Catarama vede afaceri mai mici cu 5% la Elvila si in 2010, dupa o scadere de 20% in acest an

Autor: Ioana David 22.12.2009

Grupul de firme Elvila din industria mobilei, controlat de omul de afaceri Viorel Catarma, estimeaza anul viitor o scadere de 5% a afacerilor comparativ cu nivelul din 2009.



"Cel mai optimist scenariu este acela prin care piata imobiliara va avea o revenire, finantarile pentru ansamblurile rezidentiale vor fi deblocate, populatia va putea achizitiona locuinte noi si astfel piata de mobilier se va debloca", au spus reprezentantii companiei.
In ceea ce priveste anul 2009, grupul va inregistra o scadere de 20% a vanzarilor compartiv cu nivelul din 2008, ceea ce corespunde celui mai pesimist scenariu avut in vedere. Initial, Elvila preconiza un declin de 5-7% al veniturilor, insa deja la jumatatea anului rezultatele au fost mai slabe decat estimarile.
"Anul 2008 a fost unul profitabil datorita dinamismului resimtit pe piata imobiliara, acesta fiind un factor decisv al cresterii cifrei de vanzari in industria mobilei. Cum 2009 a adus o prabusire a investitiilor in constructii, acest lucru a afectat direct cererea de mobilier din partea populatiei, astfel, din analiza vanzarilor din primele sase luni ale anului, acestea s-au diminuat cu 12% comparativ cu anul trecut", au mai spus reprezentantii companiei.
In 2008, grupul a avut o cifra de afaceri de 115 mil. euro, astfel ca la o scadere de 20% afacerile Elvila ar fi de 92 mil. euro in acest an.
Reducere de 5% estimata pentru 2010 ar impinge vanzarile producatorului si retailerului de mobila sub nivelul de 90 mil. euro, pana la 87,4 mil. euro.
Daca situatia din 2009 va persista spun reprezentantii Elvila, adica piata financiara va avea aceeasi cadere, puterea de cumparare se va diminua, iar piata imobiliara va fi puternic afectata de scaderea lichiditatilor, industria de mobilier va avea o "scadere evidenta a vanzarilor".
"Neincrederea clientilor finali in dezvoltarea economiei in perioada imediat urmatoare conduce la incapacitatea de realizare de noi proiecte imobiliare, adica de ansambluri rezidentiale, cladiri de birouri, dar si spatii de locuit proprietate personala".

Tot mai putini angajati
Grupul controlat de Catarama are un efectiv de circa 1.500 de angajati dupa o reducere de 5% anul acesta. Elvila va continua restructurarea si in 2010, cand un procent similar din personal va fi concediat. In aceste conditii, in cadrul grupului vor lucra circa 1.425 de oameni.
Elvila nu este insa singura companie care a renuntat la angajati. In prima jumatate a acestui an, companiile din industria mobilei au concediat circa 16.300 de oameni, conform datelor Asociatiei Producatorilor de Mobila din Romania (APMR).
Elvila opereaza o retea de 53 de magazine (21 de unitati proprii si 32 de francize), iar anul acesta a inchis doua magazine in provincie, iar planurile pentru 2010 sunt de extindere cu inca doua unitati. Reprezentantii companiei au explicat faptul ca aceste magazine au fost inchise pentru ca vanzarile "erau foarte mici, mai slabe decat estimarile".
Din grupul controlat de Viorel Catarama fac parte compania Elvila, specializata in comertul cu produse de mobilier, si fabricile de mobila Elmoberom Beius, Relaxa Mizil si Carpatina Babeni. Unitatea de productie de la Babeni a fost mutata anul trecut din Ramnicu Valcea.

Ce se va intampla pe piata mobilei in 2010
Scaderi de 5% ale volumelor vandute, usoare imbunatatiri ale marjelor de profit in conditiile unui control mai bun al costurilor, dar si preluari de fabrici cu probleme sunt principalele tendinte care se contureaza pentru industria mobilei in 2010.
Piata mobilei, estimata la circa 1,13 miliarde de euro in 2008, ar putea ajunge la 960 milioane de euro in acest an si la aproximativ 910 milioane de euro in 2010. In ultimii ani, industria de profil a avut cresteri usoare, sustinute in principal de numarul mare de locuinte si de cladiri de birouri care au fost incepute.
In aceasta industrie, Elvila concureaza cu Mobexpert, IKEA, kika, Staer, Neoset, Silvarom.

Catarama, unul dintre primii antreprenori de dupa '89