Letonia ameninta bancile suedeze: Reluati creditarea sau veti risca sa fiti inchise

Ziarul Financiar 23.12.2009

Premierul Letoniei, Valdis Dombrovskis, a atentionat bancile suedeze ca vor risca sa se inchida in cazul in care nu reiau creditarea, in ciuda situatiei grave in care economia letona se afla in acest moment, informeaza Financial Times.

Banci precum Swedbank si SEB, care domina piata bancara letona, au fost principalele institutii care au oferit credite in momentul de dezvoltare economica al tarii, inainte de intrarea in recesiune.

"Oprirea... abrupta a creditarii este o chestiune problematica", a declarat premierul. "Ne asteptam ca bancile suedeze sa reia creditarea".

In opinia premierului, bancile trebuie sa isi asume responsabilitatea, dupa ce acestea au semanat semintele crizei prin creditarea "iresponsabila". Economia letona s-a contractat cu aproape 18% in acest an dupa o lunga perioada de crestere economica.

"Bineinteles, putem spune ca letonii au imprumutat iresponsabil, dar pentru a putea imprumuta iresponsabil este nevoie ca cineva sa ofere imprumuturi in mod iresponsabil", a spus premierul. "Obtineam foarte usor credite intr-o economie supraincalzita. Acum nu mai putem contracta aproape niciun credit, intr-o recesiune adanca".