Familia Rapotan renunta la distributia Unilever dupa 13 ani

Autor: Mihaela Popescu 22.12.2009

Unilever ramane cu doi distribuitori locali, Aquila si Macromex, dupa ce compania Legato, controlata de Angelica Rapotan, sotia lui Cezar Rapotan - fondatorul Arabesque - a decis sa rupa colaborarea cu gigantul din industria bunurilor de larg consum.
Legato, cu afaceri de 34,6 mil. euro anul trecut, distribuie produsele Unilever de aproximativ 13 ani, acesta fiind singurul sau furnizor mare de bunuri de larg consum. Parteneriatul cu Unilever i-a adus in ultimii ani rulaje anuale de peste 20 mil. euro, potrivit datelor din piata.
"Regretam decizia unilaterala a Legato de a incheia acest parteneriat care dureaza de foarte multa vreme", au declarat reprezentantii Unilever South Central Europe. Contactati de ZF, reprezentantii distribuitorului nu au dorit sa transmita comentarii pe acest subiect.
Compania Legato este detinuta de Angelica Rapotan (80% din actiuni) si de Catalin Cisleanu (20%), potrivit datelor Registrului Comertului.
Al doilea business important al Legato este distributia ferestrelor din PVC Qualidra.
Firma are sediul in Galati si a raportat anul trecut o cifra de afaceri de 127,4 milioane de lei (34,6 mil. euro) si o pierdere de aproape un milion de lei (0,27 mil. euro), cu un numar de 455 de angajati, potrivit datelor de la Ministerul de Finante.
Familia Rapotan detine businessul Arabesque, cel mai mare distribuitor de materiale de constructii de pe piata, cu rulaje estimate la 440 mil. euro in acest an si una dintre putinele afaceri romanesti extinse in afara granitelor tarii.

Vanzari de 192 mil. euro cu doi distribuitori mari
Unilever a realizat anul trecut afaceri de 192 mil. euro la nivel local, avand in portofoliu produse precum detergentii Dero, cremele Dove sau bazele pentru mancaruri Knorr. Singurii sai distribuitori directi in Romania au fost anul trecut Aquila si Legato.
In acest an compania a adus in Romania divizia de inghetata Algida si a achizitionat brandul Napoca de la Friesland Foods. Algida a incheiat la inceputul lui 2009 un contract cu Macromex, cea mai mare companie specializata pe distributia alimentelor la frig.
Recent, Unilever a anuntat finalizarea unei investitii intr-un centru regional de distributie la Ploiesti, prin inchirierea unui spatiu logistic de circa 30.000 de metri patrati in proiectul West Park.
Investitia este realizata in parteneriat cu grupul Aquila din Ploiesti, care in acest moment este cel mai mare partener pe distributie al Unilever la nivel local.
Din 2005 pana anul trecut, grupul Aquila, cu o cifra de afaceri de 171 mil. euro in 2008, a investit circa 8 mil. euro in doua centre logistice in Ploiesti si judetul Cluj care deservesc compania Unilever. Distribuitorul are peste 2.000 de angajati, potrivit datelor raportate pe 2008 la Ministerul de Finante. Pe lista furnizorilor sai se afla in prezent si producatorii Wrigley, Tchibo sau Ferrero.

Cine acopera golul lasat de Legato

Aquila si-ar putea majora aria de acoperire a distributiei produselor Unilever dupa incheierea parteneriatului producatorului cu Legato. Reprezentantii Aquila nu au confirmat existenta unor planuri de extindere a colaborarii cu Unilever.
De cealalta parte, oficialii Unilever au precizat ca in acest moment compania nu are un distribuitor nou care sa preia zonele acoperite anterior de Legato.