Ce sanse au firmele in insolventa sa scape de faliment? Fara „fresh money” nu se poate face nimic

Autor: Cristi Moga 22.12.2009

Pana la jumatatea acestui an, doar o firma din 50 reusea sa se reorganizeze.



Consultantii din domeniu spera ca numarul mare de insolvente "la propria cerere" va avea drept rezultat cresterea reorganizarilor reusite.
"Cel mai important factor pentru o firma intrata in insolventa este legat de gasirea surselor de finantare - fresh money - pentru a putea spera la o reorganizare reusita. Aceasta poate avea loc prin gasirea unui fond de investitii, a unui investitor strategic, a unei institutii financiare sau prin valorificarea unei parti din active. O firma intrata in insolventa nu poate supravietui doar din activitatea de baza, deoarece daca putea nu deschidea procedura. Firmele trebuie in acelasi timp sa isi continue activitatea, dar si sa arate cum isi vor plati datoriile", a declarat Arin Stanescu, managing partner al firmei Stanescu Milos Dumitru si Asociatii si presedintele Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa din Romania (UNPIR).
Numarul redus de reorganizari acceptate de creditori - circa 450 din peste 20.000 de dosare pe rolul instantelor pana la jumatatea acestui an - arunca o imagine negativa asupra firmelor care intrau sub incidenta Legii 85/2006 (a insolventei), procedura fiind asimilata in majoritatea cazurilor cu falimentul.
Lucrurile s-au mai schimbat in acest an, astfel ca multe firme recurg la aceasta metoda ca o masura de protectie temporara fata de presiunile creditorilor.
"Speram ca va creste procentul reorganizarilor reusite. Semnalul pe care il avem este ca firmele incearca acest lucru, referindu-ma in special la companiile mari. Reorganizarea insa depinde si de alti factori, precum starea economiei. Din cauza acestui fapt, investitorii continua sa fie reticenti, in ciuda faptului ca unele businessuri apar promitatoare", spune Geanina Oancea, senior manager al firmei BDO Conti Insolvency, implicata in dosare precum cel al firmei de constructii Mivan Kier sau Cuprom.
Companii mari, cu mii de angajati si afaceri de sute de milioane de euro, precum Leonado, SPAR, Flanco, Flamingo, PIC, Mondex si numeroase alte companii din imobiliare si constructii au intrat anul acesta din proprie initiativa in procedura de insolventa dupa ce nu si-au mai putut plati creditorii si nu au gasit intelegere pentru a restructura pe cale amiabila.
"A crescut mult numarul firmelor care au cerut singure intrarea in insolventa. Astfel, din cele 17.000 de proceduri deschise in primele zece luni, circa 4.000-5.000 au fost din proprie initiativa. Daca pornim de la ideea ca macar jumatate au intentia sa se reorganizeze, putem spera ca numarul celor acceptate de creditori sa creasca", a mai spus Stanescu, de la UNPIR.
Principalele avantaje ale initierii unei asemenea masuri sunt legate de faptul ca furnizorii de electricitate, gaz, apa sau telefonie nu pot sista serviciile catre debitor, este stopata curgerea dobanzilor, majorarilor de intarziere si a penalitatilor pentru creantele negarantate, in timp ce recuperarea propriilor creante se realizeaza cu scutirea platii taxelor judiciare de timbru.
Potrivit datelor de la Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC), circa 74% din totalul firmelor intrate in insolventa in primele noua luni ale anului provin din domeniile comert (43%), industria prelucratoare (18%) si constructii (13%).
Firmele pot supravietui pentru perioade cuprinse intre cateva luni si chiar trei ani in proces de reorganizare, dar doar cu acordul creditorilor.
Principalele riscuri ale acestei proceduri sunt legate de perceptia negativa a mediului de afaceri, constituita din teama de frauda, precum si de faptul ca reprezentantii creditorilor nu trebuie sa justifice votul exprimat privind programul de reorganizare, pe care pot astfel destul de usor sa il respinga.
"La anul va continua acelasi trend, cel putin pentru o parte din an. Cred ca firmele exportatoare isi vor reveni primele, deoarece in primele luni consumul intern va continua sa fie afectat", apreciaza Arin Stanescu.
Insolventa ameninta locurile de munca a cateva mii de angajati. Pentru reducerea costurilor si eficientizarea afacerilor 14 din cele mai mari firme intrate in insolventa au renuntat deja la aproximativ 5.000 de angajati, potrivit unei analize ZF.

Cele mai importante insolvente. Cine se scapa?