Basescu l-a chemat din nou pe Boc sa reporneasca economia. Va reusi de data asta? Ce parere aveti?

Autor: Doina Anghel 17.12.2009

Situatia politica s-a intors de unde a plecat in urma cu trei luni. PD-L nu da niciun semn ca a acceptat criticile si numeste in pozitiile cheie aceiasi oameni din guvernul anterior.



Traian Basescu a spulberat emotiile privind nominalizarea premierului, venind ieri cu cea mai comoda propunere pe care putea sa o faca: presedintele PD-L Emil Boc (43 de ani). Practic lucrurile arata exact ca la inceputul lui 2009, ierarhia in stat fiind identica daca Boc va trece, si are toate sansele, de votul Parlamentului: Traian Basescu presedinte, Emil Boc (PD-L) premier, Mircea Geoana (PSD) presedintele Senatului, Roberta Anastase (PD-L) presedintele Camerei.

In vreme ce Boc si PD-L negociaza la sange cu UDMR pozitiile din guvern, Basescu a justificat numirea prin urgenta reluarii discutiilor cu Fondul Monetar International, astfel incat acesta sa elibereze Romaniei 2,3 miliarde de euro, la inceputul anului viitor.

"Va trebui sa avem guvern in functiune pe 23 decembrie, motivatia fiind ca acest guvern trebuie sa depuna bugetul la Parlament pana la sfarsitul anului, pentru ca in ianuarie sa fie aprobat. Doar asa putem solicita prezenta echipei Uniunii Europene si Bancii Mondiale pentru evaluare", a spus presedintele.

Decizia nominalizarii lui Boc a fost primita cu optimism moderat in mediul de business, principalul atu recunoscut "noului" premier fiind ca are experienta in negocierile cu FMI.

"Exista o parte buna in aceasta decizie (numirea lui Emil Boc in functia de premier - n.r.) in sensul ca cei care si-au asumat masurile de reforma negociate cu institutiile financiare internationale se vor ocupa si de implementarea acestora. In momentul in care vine cineva nou vrea sa dea tusa lui de culoare, care nu este insa intotdeauna esentiala", a spus Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania.

Boc a anuntat ieri, dupa nominalizare, ca va avea un guvern mai mic decat cel al coalitiei PD-L- PSD. Actualul guvern are prevazute 20 de pozitii de ministri, inclusiv premierul, iar viitorul cabinet ar urma sa aiba 17 ministri, cu 15 ministere.

La votul de investitura al noului guvern s-ar putea alatura si liberalii, a anuntat ieri presedintele PNL Crin Antonescu, conditionand acest sprijin de un program de guvernare coerent.

Vezi paginile 2, 3