EVENIMENT EDITORIAL / Ce comori ascunde Palatul Regal

Autor: Stelian Turlea 21.12.2009

Profesorul Nicolae St. Noica, arhitectul Peter Derer si Editura Cadmos ne regaleaza la acest sfarsit de an cu un nou album admirabil, "Palatul Regal (Muzeul National de Arta al Romaniei)"*, o carte din seria excelenta in care au mai aparut "Lucrari publice in vremea lui Carol I" si "Palatul Patriarhiei". Albumul a fost lansat pe 14 decembrie, intr-o distinsa ceremonie, la Banca Nationala a Romaniei.



Cu cateva decenii inaintea Unirii Principatelor, statul a cumparat casa boierului Dinicu Golescu, situata pe Podul Mogosoaiei, aproape de limita de nord a orasului, si a transformat-o in resedinta domneasca. Aici au locuit atat primul domn de dupa Unire, Alexandru Ioan Cuza, cat si principele Carol, care a renovat palatul indata dupa ce s-a proclamat rege, in 1871, transformandu-l intr-o resedinta convenabila pentru un sef de stat.
In 1881, Carol I cerea parlamentului o lege de autorizare a guvernului sa construiasca edificii publice, care, alaturate institutiilor nou-create, aduceau Romania in modernitate.
In cele doua trei decenii de dupa promulgarea acestei legi s-au construit: Banca Nationala, Palatul Justitiei, CEC-ul, Ateneul Roman, Palatul Postelor, Bursa, Scoala Nationala de Poduri si Sosele, Scoala Veterinara si multe altele. Arhitectii, intocmai ca la Palatul Regal, erau francezi si romani scoliti in Franta. Toate cladirile concepute de ei si ridicate de antreprenori romani aproape in totalitate dainuie si astazi ca simboluri ale unei epoci de dezvoltare a tarii.
Profesorul Nicolae St. Noica a scotocit in arhive, a scos la lumina documente, a rasfoit memorii rare, a scanat schite si planuri arhitecturale si a scris istoria nestiuta de marele public a acestei cladiri refacute de doua ori in timp, o data dupa un mare incendiu petrecut in decembrie 1927.
Istoriei zbuciumate a Palatului, profesorul Noica ii adauga portretele arhitectilor, constructorilor si antreprenorilor care au contribuit la inaltarea acestuia (Paul Gottereau, Nicolae Cerkez, Nicolae Nenciulescu, Emil Prager, Elie Radu, Stefan Mirea si altii), iar arhitectul Peter Derer ii alatura o privire competenta asupra arhitecturii in sine - "un palat care, prin eclectismul sau, reflecta relativ fidel conditiile culturale, economice si tehnice ale perioadei in care a fost realizat".
Albumul este o admirabila carte de invatatura, dar si o opera de arta prin sine insusi: multe dintre fotografiile de arhiva sau actuale dezvaluie pentru prima oara cititorului si iubitorului de frumos comorile ascunse de arhitecura acestui palat.

*) Nicolae St.Noica, Palatul Regal (Muzeul National de Arta al Romaniei), Editura Cadmos. Cu colaborarea arhitectului Peter Derer. Cuvant inainte de acad. Mugur Isarescu. Editie ingrijita de Stelian Turlea