Seful celui mai mare SIF spune ca anul viitor va fi mult mai greu

Autor: Roxana Pricop 23.12.2009

Mihai Fercala, presedintele si directorul general al SIF Transilvania (SIF3), spune ca anul 2010 va fi mult mai dificil pentru piata de capital decat 2009, prognozand un buget de venituri si cheltuieli la jumatatea celui estimat pentru anul in curs.
"Anul 2010 nu va fi un an fast pentru SIF-uri si nici pentru piata de capital in ansamblu. Va fi mult mai greu decat in 2009 din perspectiva cresterii somajului, a politicilor bugetare de austeritate, precum si a reducerii investitiilor in economie, aspecte la care SIF-urile sunt sensibile", a spus Mihai Fercala, presedintele SIF3.
SIF Transilvania a incheiat primele 11 luni ale anului cu cel mai ridicat nivel al activelor nete din randul celor cinci societati de investitii financiare, respectiv 1,62 mld. lei (382 mil. euro). Fata de finalul anului trecut, activele nete ale SIF3 au inregistrat un avans de peste 20% (14% in euro).
Pentru anul in curs, societatea si-a bugetat un profit net de 55 de milioane de lei si venituri totale de 107,7 milioane de lei, rezultate pe care le-a depasit inca din primele noua luni gratie vanzarii participatiei de 3,4% detinuta la Bancpost in schimbul a peste 12 milioane de euro. Astfel, profitul raportat de SIF3 in primele 11 luni a urcat pana la aproape 123 de milioane de lei (29 de milioane de euro), mai mult decat dublu fata de estimarile initiale.
"Indicatorii de buget pentru anul 2010 vor fi la jumatate din ceea ce am bugetat pentru 2009. Ne este foarte greu sa facem estimari optimiste, pentru ca nu se stie daca vom incasa dividende de la companiile din portofoliu. Astfel ca vom fi prudenti si nu vom mai face investitii in companiile din portofoliu. Resursele noastre vor fi pastrate pentru majorarile de capital la care vom fi nevoiti sa participam pentru a ne mentine participatiile", a continuat Fercala.
SIF3 detine participatii la 267 de companii, expunerile cele mai ridicate fiind pe companii din sectoarele de turism si financiar-bancar. Participatiile detinute la banci sunt de departe cele mai valoroase, avand in vedere ca anul acesta cele cinci SIF-uri au incasat cumulat peste 240 mil. lei sub forma de dividende de la BCR.
Cum rezultatele financiare anuntate anul acesta de BCR si BRD, cele mai mari banci la care SIF-urile detin participatii, sunt sub nivelul celor din 2008, dividendele - principala sursa de lichiditate pentru SIF-uri - vor inregistra scaderi semnificative. Anul viitor, in februarie, proiectul legislativ privind ridicarea pragului de detinere la SIF-uri, de la 1% la 5%, ar putea intra in dezbaterea plenului Camerei Deputatilor. In primavara acestui an, actionarii SIF Transilvania au aprobat la mijlocul lunii martie ridicarea pragului de detinere de la 1%, pana la 5%, insa Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare nu a aprobat decizia actionarilor motivand ca este ilegala.
"Ridicarea pragului la SIF-uri este un experiment artificial, analistii si investitorii ar trebui sa se gandeasca la cum sa imbunatateasca per ansamblu piata de capital si nu doar la nivelul anumitor emitenti. Nu vor fi rezolvate problemele pietei de capital, ci doar vor fi cateva zile de cresteri pe actiunile SIF-urilor, care in cele din urma vor reveni la niveluri normale", a conchis Fercala.

Evenimentele anului pentru SIF3

In martie, actionarii SIF3 au aprobat majorarea pragului de detinere de la 1% la 5% cu mentinerea pragului de vot la 1%. Mihai Fercala a fost reales in functia de presedinte.
In iunie, SIF3 vinde catre SIF Muntenia (SIF4) 13% din Santierul Naval Orsova (SNO) si cumpara de la SIF4 10% din magazinul Cocor, fiecare tranzactie fiind in valoare de 2,2 mil. euro.
Tot in iunie, SIF3 vinde participatia de 3,5% din Bancpost catre grupul grec EFG Eurobank pentru 12,75 mil. euro.
In august, SIF3 stinge litigiile cu Cocor dupa 5 ani de procese, prin cumpararea de la Cocor a participatiei minoritare de la Euxin Constanta si vanzarea catre Cocor a participatiei minoritare la Cocor Turism.