Ministrii guvernului Boc III au primit avizul parlamentarilor. Astazi urmeaza votul de investitura. Cum comentati?

Autor: Doina Anghel 22.12.2009

Toti ministrii guvernului Boc III care au fost audiati ieri de Parlament au primit aviz favorabil de la senatori si deputati. Multi parlamentari ai PSD au votat pentru viitorii membri ai Cabinetului, desi in fata camerelor de luat vederi au promis ca vor face o opozitie dura. Votul de investitura al noului cabinet va avea loc in sedinta de astazi a Parlamentului, iar prima sedinta de guvern, in care trebuie sa fie aprobat si bugetul de stat, si multe alte proiecte importante anuntate ieri de ministrii desemnati, este programata pentru miercuri.



Ce planuri au ministrii desemnati pentru mandatul care incepe astazi

Sebastian Vladescu - ministrul finantelor publice

Mihail Seitan - ministrul muncii

Adriean Videanu - ministrul economiei

Radu Berceanu - ministrul transporturilor

Ce au mai promis ministrii Guvernului Boc III
Gabriel Sandu, ministrul desemnat al comunicatiilor, a spus in timpul audierilor ca nu are in vedere privatizarea Postei Romane, ci restructurarea companiei. De asemenea, el a declarat ca nu ia in considerare vanzarea participatiei la Romtelecom, printre planurile sale regasindu-se acordarea de facilitati companiilor IT si dezvoltarea proiectului e-Romania.
"Vrem sa extidem activitatile Postei Romane, cum ar fi curierat rapid si mai ales pe partea unde vom incasa facturi, vrem sa fie centre de eficienta, sa nu finantam din alte centre ale postei", a spus Sandu. El exclude totodata vanzarea participatiei detinute la Romtelecom si privatizarea Societatii Nationale de Radiocomunicatii - Radiocom.

Gabriel Oprea, care a primit avizul parlamentarilor pentru postul de ministru al apararii, a explicat ieri de ce a fost decorat de presedintele Traian Basescu: "Fiindca eram ministru al administratiei si internelor si nu am vrut, cu toate ca am fost constrans politic, sa numesc niste oameni pe functii de siguranta nationala - prim-adjunct al ministrului si seful DGIPI - si neavand alta cale - in momentul cand am fost constrans si amenintat ca voi fi terminat politic - n-am facut compromisuri si mi-am dat demisia".

Attila Cseke a fost votat in unanimitate in comisiile de specialitate pentru functia de ministru al sanatatii. El a spus ca 2010 va fi un an foarte greu si ca este posibil sa fie aplicate masuri nepopulare, dar ca va milita ca bugetul sanatatii pentru anul viitor sa fie cel putin egal cu cel din 2009, adica 3,6% din PIB.
"Este o inadvertenta in sistem, in conditiile in care exista cinci milioane de platitori la fondul de asigurari de sanatate si peste 10 milioane de neasigurati care primesc servicii", a precizat Cseke Attila.
Potrivit acestuia, primele trei obiective avute in vedere ar fi gasirea unor resurse financiare necesare functionarii actului medical, dar si de resurse financiare pentru dezvoltarea infrastructurii.