Fondurile de pensii au „economisit” 6 mil. € prin repartizarea aleatorie

Autor: Angela Placinta 20.12.2009

Administratorii de fonduri de pensii private au primit aproape 330.000 de clienti prin repartizare aleatorie in 2009, pentru care nu au platit niciun comision agentilor de marketing.



Administratorii de pensii private obligatorii (pilonul II) au primit anul acesta circa 330.000 de clienti "gratis", din repartizarea aleatorie a persoanelor aflate la primul loc de munca si care nu si-au ales fondul de pensii la care vor sa contribuie, arata datele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Pentru acesti clienti administratorii de pensii nu au platit niciun comision agentilor de marketing (care se ocupa de atragerea participantilor). Avand in vedere ca, in medie, comsionul platit unui agent este de circa 20 de euro, inseamna ca administratorii au economisit circa 6,6 milioane de euro. De la lansarea sistemului de pensii private obligatorii la sfarsitul lui 2007, administratorii au cheltuit zeci de milioane de euro sub forma de comisioane pentru atragerea de clienti noi.

Potrivit datelor CSSPP, de la inceputul acestui an si pana la sfarsitul lunii noiembrie au fost repartizare aleatoriu de catre Casa Nationala de Pensii peste 309.000 de persoane, iar in decembrie vor mai ajunge la "loterie" circa 20.000 de persoane, potrivit unor estimari.

Sunt repartizate aleatoriu persoanele cu varste de pana la 35 de ani, aflate la primul loc de munca si care nu isi aleg fondul de pensii private in termen de patru luni de la angajare. Numarul celor care ajung in fiecare luna la repartizarea aleatorie este relativ mare, avand in vedere ca majoritatea companiilor au oprit angajarile.

"In principal este vorba de tineri absolventi, dar si de persoane cu varste pana in 35 de ani care se intorc din strainatate si isi gasesc aici un loc de munca", spune Mircea Oancea, presedintele CSSPP.

Anul acesta cea mai buna luna pentru fondurile de pensii a fost februarie, cand au primit peste 57.000 de clienti prin "loterie".

La polul opus s-a aflat luna septembrie, cu doar 16.600 de clienti. In prezent fondurile de pensii obligatorii au peste 4,8 milioane de participanti, insa nu incaseaza constant contributii de la fiecare, in conditiile in care angajatorii se confrunta cu probleme de lichiditati.  Pana la sfarsitul acestui an, fondurile vor primi clienti "gratis" proportional cu cota lor de piata. Repartizarea aleatorie a starnit discutii aprinse in ultimele saptamani, dupa ce CSSPP a decis ca incepand cu ianuarie 2010, timp de doi ani, fondurile de pensii cu o cota de piata mai mare de 20% nu vor mai primi clienti prin "loterie", pentru a evita concentrarea excesiva a pietei.

Astfel, fondurile administrate de ING si Allianz-Tiriac, care detin peste 60% din piata, vor fi excluse de la repartizarea aleatorie in urmatorii doi ani.