Ce pozitii banoase in institutiile financiare pot fi in vizorul PD-L. Cum comentati?

Autor: Izabela Badarau 22.12.2009

Odata cu iesirea PSD si a PNL de la guvernare, apare intrebarea ce sefi ar putea fi schimbati de la institutiile care supravegheaza si reglementeaza pietele si carora dintre ei le expira mandatul, asa cum s-a intamplat la Fondul Proprietatea.
La Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), conducerea actuala a fost aleasa pentru un mandat de patru ani anul trecut, nefiind in pericol de a fi schimbata, asa cum
s-a intamplat la Fondul Proprietatea. Presedintele Gabriela Anghelache a fost numita la propunerea PSD, insa la astfel de autoritati, sefii nu pot fi schimbati pe criterii politice in timpul derularii mandatului.
Conducerea Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) poate sta de asemenea linistita pana in 2011, cand expira mandatul de cinci ani. Angela Toncescu, presedintele CSA, a fost numita in 2006 la propunerea PNL. Pe cele doua posturi de vicepresedinte al CSA au fost numiti atunci Tudor Balta si Constantin Buzoianu.
Conducatorii sunt apolitici, nu au voie sa faca parte din vreun partid, dar au in spate sustinere politica. Miza unui post de conducere intr-o astfel de autoritate este foarte mare. De exemplu, salariul lunar brut incasat de Toncescu anul trecut a fost de 20.000 de euro, conform unor surse de pe piata necontrazise oficial de CSA.
Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) are un consiliu format din cinci membri, dintre care unul detine functia de presedinte - Mircea Oancea (numit la propunerea PD), si altul pe cea de vicepresedinte - Ion Giurescu, al caror mandat expira de asemenea in 2011.
La inceputul anului, premierul Emil Boc l-a demis pe Bogdan Gabudeanu din functia de presedinte al Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), numindu-l, la sustinerea PSD, pe Maracineanu Gelu Agafiel. Acesta a anuntat in octombrie, odata cu caderea Guvernului, plecarea de la conducerea ANRM, angajandu-se sa asigure interimatul pana cand i se va gasi un inlocuitor - numit de PD-L.
La Consiliul Concurentei, noul presedinte din primavara anului 2009 este Bogdan Chiritoiu, fost consilier al presedintelui Traian Basescu, care are un loc confortabil la conducerea institutiei, ca urmare a realegerii presedintelui Romaniei.