Emil Boc: 20% din bugetul pentru 2010 va merge spre investitii

Autor: Magraon Andreea 20.12.2009

Unul dintre principiile care stau la baza programului de guvernare al noului guvern este mentinerea nivelului cotei unice la 16% si a TVA-ului la 19%, potrivit premierului desemnat Emil Boc, care a prezentat aseara lista noului Cabinet si principiile generale ale programului.



Lista si programul de guvernare au fost inaintate aseara Parlamentului. Astazi la pranz, conducerile celor doua camere se vor reuni pentru a stabili calendarul audierii ministrilor in Parlament. Potrivit dorintei premierului, Parlamentul ar urma sa se exprime prin vot asupra listei ministrilor, miercuri, 23 decembrie.

Astazi presedintele Traian Basescu depune juramantul in fata Parlamentului si, daca este respectat calendarul, iar Guvernul trece miercuri de votul Legislativului, se poate afirma ca aici se pune punct procesului electoral si intram intr-un nou ciclu politic.

Principala tinta a viitorului guvern va fi sa-si treaca bugetul. Potrivit premierului desemnat, proiectul legii bugetului este construit pe cota unica de 16% si pe un TVA de 19%. Cresterea economica in bugetul pentru 2010 este prevazuta a fi de 1,3% si un deficit bugetar de 5,9 procente, tinte stabilite in urma negocierilor cu Fondul Monetar International (FMI). "2010 va fi un an dificil, cel putin primele sase luni. Vestea buna este ca nu vom avea scadere economica, ci o usoara crestere economica", a declarat premierul Emil Boc.

De asemenea, potrivit lui Emil Boc, noul guvern doreste elaborarea unui set de masuri anticriza, dar care are la baza respectarea angajamentelor internationale cu FMI si Uniunea Europeana. Premierul nu a detaliat insa aceste masuri anticriza.

Emil Boc a mai anuntat, fara a detalia, ca viitorul guvern va sprijini mediul de afaceri, de aceea 20% din bugetul pe 2010 va merge spre investitii si spre crearea de locuri de munca. De asemenea, viitoarea guvernare promite, prin vocea lui Emil Boc, sustinerea categoriilor sociale afectate de criza economica, promovarea legii pensiilor si a responsabilitatii fiscale, dar si sprijinirea agriculturii. Potrivit premierului Boc, scopul acestei din urma masuri, este transformarea Romaniei dintr-o tara importatoare de produse agricole intr-una exportatoare de produse agricole.

"Pentru asta ne vom folosi de instrumentele pe care le avem la dispozitie, printre acestea si garantiile de stat", a spus Boc.

El a mai anuntat largirea cadrului drepturilor minoritatilor nationale, continuarea reformei justitiei si a educatiei si continuarea procesului de absorbtie a fondurilor europene. Printre principiile cuprinse in proiectul de guvernare si anuntate ieri de premierul Emil Boc se numara si continuarea procesului de modernizare a statului roman si restructurarea aparatului de stat in baza principiului eficientei. Nu este clar ce inseamna aceasta "modernizare a statului roman", dar, anterior una dintre masurile anuntate de presedintele Traian Basescu pentru aceasta modernizare este trecerea la un Parlament unicameral si reducerea numarului de parlamentari.

Prioritati anuntate