Boc ii cere lui Isarescu sa scada dobanda de referinta pentru relansarea creditarii. Cum comentati?

Autor: Ciprian Valentin Botea 22.12.2009

BNR mentine dobanda la 8% de teama inflatiei si a deprecierii leului, desi creditarea in lei a scazut abrupt.



Guvernul va discuta cu BNR pentru a gasi solutii care sa faciliteze accesul la credite al companiilor aflate in dificultate din cauza scaderii vanzarilor, afirma premierul Emil Boc.
"Daca nu scadem dobanda de referinta, avem o problema. Trebuie sa modificam politica de creditare pentru ca firmele sa aiba acces la creditare mai ieftina. Daca nu se gaseste o solutie rapida, vom avea probleme cu sprijinirea mediului de afaceri", a spus Boc la o emisiune televizata, citat de Mediafax.
El a afirmat ca va discuta cu BNR pentru deblocarea mecanismului de creditare si ca acest obiectiv va reprezenta una dintre prioritatile majore ale Cabinetului care ar urma sa primeasca astazi votul de investitura in Parlament. Reprezentantii bancii centrale spun ca astfel de discutii sunt normale.  "BNR a fost intotdeauna deschisa la orice colaborare cu Guvernul. Legatura dintre cele doua institutii este continua, ne consultam reciporc, primim propuneri de la Guvern si facem la randul nostru propuneri ", a comentat Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR. Dobanda medie platita de companii pentru creditele noi in lei se ridica la 16,2% in octombrie, fiind de trei ori mai mare decat dobanda medie platita de o companie din Cehia pentru un credit in moneda locala. In Polonia, un credit similar avea o dobanda de 5,8% pe an, in timp ce in Ungaria dobanda era putin peste 10% pe an.
Diferente apar in conditiile in care si dobanda-cheie a BNR, mentinuta la 8% pe an in ultima sedinta de politica monetara, este cea mai ridicata din regiune. In Ungaria, de exemplu, banca centrala a redus saptamana aceasta dobanda de politica monetara cu inca 0,25%, pana la 6,25% pe an, chiar daca inflatia anualizata a fost in crestere in noiembrie, ajungand la 5,2%.
AnaliStii spun insa ca dobanzile se mentin la un nivel ridicat din cauza inflatiei si a riscului de tara aflate la un nivel ridicat si nu pentru ca banca centrala nu ar dori relaxarea conditiilor de creditare. In acelasi timp, BNR ar mentine dobanda sus pentru a proteja cursul leului.
"Este cert ca dobanda ramane ridicata, dar la aceasta situatie concura doi factori: rata mare a inflatiei si prima de risc de tara. Ca sa avem dobanzi mai mici trebuie sa actionam asupra inflatiei si sa luam masuri la nivel politic si economic care sa redea increderea investitorilor straini in economia romaneasca", noteaza Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank.
In cazul reluarii creditarii nu este insa doar o problema de dobanzi, apreciaza Dumitru, invocand capacitatea limitata de indatorare a companiilor si populatiei, ceea ce face ca nivelul cererii solvabile de credite sa ramana la un nivel scazut. Tarile din regiune nu se tem insa la fel de mult de inflatie ca BNR, care de-abia in 2005 a reusit sa o reduca la o singura cifra.
In Polonia si Cehia, dobanda reala (diferenta dintre dobanda de referinta si rata inflatiei) a ajuns sa coboare sub 1%.
Mai mult, de cateva ori anul acesta, dobanda de politica monetara a bancii centrale de la Varsovia s-a situat chiar sub rata inflatiei, in ciuda faptului ca Polonia este singura tara din UE a carei economie a ramas in teritoriul pozitiv.
Polonia va inregistra o crestere economica de 1% anul acesta, potrivit previziunilor FMI.
In Romania, in schimb, banca centrala a ramas preocupata de tinta de inflatie si de stabilitatea cursului de schimb, preferand o reducere lenta a dobanzii de politica monetara. Dobanda-cheie a BNR a coborat de la 10% pe an in februarie la 8% pe an in prezent.
Ionut Dumitru considera ca preocuparea fata de inflatie a BNR este justificata si ca in perioada urmatoare presiunile inflationiste se vor intensifica pe fondul majorarii diverselor accize incepand de la 1 ianuarie 2010.
In cea mai mare parte a acestui an, inflatia s-a aflat pe un trend descendent, dar in noiembrie a urcat de la 4,3% la 4,65% ca urmare a majorarii accizelor la tigari. Banca centrala risca astfel din nou sa nu-si poata atinge tinta de inflatie pentru 2009, de 3,5% plus/minus un punct.