Marea miza in pensii private: cum se va calcula randamentul

Autor: Angela Placinta 17.12.2009

Cea mai mare miza de anul viitor din piata pensiilor private este modul in care autoritatea de supraveghere va calcula pentru prima data randamentul fondurilor de pensii obligatorii (pilonul II), in luna iunie, la doi ani de la lansarea lor, deoarece acest calcul ar putea scoate anumiti jucatori de pe piata.

Mai exact, legea spune ca fondurile care timp de un an inregistreaza o rentabilitate sub cea minima a pietei (adica rentabilitatea medie ponderata cu valoarea activelor, minus cateva puncte procentuale) isi pot pierde autorizatia de functionare.

In cazul in care reperul din piata - rentabilitatea minima - va fi media ponderata (cu valoarea activelor) a tuturor fondurilor, din care se vor scadea cateva puncte procentuale, asa cum se intampla in piata pensiilor facultative, fondurile de pensii de dimensiuni mari vor face piata, iar de randamentul lor va depinde si soarta celorlalti jucatori. Deja numarul de fonduri de piata s-a injumatatit de la data lansarii, ajungand de la 18 la 9, deoarece unele au iesit din acest business, iar altele au fuzionat.

Pe piata locala, primii doi jucatori, ING si Allianz-Tiriac, detin peste 60% din activele totale si astfel determina media. "Calculul randamentului mediu prin ponderare cu valoarea activelor are o miza mare, riscul este ca fondurile mici sa fie sub medie", a declarat Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), precizand ca in prezent exista discutii pentru stabilirea modalitatii de calcul.

Norma de calcul a rentabilitatii fondurilor de pensii obligatorii nu a fost inca publicata de CSSPP, dar se discuta despre un sistem similar celui din piata pensiilor facultative, unde reperul in piata este rentabilitatea medie ponderata, din care se scad patru puncte.