CARTEA DE LITERATURA / Piratii din Somalia si Arca lui Noe

Autor: Stelian Turlea 21.12.2009

Anca Mizumschi
Anca lui Noe
Editura Humanitas

Interstitii critice de Iulian Costache. Comentariu grafic de Vasile Muresan-Murivale. Proiectul acestei carti a inceput in 2008, cand autoarea le-a propus celorlalti doi colaborarea, un fel de "a-i da replica" in volum. Noe mai trebuie / mai trebuia sa salveze si altceva pe corabia sa: mostenirea poeziei, Logosul cinstit. "din mine poezia tasneste/ cu fiecare miscare dureroasa/ cu fiecare ac de perfuzor/ cautand flamand ceva/ din melancolia uitarii// prin fisura din inima mea/ poezia se leaga direct/ de venele mele deschise/ in mare" Poemele Ancai Mizumschi despre melancolia nobletei scriitorului sunt insotite din cand in cand de comentarii mai mult sau mai putin explicative. Ca de pilda acesta: "Ca si in textele lui Cristian Popescu, cu care Anca Mizumschi este colega de generatie, poezia este un gest de viziune, si nu de mestesug, fapt ce explica torsionarile imprevizibile ale discursului sub imperiul fictiunii."

Nicholas J. Karilodes, Margaret Bald, Dawn B. Sova
100 de carti interzise
Istoria cenzurii in literatura mondiala
Editura Paralela 45

Editia a doua. Traducere de Daniel Duma. De-a lungul istoriei, state totalitare, institutii religioase sau chiar guverne democratice au interzis o sumedenie de carti care le contestau sub o forma sau alta autoritatea. Se mai intampla chiar si in zilele noastre, prin urmare antologia este bine venita si da de gandit. Au existat opere literare cenzurate din motive politice (exemple: "Ferma animalelor", "Dr. Jivago", "Fructele maniei", "Coliba unchiului Tom"), din motive religioase (Biblia, Coranul, Talmudul, "Oliver Twist"), din motive sexuale ("Lolita", "Doamna Bovary", "Amantul doamnei Chatterley"), din motive sociale ("Aventurile lui Huckleberry Finn", "Portocala mecanica", "Jurnalul Annei Franck"). Fiecare articol al acestei carti include un rezumat al operei cenzurate si istoricul ei. O carte care n-ar trebui sa lipseasca din nicio biblioteca.

Kyriakos Mitsotakis
Kazantzakis despre Dumnezeu
Editura Omonia

Traducere, cuvant-inainte si note de Andreas Rados si Gheorghe Badea. Repere cronologice de Elena Lazar. "Descoperind un Kazantzakis necunoscut, plin de mister, cu idei reformatoare ale vietii materiale si spirituale a omului, pe care nu le banuiam, am considerat ca nu este lipsit de interes sa traducem volumul lui Kyriakos Mitsotakis pentru a-l face cunoscut tuturor celor care iubesc opera marelui fiu al Cretei." Autorul a publicat mai bine de 15 titluri, iar paginile biografice consacrate unor personalitati de exceptie ale insulei natale (Eleftherios Venizelos sau Nikos Kazantzakis) i-au adus renumele unui cercetator atent.


Bogdan Hrib, Sofia Matei
Somalia, Mon Amour
Editura Tritonic

In plin secol XXI, pirateria n-a disparut din largul coastelor Somaliei. Nave continua sa fie sechestrate, eliberarea echipajelor lor continua sa fie negociata pe sume mari (in caz contrar fiind amenintate cu moartea), indiferent de natiunea carora le apartin. Printre ei, si marinari romani. In paralel, in aceasta zona se incruciseaza interese economice, politice si strategice care complica si mai mult situatia. Acesta e punctul de plecare al romanului celor doi, in care eroina, Sofia Matei, are misiunea de a elibera cetatenii romani rapiti de pirati. Nimereste insa in miezul unei serparii de interese si este la randul ei rapita. Operatiuni secrete si confruntari militare, intr-o carte politista care va avea, fara dubiu, succes.


Vasile Gogea
Scene din viata lui Anselmus
Editura Limes

Editia a doua, corectata si completata de autor. Cu o prefata de Ion Bogdan Lefter si insotita de cinci lecturi critice (Mihai Dagolea, Stefan Borbely, Gh.Mocuta, Gabriela Gavril, Val. Condurache). Prima editie a acestui volum de debut a aparut in 1990, dar n-a avut niciun ecou. Protagonistul Anselmus "isi colectiona gandurile asa cum altii isi adunau banii, sau timbrele, sau bijuteriile". Anume, eroul inregistreaza scene care se petrec in si in preajma blocului sau, pe care le distileaza in urcarea inceata a scarilor pana la etajul VII, unde i se afla garsoniera. "De ani de zile isi petrecea timpul urmarind la intamplare oameni necunoscuti". Un manunchi de singuratati surprinse intr-o luna de august. O proza de o calitate indiscutabila.


Simona-Grazia Dima
La ora fulgerului
Editura Limes

"Sa prinzi curaj, sa mergi fara umbra,/ fara oglinzi. Sa uiti cand te-ai nascut. Si daca./ Unii sa re vada prunc, altii carunt./ Sa intre-n vartejul chipului tau ratacitor/ de cum iti iau valul jos. Sa nu-ti poata rapi/ geamantanul rabinic din maini, sarcina/ propovaduirii tacute. Tu, in vantul/ dintre viata si moarte, nedoritor sa pierzi/ pretul jertfei, sa te domolesti. Pastrand/ legamintele. Traind in foc. Ca si cand/ n-ar fi nici un ragaz de la rasarit la apus./ Ci numai vantul, suierul lui, printre dinti de nisip,/ bratul mortului care te-ndruma gingas/ prin deserturi." Fara indoiala, acesta este un foarte expresiv portret liric al autoarei si, totodata, al poeziei sale, fulgerul trimitand si la luminiscenta intensa, si la viteza cu care se deruleaza revelatia. Un spatiu personal si un timp personal isi dau mana in aceste atat de personale poezii care confirma o poeta de inalta respiratie.