ULTIMA ORA / Marturisile Generalului despre Revolutie

Autor: Stelian Turlea 21.12.2009

Editura RAO a lansat, in urma cu cateva zile, un volum care va starni cu siguranta mult interes - "In sfarsit, adevarul... Generalul Victor Atanasie Stanculescu in dialog cu Alex Mihai Stoenescu". Un volum menit sa marcheze 20 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, care reuneste cinci interviuri acordate de generalul Victor Atanasie Stanculescu istoricului Alex Mihai Stoenescu (primul in 2004, iar urmatoarele in 2009). Cel de-al cincilea interviu a fost inregistrat pe 30 noiembrie 2009, chiar in Spitalul Penitenciar Jilava, unde e inchis generalul Stanculescu. Protagonistul vorbeste aici, pentru prima data, despre colaborarea sa cu serviciile secrete britanice si maghiare, despre faptul ca a cunoscut dinainte in detaliu cum a fost planificata in strainatate rasturnarea lui Nicolae Ceausescu si despre distrugerea Securitatii de catre Armata.

"Sunt dezvaluiri ale lui Stanculescu - spune istoricul Alex Mihai Stoenescu - despre faptul ca a stiut ce urmeaza sa se intample. Rasturnarea lui Ceausescu a fost hotarata in strainatate de sovietici si americani, iar el a fost informat in legatura cu tot. Descrie inclusiv o intalnire pe care a avut-o la lacul Balaton, in Ungaria, cu seful KGB. Stia inlcusiv faptul ca va fi un conflict intre Armata si Securitate."
Seful KGB, isi aminteste generalul, "era preocupat de faptul ca liberalizarea gorbaciovista va fi respinsa de romani, pentru ca ei resping tot ce vine de la Moscova, din principiu. El tot repeta: <<Trebuie sa faceti ceva, sa cooperati>>."
Decizia de suprimare a lui Ceausescu a venit pe linia serviciilor secrete sovietice? intreaba istoricul. Generalul Stanculescu raspunde scurt: "GRU si KGB combinati".
Cine au fost teroristii? "Fenomenul terorist a avut doua componente. Componenta externa, sovietica, si componenta interna, a celor care, vazand ca regimul a fost rasturnat, trebuiau sa faca reactia la aceasta actiune. Teroristii prinsi de noi, la Armata, si dovediti au recunoscut ca au plecat si ofiteri din unitati (...) Au disparut un timp si pe urma au revenit in unitati. Si nu se stie ce au facut in timpul asta."

Iata un fragment din intreviul din 24 iulie 2009, acordat in Spitalul Militar Central, Bucuresti:
VAS: La Balaton am fost cu sotia si nu m-am despartit de ea nici un moment. Deci momentul racolarii este o inventie a Securitatii. Nu a fost, pentru ca, efectiv, fiind cu sotia si cu fata, am stat "la pachet". Chiar si la intalnirea asta cu cei trei, ele au fost la masa cu noi. Mare lucru ele nu intelegeau, iar cateodata vorbeam in maghiara. Eu n-am iesit din zona, dormitorul casei si cladirile de acolo, sa ma duc la Budapesta pentru o aventura.
AMS: Probabil ca Securitatea a incercat o modalitate de a va bloca accesul la o functie politica in care nu va mai puteau urmari, pentru ca le era interzis. Opinia mea este ca ei au combinat informatiile de la Directia a III-a, despre contactul de la Balaton, cu informatiile de la Contrainformatii militare, unde apareati ca mare crai.
VAS: Mai mult ca sigur. Se adaugau tot felul de lucruri ca sa te compromita.
AMS: Stim acum ca Stefan Andrei s-a dus la Nicolae Ceausescu cu diferite alte probleme si cu ocazia asta l-a intrebat si de ce a fost scos de pe liste Stanculescu. Si Ceausescu a spus, va reproduc aproape mot-a-mot: "Cei de la Securitate mi-au transmis printr-un raport ca a fost racolat in Ungaria cu niste femei".