The Times: Ceausescu a disparut dar fantoma lui inca mai bantuie Romania

Ziarul Financiar 20.12.2009

La 20 de ani de la executarea lui Nicolae Ceausescu, numele dictatorului comunist este pe buzele tuturor, in autobuze si in cafenele. Daca nu esti unul dintre cei care au fost persecutati de el, atunci viata in timpul regimului sau pare sa fi fost mai sigura decat in prezent, scrie cotidianul britanicThe Times. In prezent, problema centrala a romanilor, la doua decenii dupa revolutie, este diferenta tot mai mare intre saraci si bogati.

Urmele vizibile ale megalomaniei sale raman, adauga cotidianul britanic, mentionand Casa Poporului, pentru care Ceausescu a distrus o mare parte din centrul istoric al Bucurestiului. Totusi, cladirea arata destul de bine, fiind ridiculizata si admirata in egala masura.

Desi Securitatea era printre cele mai sinistre dintre fortele de politie secreta din Europa de Est comunista, colaboratorii sai nu erau nici pe departe atat de numerosi ca in cazul STASI, politia est-germana. Problema cu Securitatea nu era numarul colaboratorilor sai, ci subordonarea lor directa in fata lui Ceausescu, cruzimea lor, apreciaza The Times.