Guvernul Boc III asezoneaza nume vechi de politicieni cu nume noi la agricultura, externe, educatie si sanatate - Galerie foto

Ziarul Financiar 20.12.2009

Noul Cabinet propus aseara de Emil Boc are 15 ministere conduse de ministri cu portofoliu - la care se adauga primul-ministru si viceprim-ministrul care nu are portofoliu -, fata de 17, cate ministere are actualul Guvern. PD-L are sapte ministri (plus premierul), UDMR trei ministri si vicepremierul. Sunt cinci independenti, la Finante (Sebastian Vladescu), la Externe (Teodor Baconschi), la Aparare (Gabriel Oprea, liderul grupului independentilor din Parlament), la Justitie (Catalin Predoiu) si la Agricultura (Mihai Dumitru). Dispar prin comasare Ministerul Turismului, Ministerul pentru IMM-uri si Ministerul Tineretului si Sportului. Postul de ministru pentru relatia cu Parlamentul a fost desfiintat. Dumitru, Funeriu si Baconschi nu au mai fost ministri pana acum.



Adriean Videanu (47 de ani) - ministrul economiei, comertului si mediului de afaceri

Provocari

Adriean Videanu, unul dintre greii PD-L, este un greu si in topul milionarilor, cu o avere estimata la peste 20 de milioane de euro, datorita afacerii "Titan Mar" pe care o administreaza sotia sa. El detine doua apartamente in centrul capitalei, o casa de locuit, bijuterii de aproape 168.000 de euro, tablouri de 33.000 de euro. Inainte de a ocupa functia de ministru al economiei a fost primar al Capitalei. A fost unul dintre autorii programului de guvernare al Aliantei D.A., care l-a adus la guvernare pe Traian Basescu, si este un partizan inrait al cotei unice de impozitare. Are profesia de inginer.

Radu Berceanu (56 de ani ) - ministrul transporturilor si infrastructurii

Provocari

Berceanu este unul din numele vechi din PD-L, fiind coleg de generatie cu Traian Basescu. Cei doi au facut parte din guvernele Radu Vasile si Isarescu intre 1998 si 2000, Berceanu, care are profesia de inginer, ca ministru al industriilor, iar Basescu la Transporturi. Berceanu este si el un politician bogat, cu trei apartamente in Craiova, altul in Valcea si inca unul in Spania. El detine doua Toyota RAV 4 si un Mercedes.

Emil Boc (43 de ani) - premier

Este unul dintre cei mai apropiati colaboratori ai presedintelui Traian Basescu. A fost ales primar al Clujului in 2004 si presedinte executiv al PD-L un an mai tarziu. A absolvit Facultatea de Stiinte Politice din cadrul Universitatii Babes Bolyai din Cluj, institutie unde preda drept international si institutii publice. Emil Boc este unul dintre cei mai "saraci" membri ai cabinetului sau, cu economii de 70.000 de euro, un apartament de trei camere in Cluj si un autoturism Peugeot cumparat in leasing. Singurul venit al lui Boc pe anul 2009 a fost cel de la Guvern, fiind unul in valoare de 32.000 de lei (7.500 de euro).

Vasile Blaga (53 de ani) - ministrul administratiei si internelor

Provocari

Vasile Blaga este unul dintre cei mai avuti ministri, dar si un politician foarte influent, care a pastrat relatii de amicitie cu politicieni din partide cu care PD-L a fost in conflict.

El are profesia de inginer. Este un apropiat al lui Ioan Rus de la PSD si a lui Attila Verestoy de la UDMR, cu acesta din urma fiind chiar vecin de bloc. Va ocupa din nou pozitia de ministru al administratiei si internelor, dupa ce a mai gestionat acest minister intre 2004 si 2007, in perioada dificila a aderarii la UE. Potrivit declaratiei de avere, Blaga detine un teren agricol in Bihor si unul intravilan in Oradea.

El mai detine un apartament intr-o cladire de blocuri nou-construite, in strada Modrogan, vizavi de sediul PD-L.

Mihai Seitan (63 de ani) - ministrul muncii, familiei si protectiei sociale

Provocari

A fost consilierul lui Emil Boc din ianuarie 2009, ajungand secretar de stat dupa plecarea PSD de la guvernare. Este specialist in legislatia pensiilor, fiind seful Casei Nationale de Pensii intre 2005-2007. Este de profesie inginer, absolvind Facultatea de Automatica si Calculatoare din cadrul Institutului Politehnic Bucuresti in 1969. A obtinut mai multe diplome de calificare in domeniul muncii si al protectiei sociale la Organizatia Mondiala a Muncii si la Banca Mondiala. Potrivit declaratiei sale de avere, Seitan are un teren agricol de 25 de hectare in judetul Constanta si o casa in Capitala.

Gabriel Sandu (46 de ani) - ministrul comunicatiilor

Provocari

Om de afaceri din Mizil, a devenit cunoscut din pozitia de finantator al Uniunii Fortelor de Dreapta (UFD). A fost sef de birou la Relaxa Mizil intre 1993-1997, apoi vicepresedinte la Elvila. In perioada 1996-2000 a fost senator, iar dupa ce UFD a fuzionat cu PNL a devenit deputat in 2004. A parasit PNL odata cu gruparea Stolojan, la sfarsitul lui 2006. Este de profesie economist, fiind din 1989 absolvent al Facultatii de Comert din cadrul ASE Bucuresti.

