S-a consumat interesul pe Banca Transilvania. Se marcheaza profitul

Autor: Vlad Anastasiu 20.12.2009

Actiunile Bancii Transilvania (TLV) au pierdut in ultimele doua sedinte 6,3%, dupa ce Bank of Cyprus a anunta ca a preluat 9,7% din capitalul bancii, insa fondatorul institutiei, Horia Ciorcila, a negat din nou vanzarea.

Brokerii se asteapta ca investitorii sa continue sa-si marcheze profitul pe titlurile Bancii Transilvania, care au crescut cu 100% in acest an, in timp ce la nivelul intregii piete este apreciata o evolutie plata cel putin pana la inceputul lui ianuarie.

"Motivele de crestere pe Banca Transilvania s-au epuizat. S-a aflat cumparatorul, care a intrat in actionariat in limita a 10% si in plus a venit declaratia lui Horia Ciorcila, care a spus clar ca nu vinde acum. Toate acestea au coroborat in ideea ca un alt investitor de calibru care sa intre la cumparare pe Banca Transilvania pe termen scurt nu exista, iar investitorii se grabesc sa marcheze profitul din ultimele doua luni pe aceste titluri", a explicat Mihai Chisu, broker in cadrul societatii de intermediere IFB Finwest din Arad.

Titlurile TLV au inregistrat vineri o scadere de aproape 6% fata de referinta, coborand la cotatia de 2,23 de lei/actiune. In schimb, titlurile BRD au marcat o apreciere de 3% fata de cotatia de joi, urcand astfel la pretul de 13,8 lei/actiune.

6% din Impact si-au schimbat proprietarul

Tot vineri s-a tranzactionat un pachet de 6% din titlurile dezvoltatorului imobiliar Impact din Bucuresti (IMP), valoarea transferului ridicandu-se la peste 1,68 mil. euro, cotatia la care s-a realizat tranzactia fiind de 0,59 lei/actiune, in scadere cu 3,3% fata de referinta. Pe piata principala, actiunile Impact au inregistrat o apreciere de peste 4%, pana la pretul de 0,635 lei/actiune. Principalii actionari ai Impact sunt Dan Ioan Popp si Sandulescu Carmen, cu participatii de 28% si respectiv 11,5%, niciunul nefiind raportat ca vanzator. Fondul de investitii american Artio Global detinea aproximativ 8,4% din titlurile dezvoltatorului imobiliar.

Titlurile energetice, vizate de investitori

Indicele energeti, BET-NG a inregistrat vineri cea mai mare apreciere dintre indicatori, de peste 2,5%, crestere data de avansurile consemnate de companiile petroliere Rompetrol Rafinare (RRC) si Petrom (SNP), de 6% si respectiv 2%. Titlurile Transgaz (TGN) au consemnat o apreciere de aproape 1,2%, in timp ce actiunile Transelectrica (TEL) au inchis in stationare, la pretul de 13,4 lei/titlu.

Tranzactii cu obligatiuni de 14,3 mil. euro

Vineri s-au realizat doua tranzactii cu titluri de stat, ambele cu scadenta in 2014, valoarea transferurilor depasind 14,3 mil. euro.

Rulajul total al pietei a fost de peste 19,6 mil. euro, volumul transferurilor depasind 34,7 milioane de titluri. "Fiind cu scadenta indepartata, in tranzactiile cu obligatiuni se mizeaza pe reducerea dobanzilor. De asemenea, fiind vorba despre indisponibilizarea unor sume impresionate, nu cred ca investitorii privati intra la cumparare pe aceste titluri", a adaugat Chisu.

De urmarit astazi