28 de companii mari au luat 50 mil. euro de la UE pentru investitii. Mai vin 110 mil. euro

Autor: Adriana Rosoga 22.12.2009

Carpatcement Holding, Astra Bus, Elvila, Vrancart, Matrite Dacia, Voestalpine sunt pe lista finala a celor 28 de companii mari care vor primi finantare europeana de 215 mil. lei (50 mil. euro) pentru investitii in modernizarea fabricilor sau achizitii de utilaje.
In cursa pentru aceasta finantare s-au aflat 123 de companii cu o valoare cumulata a proiectelor care depasea de patru ori bugetul de 215 mil. lei alocat.
Ca si in cazul firmelor mici care au castigat proiecte pentru fonduri europene, principala problema pentru intreprinderile mari o constituie creditarea, in conditiile in care investitiile pe care companiile trebuie sa le realizeze se fac initial din fondurile proprii, urmand ca pe baza facturilor cheltuielile sa fie ulterior decontate.
"Astazi (ieri - n.r.) am fost anuntati ca suntem pe lista finala pentru finantari si ne-au fost solicitate date suplimentare legate de proiect si companie, date pe care trebuie sa le trimitem in urmatoarele zece zile. Principala problema in acest moment este asigurarea finantarii pentru ca investitia o incepem cu surse proprii. Nu stiu daca vom reusi sa obtinem un credit, dobanzile sunt foarte mari. In Romania creditele in valuta au marje de 7-8 puncte procentuale peste Euribor, in timp ce in UE marja este de 4-5 puncte procentuale", spune Liviu Potra, directorul general al companiei producatoare de masini-unelte si subansambluri mecanice Napomadin Cluj-Napoca.
Compania, care in 2008 a inregistrat o cifra de afaceri de peste 8,5 mil. euro, este intre primele zece intreprinderi care au fost selectate pentru finantarea unui proiect cu o valoare totala de 38 mil. lei. Banii solicitati din fonduri europene sunt in cuantum de 17,7 mil. lei. Compania are in prezent 210 angajati, iar pana la finalizarea proiectului, in 2012, va trebui sa ajunga la 416 angajati. "Trebuie sa angajam oameni pentru ca piata incepe sa-si revina."
Valoarea maxima pe care o companie o putea solicita in cadrul acestui program este de 18,5 mil. lei. "Durata incheierii acestor contracte depinde in mare masura de capacitatea beneficiarilor de a prezenta documentele necesare incheierii contractului si de a face dovada existentei resurselor financiare pentru asigurarea cofinantarii proiectelor", spun reprezentantii Ministerului Economiei, autoritatea care gestioneaza acest program si care va lansa un nou apel de proiecte la inceputul anului viitor, bugetul alocat fiind de 464 mil. lei (110 mil. euro), ceea ce reprezinta intreaga suma ramasa disponibila pentru operatiunea destinata investitiilor in intreprinderi mari, pentru perioada 2007 - 2013.
Finantarea maxima care va putea fi solicitata va ajunge la 20 mil. lei pentru un proiect.