Economiile romanilor la banci, de zece ori sub media din Uniunea Europeana

Autor: Izabela Badarau 20.12.2009

Fiecare roman are, in medie, depozite la banci de putin peste 1.000 de euro, acesta fiind cel mai scazut nivel inregistrat in Uniunea Europeana, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanta AT Kearney.

Nivelul depozitelor populatiei din Romania raportat la numarul de locuitori este de doar 1.034 de euro, spre comparatie cu Bulgaria - 1.549 de euro, Ungaria - 2.764 de euro, Polonia - 2.281 de euro sau Cehia - 5.870 de euro. La nivelul UE, depozitele per capita depaseau 11.000 de euro in octombrie anul acesta.

Pe de alta parte, depozitele populatiei, atat in lei cat si in valuta, incluzand disponibilitatile la vedere, au crescut pe plan local intr-un an cu aproximativ 19 mld. lei (4,6 mld. euro), pana la un sold de peste 97 mld. lei (peste 22 mld. euro), potrivit datelor BNR.

"Depozitele populatiei la banci in Romania au crescut cu 21% la valorile exprimate in lei in perioada octombrie 2008 - octombrie 2009, perioada in care efectele crizei au fost cele mai severe. Cu toate acestea, rata economisirii in Romania continua sa fie redusa. In prezent, depozitele populatiei sunt mai mici decat creditele luate. In Bulgaria, situatia e diferita. Depozitele populatiei depasesc imprumuturile cu 2,1 miliarde de euro", spune Michael Weiss, vicepresedinte al AT Kearney. In Romania, deficitul dintre depozitele atrase de la populatie si creditele acordate a fost de 1,2 miliarde de euro in octombrie anul acesta, fata de un deficit de patru miliarde de euro in aceeasi luna din 2008.

"Criza a facut ca familiile din Romania sa fie mult mai prudente. Ele sunt acum mult mai atente pe ce cheltuiesc disponibilitatile pe care le au, au incetinit viteza cu care se imprumutau si au majorat sumele economisite", mai spun reprezentantii AT Kearney.

Dupa ce anul acesta in septembrie au mai ramas doar 4,4 milioane de angajati in Romania, fata de 4,8 milioane cu un an in urma, consultantii AT Kearney se asteapta la o scadere a consumului in 2010, la o crestere a ratei economisirii, la o reticenta vizavi de indatorare si la o posibila depreciere a cursului de schimb.

"Rata somajului in crestere si precautia populatiei in contractarea de noi credite vor continua sa aiba un efect puternic asupra consumului privat in perioada urmatoare. Mai multe industrii vor fi afectate si incasarile companiilor vor fi probabil mai reduse decat estimarea initiala".