Anul caderii economice a fost unul neasteptat de bun pentru investitorii la Bursa

Autori: Vlad Anastasiu , Andrei Chirileasa 23.12.2009

15 dintre cele mai lichide actiuni de pe Bursa au adus investitorilor castiguri de peste 100% in 2009, in timp ce brokerii au suferit din cauza scaderii tranzactiilor la jumatate. Ce va fi in 2010?



In 2009 toti indicii bursieri au inregistrat cresteri, cel mai mare avans fiind inregistrat de societatile de investitii financiare (SIF), grupate sub BET-FI, care s-au apreciat cu aproape 90% fata de ultima cotatie din decembrie 2008.
Fata de minime insa, atinse in februarie anul acesta, societatile financiare s-au apreciat cu peste 200%, titlurile SIF Transilvania (SIF3) consemnand cea mai buna evolutie la aceasta categorie, cu o apreciere de peste 150% in acest an.
Cel mai bun randament din 2009 l-au avut insa titlurile Condmag Brasov (COMI), cu o crestere de peste 240%, luand in calcul si majorarea de capital derulata in acest an, urmate de actiunile Rompetrol Rafinare (RRC), care au urcat in aceasta perioada cu aproape 230%, pe fondul asteptarii unei oferte publice de preluare din partea actionarului majoritar, si de actiunile Alumil (ALU), cu un avans de 210%. Practic, o investitie realizata la inceputul anului pe aceste actiuni ar fi triplat banii investitorilor.
Indicele BET, al celor mai lichide zece companii din piata a inregistrat in 2009 o apreciere de peste 60%, in timp ce indicele energetic BET-NG a urcat cu aproape 70%, apreciere sustinuta in principal de revenirea pretului la titei, care s-a dublat in aceasta perioada. Evolutiile indicilor locali din acest an i-au surprins chiar si pe brokeri si pe analisti, o astfel de crestere nefiind estimata in decembrie anul trecut.
"2009 a fost extrem de bun pentru toti indicii bursieri, as putea spune chiar nesperat de bun, daca ne gandim la ce asteptari erau in urma cu un an. Din pacate pentru businessul bursier, evolutia indicilor nu a fost dublata si de o crestere a lichiditatii in piata, ceea ce a facut ca anul acesta cei implicati in aceasta afacere sa aiba de suferit", a declarat Iulian Panait, presedintele societatii de consultanta in investitii KTD Invest.

Un an prost pentru brokeri
Spre comparatie, in 2008, cand Bursa de la Bucuresti s-a prabusit cu circa 70%, lichiditatea medie zilnica se ridica la aproape 8 mil. euro, in timp ce rulajul mediu zilnic de anul acesta s-a ridicat la putin peste 4 mil. euro. Ca urmare a scaderii la jumatate a lichiditatii pietei, majoritatea societatilor de brokeraj de retail au fost nevoie sa-si restranga activitatea in acest an prin inchiderea unor sucursale si concedierea personalului. Au existat insa si societati de brokeraj care si-au sistat definitiv activitatea, printre acestea numarandu-se NHL Securities, Romaxa Trading, Global Valori Mobiliare si Central Europe Investment. Pentru acest an, brokerii se asteapta ca lipsa lichiditatii sa ramana in continuare o problema pentru piata locala.
"Lipsa de lichiditate va deveni cronica pentru piata locala in 2010 si problema va continua sa se agraveze atat timp cat din structura BVB lipsesc produse de baza pentru piata de capital, precum contul global sau imprumuturile de actiuni, motiv pentru care investitorii locali prefera sa tranzactioneze pe alte piete din regiune. In 2010 sper la o modernizare a Bursei", a explicat si Rares Nilas, directorul executiv al societatii de brokeraj BT Securities.
Si Razvan Pasol, directorul executiv al firmei de intermediere Intercapital Invest este de parere ca lichiditatea a fost principala cauza care a afectat businessul bursier in acest an.
"2009 a fost clar peste asteptari la nivel de evolutie a indicilor. Nu pot spune insa ca a fost un an bun, tinand cont de reducerea lichiditatii, a lipsei de IPO-uri, ceea ce s-a resimtit in activitatea de brokeraj", a spus Pasol.

