Ce s-a intamplat in 2009

Ziarul Financiar 21.12.2009

1 ianuarie: Slovacia adopta moneda euro, care va inlocui coroana slovaca.
7 ianuarie: Rusia suspenda livrarea de gaze ce trec prin Ucraina catre Europa.
20 ianuarie: Fiat a fost de acord sa achizitioneze 35% din Chrysler.
26 ianuarie: Guvernul isladez este inlocuit dupa ce sistemul bancar intra in colaps, iar statul se afla la un pas de faliment national. Primul-ministru, Geir Haarde, demisioneaza imediat.
2 martie: Banca Mondiala, BERD si BEI sar in ajutorul Europei de Est prin intermediul unui plan comun a carui valoare este de 24,5 miliarde de euro.
5 martie: Statele est-europene cer aderarea mai rapida la zona euro, insa Banca Centrala Europeana se opune schimbarii criteriilor procesului de adoptare a monedei euro.
9 martie: Bursele din intreaga lume ating niveluri minime record.
9 martie: Asiguratorul American International Group (AIG) a cerut cel de-al patrulea ajutor de la stat.
25 martie: FMI a anuntat ca urmeaza sa implementeze o serie de reforme majore, ce vor viza procedurile de acordare a creditelor catre statele membre. Reformele au rolul de a oferi conditii de imprumut mai flexibile.
31 martie: Nicio economie din UE cu exceptia Poloniei nu a reusit sa creasca in trimestrul intai.
2 aprilie: Liderii G20 se intalnesc la Londra pentru cel de-al doilea summit al grupului. Principalul subiect de pe lista de discutii a fost criza financiara mondiala.
7 mai: Banca Centrala Europeana (BCE) a redus rata de politica monetara pana la 1%, un nou nivel record.
1 iunie: General Motors intra in faliment.
24 iunie: JPMorgan este numita de revista The Banker cea mai puternica banca in 2009.
30 iunie: Autorul celei mai mari fraude din istorie, de peste 65 mld. dolari, Bernard Madoff a fost condamnat la 150 de ani de inchisoare.
1 iulie: Franta si Germania ies din recesiune dupa ce economiile lor cresc cu 0,3% trimestru la trimestru in perioada aprilie-iunie.
8-10 iulie: Cel de-al 35-lea summit G8 a avut loc la l'Aquila in Italia.
9 august: Numarul bancilor care au intrat in faliment in acest an in Statele Unite a crescut la 72.
25 septembrie: La summit-ul G20 de la Pittsburgh liderii mondiali anunta ca G20 se va implica mai activ in supravegherea economiei mondiale, preluand rolul G8, intr-un efort de a preveni o noua criza financiara precum cea din 2008.
1 octombrie: Italia iese din recesiune dupa ce economia creste cu 0,6% in trimestrul trei comparativ cu cele trei luni anterioare.
12 octombrie: Premiul Nobel pentru Economie a fost acordat in 2009 lui Oliver Williamson si lui Elinor Ostrom.
27 noiembrie: Emiratul Dubai cere amanarea platilor datoriilor uneia dintre cele mai mari companii de stat Dubai World. Cererea a provocat panica pe bursele din regiune, care s-au prabusit.
18 decembrie: Standard & Poor's retrogradeaza ratingul de tara al Greciei. Oficialii statului asigura ca nu exista pericolul ca tara sa intre in faliment.