Daniel Funeriu (38 de ani) - ministrul educatiei

Provocari

Funeriu este inginer, rezident in Franta, care a intrat in viata politica din Romania odata cu aparitia Partidului Liberal Democrat al lui Theodor Stolojan. A fost europarlamentar, dar nu a mai castigat un mandat la alegerile din iunie 2009. Este cercetator in chimie, are trei brevete de inventie in acest domeniu si vorbeste engleza, franceza, germana si japoneza. A participat la elaborarea Pactului pentru Educatie initiat de Traian Basescu.

Marko Bela (58 de ani) - vicepremier

Ce va avea de facut Marko Bela in viitorul Guvern nu este bine definit, dar in timpul guvernarii PD-PNL a coordonat integrarea europeana si activitatile culturale. Este profesor, dar si-a facut un nume ca poet, fiind apreciat nu numai in Romania, dar si in Ungaria unde a primit numeroase distinctii. Este senator din 1992 si presedintele UDMR din 1993 si a mentinut un profil discret in politica. Detine doua apartamente in Bucuresti si Cluj si o casa de locuit in Mures si are in conturi aproximativ 10.000 de euro, 32.000 de dolari si 200.000 de lei.

Mihai Dumitru - ministrul agriculturii

Provocari

Mihai Dumitru este un expert la Comisia Europeana si este putin cunoscut in viata politica. Mihai Dumitru a fost Task Manager la Delegatia Uniunii Europene in Romania, iar acum ocupa pozitia de expert al Comisiei Europene, responsabil cu dezvoltarea rurala. Dumitru a fost nominalizat dupa ce Orest Onofrei, propunerea initiala la acest minister, s-a retras dupa ce presa a publicat articole despre implicarea sa intr-un accident rutier acum opt ani.

Attila Cseke (37 de ani) - ministrul sanatatii

Provocari

Cseke are studii juridice si a intrat in politica mare in 2005, cand a fost numit secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului, in timpul guvernului Tariceanu. Cseke detine in conturi 7.500 de euro si 140.000 de lei. Detine si un teren intravilan in Oradea.

Elena Udrea (36 de ani) - ministrul dezvoltarii regionale si turismului

Fosta sefa de cabinet a presedintelui Traian Basescu, Udrea este sotia controversatului om de afaceri Dorin Cocos. A terminat studii juridice la Facultatea privata "Dimitrie Cantemir" din Bucuresti. Este unul dintre cei mai instariti ministri ai cabinetului Boc, avand o avere estimata la 5 mil. euro. Are cinci terenuri in Bucuresti si o casa in Pipera. Detine bijuterii in valoare de 50.000 de euro. Impreuna cu familia, Udrea detine mai multe societati comerciale.

Laszlo Borbely (55 de ani) - ministrul mediului

Este unul dintre cei mai importanti lideri ai UDMR, iar functiile sale in Executiv s-au legat de Ministerul Dezvoltarii si Constructiilor, el ocupand pozitia de secretar de stat la Ministerul Lucrarilor Publice intre 1996 si 2000 si functia de ministru al dezvoltarii intre 2007 si 2008. A pledat acum sa reia ministerul, care insa nu i-a fost cedat la discutiile cu PD-L. Detine o casa de locuit impreuna cu sotia sa, peste 60.000 de euro in conturi. Nu are datorii.

Teodor Baconschi (45 de ani) - ministrul afacerilor externe

In prezent ambasador al Romaniei in Franta, Baconschi este fiul poetului A.E. Baconschi. Este licentiat in telologie si si-a finalizat doctoratul la Sorbona. A mai fost ambasador la Vatican si in Portugalia. A fost in 2005 secretar de stat pentru afaceri globale in Ministerul Afacerilor Externe, iar in 2006, presedintele Traian Basescu l-a numit consilier prezidential. Potrivit declaratiei sale de avere, detine un apartament in Bucuresti de 97 mp si obiecte de arta de 13.000 de euro.

Gabriel Oprea (49 de ani) - ministrul apararii nationale

A fost ministru pentru administratia publica intre 2003 si 2004. A fost pentru scurta vreme ministru de interne in guvernarea PSD-PD-L, de unde a plecat cu scandal. In declaratia sa de avere, Gabriel Oprea arata ca are sapte case si apartamente in Bucuresti, Voluntari sau Predeal. Detine bijuterii, pietre pretioase, icoane de 60.000 de euro. Are un depozit bancar la ING Bank in valoare de 400.000 de euro si un alt cont la aceeasi institutie bancara de 137.000 de lei.

Catalin Predoiu (41 de ani) - ministrul justitiei

Cand a fost propus ministru al justitiei in 2008, Predoiu era un nume cunoscut in Baroul Bucuresti, el fiind avocat asociat al SCA Zamfirescu Racoti Predoiu. El detine o casa de 225 mp de 295.000 de euro si conduce o Toyota Corolla, cumparata in 2005. Predoiu are o datorie de 221.500 de euro si conturi bancare de aproape 245.000 RON la trei banci. A avut un venit anual de 830.000 RON de la firma Zamfirescu-Racoti-Predoiu, la care este avocat asociat.

Hunor Kelemen (42 de ani) - ministrul culturii

Presedintele executiv al UDMR si-a inceput cariera politica in 1996, cand a devenit secretar de stat in Ministerul Culturii, in mandatul lui Ion Caramitru. A absolvit doua facultati la Cluj zootehnie, filosofie si a inceput-o si pe cea de Drept. Este si el scriitor, iar inainte de cariera politica a fost ziarist la Cluj. A candidat la Presedintia Romaniei in urma cu o luna, dar a obtinut doar 3% din voturile electoratului. Nu detine proprietati si are deschis un cont de 150.000 de lei.