20 de ani de la Revolutie, 20 de ani de libertate. Stim sa o folosim?

Ziarul Financiar 18.12.2009

Scanteia revolutiei s-a aprins in Timisoara la 16 decembrie. Dupa zile de represiune, dupa ce a tras in populatie, armata fraternizeaza cu demonstrantii. Timisoara devine primul "oras liber al Romaniei" la 20 decembrie. Revolutia izbucneste brutal la Bucuresti o zi mai tarziu. Sfarsitul regimului nu mai poate fi amanat. La 20 de ani de la revolutie, Pro TV a refacut firul evenimentelor din fiecare zi al acelui decembrie insangerat. Urmariti Revolutia romana in fiecare seara la Pro Tv.

Timisoara, 16-18 decembrie

Germenii si "explozia" revolutiei

In trei zile, situatia la Timisoara a evoluat dramatic. Inceputa, practic, in 16 decembrie (in urma unui protest impotriva evacuarii pastorului protestant Laszlo Tökés, germenii revolutiei aveau sa se dezvolte rapid. In 16 decembrie, la Bucuresti s-a pus la cale planul de represiune a Timisoarei. In 17 decembrie s-a deschis focul impotriva manifestatiei anticomuniste care aprinsese orasul. In 18 decembrie, regimul a incercat sa-si ascunda crimele si i-a ars in crematoriu, la Bucuresti, pe cei ucisi. In 19 decembrie, Timisoara intra in greva si se striga "Jos Ceausescu".

Timisoara, 19 decembrie

Armata e cu noi! Greva Generala!

"Tulburarile de la Timisoara nu sunt provocate de huligani. Muncitorii sunt nemultumiti si vor sa intre in greva generala." Aceste mesaje ajungeau la Bucuresti in urma cu 20 de ani, in ziua de 19 decembrie. In Timisoara domnea incertitudinea. Militarii oprisera focul, iar demonstrantii strigau pentru prima data "armata e cu noi". Pe 19 decembrie '89, regimul se temea deja ca exemplul Timisoarei ar putea fi urmat de alte orase. In cele din urma armata a fost retrasa in cazarmi.

Atrocitatile de la Timisoara nu s-au oprit la crima si arderea cadavrelor din zilele de 17 si 18 decembrie. A mai fost ceva: vanatoarea de morti din casele oamenilor. Dorinta de a sterge orice urma i-a determinat pe mai marii Timisoarei sa recurga la fapte inimaginabile. Au dus la morga si mortii pe care rudele celor cazuti apucasera sa-i ridice de pe strada. Si acestia trebuiau sa dispara.

In noaptea de 18-19 decembrie s-au auzit rafale de arme automate in mai multe zone ale orasului. Pe de alta parte, puscariile erau pline pana la refuz. 700 de timisoreni erau anchetati ore in sir ca sa-si recunoasca participarea la evenimentele din zilele precedente. Aceasta stare de incertitudine a fost rasturnata total de greva generala a muncitorilor.

Prima fabrica care a incetat lucrul a fost Elba. La 7 dimineata, schimbul 3 nu a mai plecat acasa. Schimbul urmator nu a mai intrat la lucru. Si astfel curtea fabricii s-a umplut de muncitori, in special femei, care-si cereau sotii inapoi.

Esecul negocierilor dintre generalii armatei si muncitorii de la Elba o supara pe Elena Ceausescu. Infrant, seful Marelui Stat Major General, generalul Stefan Gusa a dat ordin blindatelor sa se retraga in cazarmi, cu aprobarea ministrului apararii Vasile Milea. Acesta s-a impuscat in ziua de 20 decembrie.

Timisoara, 20 noiembrie

Proclamatia de la Timisoara

In 20 decembrie 1989, Timisoara devenea "primul oras liber din Romania". Pe 20 decembrie, revolutionarii anuntau din balconul Operei formarea primului partid anticomunist: Frontul Democrat Roman. Vorbim de un moment istoric care marcheaza inceputul sfarsitului pentru regimul Ceausescu. In acea dimineata, coloana formata din muncitorii de la Elba si Solventul s-a oprit in Piata Operei si au anuntat formarea Frontului Democrat Roman. O alta coloana de manifestanti s-a strans in fata Consiliului judetean care era pazit de 3 cordoane de militieni, jandarmi si parasutisti. Acestora li s-au alaturat muncitorii de la Electromotor, combinatele chimice si Uzina Mecanica. Miza era mare pentru ca in acea cladire se aflau primul-ministru de atunci Constantin Dascalescu si mai multi lideri comunisti.

In fata acestei multimi, militienii, jandarmii si parasutistii au fost retrasi. Grupul de revolutionari condus de Ioan Savu a intrat in cladire. Dupa mai multe discutii, oamenii au iesit cu primul-ministru Constantin Dascalescu. Savu s-a adresat multimii si le-a cerut oamenilor sa nu lase pe nimeni sa iasa din Consiliul judetean.

Din balcon s-a citit o lista de revendicari. Acestea cuprindeau: demisia lui Dascalescu, a guvernului, a lui Ceausescu, demascarea criminalilor, alegeri libere, eliberarea detinutilor si recuperarea trupurilor celor cazuti. Seara i-a gasit pe timisoreni cu doua puncte de comanda: unul in Piata Operei, celalalt la Consiliul judetean. In cele din urma balconul Operei a fost ales centru revolutionar si toata lumea s-a mutat in Piata Operei. Din acel moment, Timisoara a intrat in libertate si a fost condusa si in zilele urmatoare din balconul Operei. Armata fraternizase cu revolutionarii si apara acum intrarile orasului. La Bucuresti zilele lui Ceausescu erau numarate.

Viorel Oancea, unul dintre revolutionari, a preluat imediat dupa revolutie conducerea politiei judetene. Timisorenii l-au ales apoi primar, iar dupa '96, a fost numit secretar general al Ministerului de Interne. Acum Viorel Oancea isi conduce propria afacere.

21 decembrie, Timisoara si Bucuresti

In dimineata zilei de 21 decembrie, Ceausescu semneaza un decret prezidential de instituire a starii de necesitate in judetul Timis. Mitingul din Capitala, convocat de Nicolae Ceausescu, este intrerupt la pranz de grupurile de protestatari, care se regrupeaza in fata Hotelului Intercontinental, a Ambasadei SUA si in Piata Romana. In aceeasi zi incep manifestatii anticeausiste la Arad (ora 8.00), Buzias - jud. Timis (ora 9.00), Sibiu (ora 9.45), Cugir - jud. Alba (ora 11.00), Targu-Mures (ora 11.30), Caransebes - jud. Caras Severin, Resita (ora 12.00), Bucuresti (ora 12.40 - mitingul organizat de Ceausescu se va intoarce impotriva acestuia), Brasov (ora 13.00 - dupa ce de dimineata fusesera framantari in intreprinderi), Ghimbav - jud. Brasov, Fagaras - jud. Brasov, Cluj (ora 15.00), Cisnadie - jud. Sibiu (ora 18.00), Nadrag - jud. Timis (ora 18.45), Alba Iulia (ora 22.30).

In cursul noptii, la Bucuresti se trage in demonstranti si se degajeaza terenul cu ajutorul blindatelor. Este sfarsitul pentru regimul lui Nicolae Ceausescu.

Urmariti in fiecare seara la Pro TV de la ora 19.00 evolutia evenimentelor Revolutiei romane, zi dupa zi (www.stirileprotv.ro)