Alegerea lui Boc: solutie comoda, de avarie sau sfidarea Parlamentului?

Autor: Iulian Anghel 17.12.2009

Desemnarea lui Emil Boc ca premier este cea mai comoda solutie pe care o avea la indemana presedintele Traian Basescu. Explozivul presedinte, care ne-a obisnuit pana acum cu numiri spectaculoase (vezi desemnarea unui membru al PSD la SRI), cu rasturnari de situatii la fel de interesante (vezi alianta cu PSD de la inceputul anului trecut pe care a calificat-o drept "majoritatea transparenta pe care mi-o doream"), a recurs la o solutie facila si se va vedea curand daca nu va fi si dezamagitoare.

Trebuie remarcat ca, dupa fiecare runda de alegeri, cei care castiga mizeaza, in primul rand, pe o schimbare, fie de strategie, fie de oameni. Explicatia este simpla pentru politologi. Fiecare schimbare aduce cu ea o noua speranta. Sperand, oamenii acorda o sansa noii puteri.

Traian Basescu a ales sa-l mentina pe Boc ca prim-ministru si, probabil, o parte a echipei sale de acum va continua la Palatul Victoria. A fost presedintele comod sau a avut o strategie?

"Presedintele Traian Basescu este acelasi. La validarea celui de-al doilea mandat a spus ca a inteles ceva din primul mandat. Poate a inteles, dar nu a inteles ceva in legatura cu Parlamentul. Aceasta propunere a fost facuta ca un avertisment la adresa Parlamentului, anume ca nu-i va mai tolera, in viitor, manevrele pe care le-a facut pana acum. Trebuie amintit ca Emil Boc a fost inlaturat printr-o motiune de cenzura. Or, prin ceea ce a facut, Basescu vrea sa dovedeasca Parlamentului ca lunile de la inlaturarea lui Boc pana la reinscaunarea lui nu au insemnat nimic si ca Parlamentul nu inseamna nimic", crede profesorul de stiinte politice Cristian Parvulescu.

"Traian Basescu nu s-a gandit mult la varianta Emil Boc. Acesta a fost planul sau dintotdeauna", crede si profesorul Daniel Barbu, care sustine ca Boc este "omul fara insusiri" care poate fi folosit mereu de Traian Basescu.

"Basescu nu putea gasi om mai docil in PD-L decat Boc. Pana si Elena Udrea ar fi dezvoltat anumite semne de independenta. Traian Basescu l-a lasat in 2005 la sefia PD-L ca sa-i pastreze locul pentru atunci cand se va intoarce si il tine la Palatul Victoria, unde se stie ca Basescu ia deciziile", crede Barbu.

Stelian Tanase, analist politic si profesor de stiinte politice, opineaza ca urgenta l-a determinat pe Basescu sa aleaga cea mai la indemana solutie. Tanase se mira de ce presedintele nu s-a gandit mai din vreme la o varianta de guvernare noua, cu atat mai mult cu cat exista premisa ca ar putea castiga. "Este, intr-adevar, cea mai comoda solutie pe care o avea la indemana. Banii de la FMI trebuie luati repede, iar Basescu a vrut sa arate ca se grabeste. Insa cred ca Boc poate fi inlocuit oricand, pentru ca, daca Basescu ii cere sa demisioneze, Boc se va executa imediat, el nu este Tariceanu care, avand un partid in spate, sa poata invoca Constitutia care spune ca presedintele nu poate demite premierul. Depinde de cum va evolua criza. Basescu vrea sa ia imprumutul de la FMI, sa arate Occidentului ca este responsabil si se misca repede. Dupa ce va fi luat banii si pe fondul nemultumirilor populatiei, Boc ar putea fi schimbat. Acest guvern este pompierul de serviciu", crede Stelian Tanase.

El remarca insa slabiciunea acestui guvern si faptul ca ii va fi infinit mai greu sa-si treaca legile decat simpla investitura.

Cristian Parvulesc crede ca acest lucru va fi "corectat" prin racolari masive: "Jocul lui Basescu va continua periculos. Nu exclud ca, peste cativa ani, sa avem un mare partid si o opozitie extrem de fragmentata".

Pentru Stelian Tanase, sustinerea opozitiei nu va fi doar la vedere. Altii vor sustine acest guvern discret, fapt care pune in discutie si legea alegerii uninominale a parlamentarilor.