CARTEA DE ARTA / Lucrarea de grup inseamna sa fii mereu treaz

Ziarul Financiar 21.12.2009

Studiul 3
Prolog
Institutul Cultural Roman

Prezentare grafica: Constantin Flondor. Versiune in limba engleza: Samuel Onn.
Cu un sfert de secol in urma (1985), un grup de artisti deschidea la Caminul Artei din Bucuresti o expozitie cu un titlu sugestiv: Floarea de mar. Era momentul fondarii grupului Prolog, ce ii includea pe Constantin Flondor, Paul Gherasim, Cristian Paraschiv, Horea Pastina, Mihai Sârbulescu. Un an mai tarziu, se alatura grupului Horia Bernea, urmat ulterior, cu prilejul altor expozitii, de Ion Grigorescu, Matei Lazarescu… "Ceea ce caracterizeaza arta grupului Prolog, in toate variantele sale, este spiritualitatea (...) indefinita si totusi staruitoare, cu sugestii religioase, care parca invaluie imaginea, emanand din ea", afirma pe atunci Livius Ciocârlie.
Grupul Prolog a expus, intre altele, in 1994, la Bologna, la "Arte Fiera", sectiunea "Seduzione della differenza", si la Venezia, "Venise en abime", in 1995 la Limassol, Cipru (impreuna cu grupul expun Ioana Batrânu si Mircea Tohatan) si in 2003 la Bethonvilliers, Franta (impreuna cu grupul expune Matei Lazarescu). Expozitiile grupului Prolog au inclus si participarea altor nume.
In mai-iunie 2008, membri grupului Prolog s-au adunat in satul Cuptoare, in zona Resitei: Paul Gherasim, Constantin Flondor, Horea Pastina, Mihai Sarbulescu si gazdele lor din Timisoara: Marie-Jeanne Jutea Badescu, Ovidiu Badescu si Magdalena Marculescu. Au discutat, au pictat si rezultatul (unul dintre ele) este acest superb album, de o rara delicatete.
Albumul, cu texte semnate de Andrei Plesu, Ioan Alexandru, Livius Ciocârlie, Dumitru Staniloaie, omagiaza creatiile acestor artisti de exceptie din arta plastica româneasca.
La un moment dat, Paul Gherasim afirma, intr-una din discutii: "Spunem: Prolog. Acest cuvant inseamna pentru noi toti acelasi lucru? Prolog nu inseamna pictori care picteaza si expun laolalta. Grupuri tot rasar, ca ciupercile. A fost intre razboiae <<Grupul celor patru>>: Tonitza, Dumitrescu, Sirato si Oscar Han. Au mai fost grupuri. Noi nu semanam cu ele! Nu taberele de pictura ne-au apropiat (nici Tescani, nici Brebu, nici Bethonvilliers...) si nici galeriile, nici expozitiile! Noi nici nu am cautat sa ne facem un renume - <<Gruparea Prolog!>>; cel mai greu este sa faci parte dintr-o impreuna lucrare. Este foarte greu! Ce inseamna <<impreuna>>? Inseamna sa fii mereu treaz si sa iei parte la ceea ce urmeaza sa fie facut, impreuna. Iar impreuna, lucrarea grupului trebuie sa se vada in ceea ce dovedeste, fiecare dintre noi, ca face. Fiindca nu putem fi impreuna si deodata cineva sa zica: <<Eu am altceva de facut!>>"