Brokerii spera la o crestere de 30% in 2010
"In prima parte a anului viitor Bursa va trece printr-o perioada dificila pe fondul problemelor din economie. Ma astept chiar la o reducere a ratingului de tara ceea ca va avea un impact negativ asupra moralului investitorilor", a apreciat Darie Moldovan, directorul general adjunct al societatii de intermediere Broker din Cluj.
Parerea este impartasita si de Panait, care apreciaza ca, in ciuda optimismului extrem de ridicat, investitorii vor fi dezamagiti in prima parte a anului, cand vor realiza ca revenirea economica va fi una fragila si de durata. "Ma astept ca in prima parte a anului, investitorii sa se trezeasca la realitate si daca pana acum economic am mers foarte prost, iar bursa a continuat sa urce, de la anul cred ca vom vedea un echilibru intre cresterea economica si cea bursiera", a spus Panait.
Pentru 2010, potrivit programului de guvernare, este estimata o crestere economica de 1,3%, in conditiile in care in acest an economia a pierdut peste 8% fata de 2008.
Cu toate acestea, din a doua jumatate a anului viitor brokerii apreciaza ca indicii vor reveni pe plus, pentru 2010 fiind estimata o crestere cuprinsa intre 20% si 30%, principalele titluri care vor sustine cresterea fiind ca si pana acum, SIF-urile, actiunile bancare si companiile energetice.
"Pentru 2010 estimez un avans cuprins intre 20% si 30% pe principalii indici, insa este posibil sa depasim acest nivel pe fondul unei evolutii externe favorabile. Cresterea va fi in bloc si va fi determinata ca si pana acum de titlurile cele mai lichide din piata. N-are rost sa vorbim despre piata RASDAQ, in conditiile in care tranzactiile pe aceasta piata abia daca depasesc un milion de euro zilnic", a explicat Nilas.
Titlurile bancare BRD si Banca Transilvania au au inregistrat de asemenea cresteri considerabile in acest an, de aproximativ 60% si respectiv 90%.
Si Pasol apreciaza o crestere similara pe indici precum si o crestere de 30% a lichiditatii in piata, aprecierile venind mai degraba pe fondul ajustarii pietei locale cu principalele piete externe.
"Pentru anul viitor am un optimism moderat. Per ansamblu o sa vedem un an pozitiv, cu cresteri de 20%-25% pe indici si o crestere de 30% la nivel de lichiditate. Spre deosebire de anul acesta, ma astept la o crestere si a volatilitatii. Aprecierile din piata vor veni insa ca ajustari ale pietei locale fata de principalele piete externe. Daca pietele internationale sunt cu 20% sau 30% fata de maxime, piata locala nu a recuperat atat si mai are deci loc de apreciere", a spus Pasol.

Listarea FP si pragul la SIF-uri, asteptate si in 2010
In 2010 sunt in continuare asteptate listarea Fondului Proprietatea si majorarea pragului de detinere la SIF-uri, brokerii fiind de parere ca orice masura care poate aduce mai multi investitori in piata si implicit sa creasca lichiditatea este bine venita.
"Ar fi excelent ca Fondul Proprietatea sa se listeze in sfarsit la Bursa, ar atrage investitori in piata, ceea ce ar creste lichiditatea. In plus, cred ca la bursa din Sibiu o sa vedem niste listari pentru dezvoltarea pietei spot, insa deocamdata nu am informatii concrete despre vreun IPO anul viitor", a spus Moldovan. "Cred ca anul viitor vom vedea o usoara dezghetare a IPO-urilor pe piata locala", a adaugat si Pasol, directorul Intercapital.
Pe de alta parte, Nilas apreciaza intr-adevar ca atat listarea Fondului Proprietatea sau a altor compani, cat si o eventuala majorare a pragului de detinere pe SIF-uri ar duce la o crestere a lichiditatii in piata, dar nu rezolva problema de fond a pietei locale, si anume subdezvoltarea Bursei de la Bucuresti.