Partidul „Regelui cherestelei” va administra padurile de 10 mld. euro ale Romaniei. Cum comentati?

Autori: Iulian Anghel , Cristina Stoian 22.12.2009

Coalitia PD-L - UDMR a hotarat, in cadrul discutiilor ce au vizat structura guvernului, trecerea padurilor din administrarea Ministerului Agriculturii in cea a Ministerului Mediului, care ar putea fi condus de Laszlo Borbely (55 de ani), unul dintre cei mai importanti lideri ai UDMR.
"Cand s-a discutat reorganizarea guvernului s-a decis ca Regia Nationala a Padurilor -Romsilva sa fie preluata de Mediu", a declarat Gheorghe Flutur, vicepresedinte al PD-L.
In timp ce reprezentantii Ministerului Agriculturii nu au comentat pe marginea acestui subiect, responsabilii cu comunicarea din cadrul Ministerului Mediului au spus ca nu este nimic oficial, deoarece "inca se negociaza preluarea padurilor de catre noi".
"Am aflat ca toate activitatile, tot ce tine de taieri, plantari, vor fi preluate de Mediu, dar deocamdata nu s-a validat decizia, nu stim daca va fi organizata ca directie. Deocamdata este o decizie politica, luata intre doua partide", au spus reprezentantii Ministerului Mediului.
Romsilva este una dintre cele mai valoroase companii din Romania, cu un patrimoniu estimat de ZF la 10,5 mld. euro. Fondul forestier proprietate publica a statului, pe care Romsilva il administreaza, era la sfarsitul anului trecut de 3,5 mil. ha, din care regia mai avea de retrocedat 450.000 ha, iar 60.000 ha se afla in litigiu.
Daca se ia in considerare ca un hectar de padure este vandut in piata cu circa 2.000-3.000 de euro, iar fondul forestier dupa aceste retrocedari este de trei mil. euro, valoarea patrimoniului Romsilva se ridica la 10,5 miliarde de euro.
Regia Nationala a Padurilor a inregistrat anul trecut cel mai mic profit, de 29,4 milioane de lei (6,8 mil. euro) si si-a propus pentru acest an sa ajunga la un profit brut de 50 de milioane de lei (11,6 mil. euro), in conditiile in care pentru 2009 a estimat ca isi va mentine cifra de afaceri realizata anul trecut, de 1,15 miliarde de lei (2,6 mld. euro). Potrivit reprezentantilor Ministerului Mediului, in urma cu 7-8 ani padurile au fost gestionate tot de Mediu, dupa care au fost preluate de Ministerul Agriculturii.
"Regia Padurilor ramane un agent economic independent care se va ocupa in continuare de administrarea padurilor statului, indiferent unde va fi trecut acest portofoliu", a declarat Ion Machedon, purtator de cuvant al Romsilva.
In cazul in care Guvernul propus de Emil Boc va fi aprobat, Ministerul Mediului va fi preluat de UDMR si condus de Laszlo Borbely. Unul dintre colegii sai, Attila Verestoy, supranumit si "Regele cherestelei", are afaceri importante in industria lemnului.
Verestoy, cu o avere estimata la 250 mil. euro, are capacitati de productie in Odorhei si Bacau. Potrivit declaratiei sale de avere depusa in 2009, senatorul Verestoy detine actiuni in companii precum Famos, Trinserv sau SAJO-HOR KFT. Nici Verestoy, nici Borbely nu au putut fi contactati pana la inchiderea editiei.