BCR imprumuta 70 mil. lei pe 10 ani in Luxemburg la 10,3%. Cum comentati?

Autor: Voican Razvan 22.12.2009

BCR, cea mai mare banca de pe piata, continua programul de finantare de 3 miliarde de euro de pe piata de capital din Luxemburg, lansand o emisiune de titluri denominate in lei, in valoare de 70 mil. lei (16,6 mil. euro), cu dobanda fixa de 10,3% si scadenta pe 10 ani.
Suma atrasa este mica, insa poate fi considerata un eveniment maturitatea mare a titlurilor emise, in conditiile in care nici statul roman nu gaseste in prezent cerere pentru a plasa obligatiuni suverane pe 10 ani. Valoarea nominala a unui titlu BCR este de 500.000 de lei, de distributie ocupandu-se chiar BCR.
In noiembrie, BCR a avut o prima emisiune de titluri in Luxemburg, de data aceea in euro, prin care a imprumutat 16,1 mil. euro pe cinci ani, la o dobanda de 5,1% pe an.
In luna iunie a acestui an, BCR si vehiculul sau specializat din Olanda BCR Finance au obtinut autorizatia bursei din Luxemburg pentru lansarea unui program de finantare pe termen mediu in valoare totala de 3 miliarde de euro. Banca nu a angajat serviciul vreunei agentii de rating pentru clasificarea titlurilor emise in cadrul programului.
In urma cu trei ani, BRD-SocGen, a doua mare banca de pe piata, lansa in premiera o emisiune de obligatiuni in lei pe piata din Luxemburg prin care a atras 735 mil. lei pe cinci ani, la o dobanda fixa de 7,75% pe an, vizibil mai mica decat cea la care s-a imprumutat acum BCR. Recent, BCR a rascumparat o emisiune de obligatiuni in lei lansata pe piata interna tot in urma cu trei ani si pentru care a platit o dobanda de 7,25% pe an.
Programul de finantare de 3 mld. euro aprobat de actionarii BCR in primavara acestui an prevede posibilitatea emiterii de titluri si pe piata locala, insa banca a optat pentru Luxemburg chiar si pentru titlurile denominate in lei. Unul din argumente l-ar putea constitui costurile administrative mai reduse. De pilda, cheltuielile pentru admiterea la tranzactionare a titlurilor BCR in lei sunt estimate la 2.000 de euro.
In conditiile in care Erste Group, actionarul majoritar indirect al BCR, face eforturi pentru asigurarea propriilor finantari, BCR iese individual pe piata externa, desi are un rating mai slab si, teoretic, se imprumuta mai scump decat ar putea sa o faca Erste. Luna trecuta, Erste Group a strans de la investitori 1,75 mld. euro pentru majorarea capitalului social prin emiterea de actiuni noi.