Aurul de la Rosia Montana, in mod surprinzator in prim-plan: Riscand un scandal, Videanu vrea demararea rapida a proiectului

Autor: Roxana Petrescu 20.12.2009

Rosia Montana, unul dintre cele mai controversate proiecte de exploatare miniera din Romania, va fi inclus in programul de guvernare, ministrul economiei Adriean Videanu spunand ca-si doreste demararea rapida a acestei investitii care sta blocata de mai bine de doi ani.

Prin inceperea acestui proiect minier, din Muntii Apuseni se vor extrage circa 317 tone de aur si aproape 1.600 de tone de argint, care la valoarea de azi inseamna circa 12 miliarde de dolari de metal pretios. Statul roman detine insa doar 20% din acest proiect urias, restul aflandu-se in mainile unor investitori canadieni.

"Vreau pornirea acestui proiect cat mai curand posibil. Acesta va fi inclus in programul de guvernare", a declarat Adriean Videanu, ministrul economiei, la sfarsitul saptamanii trecute.

Investitiile in aur au fost singurele a caror valoare nu a fost atacata de criza, in prezent uncia de aur fiind peste 1.100 de dolari, in timp ce cea de argint este evaluata la peste 17 dolari.

"Proiectul nu s-a miscat din 2007, cand evaluarea acestuia a fost suspendata de catre Ministerul Mediului. Tot ce ne dorim este evaluarea acestui proiect. Avizul de mediu este cel mai important dintr-o serie de avize care ne sunt necesare pentru obtinerea autorizatiei de constructie. De la inceperea lucrarilor de constructie a minei va mai dura circa doi ani pana cand primele cantitati de aur vor fi scoase de la Rosia Montana", spune Dragos Tanase, director general al Rosia Montana Gold Corporation.

Statul roman are un procent de 20% din acest proiect, in timp ce compania canadiana Gabriel Resources detine 80% din Rosia Montana Gold Corporation.

Parteneriatul dintre statul roman si compania canadiana a fost realizat in 1997, cand intre fosta Regie Autonoma a Cuprului Deva, actuala Companie Nationala a Cuprului, Aurului si Fierului Minvest, si Grabriel Resources se semneaza un contract prin care se infiinteaza Rosia Montana Gold Corporation.

Unul dintre marile obstacole in calea realizarii acestui proiect este utilizarea cianurii pentru extragerea aurului din Rosia Montana, procedura care ar avea un impact negativ foarte mare asupra mediului. Chiar si in campania prezidentiala, cei doi candidati, Mircea Geoana si Traian Basescu, au spus ca in ceea ce priveste demararea proiectului Rosia Montana, aceasta decizie va fi luata doar in conditiile in care studiile vor arata ca mediul inconjurator si siturile arheologice nu vor avea de suferit.

"Proiectul este blocat de doi ani. Din punctul nostru de vedere aceasta industrie are potential", a mai spus Tanase.

Extragerea intregii cantitati de aur si de argint de la Rosia Montana este estimata sa dureze circa 16 ani de la finalizarea lucrarilor de constructie a minei.

Premierul Emil Boc a precizat in legatura cu includerea proiectului Rosia Montana in programul de guvernare ca este vorba despre "reevaluarea proiectului", fara a se sti daca se va aproba sau nu.

"Depinde de expertizele care ne vor fi oferite. Expertizele cerute de lege, interne si internationale, care sunt aplicabile unui asemenea proiect", a spus Boc.