Unde este bugetul de criza? Cheltuielile de personal vor fi majorate, iar investitiile diminuate

Autor: Claudia Medrega 23.12.2009

Bugetul pentru 2010, un an estimat a fi cel putin la fel de dificil ca si 2009, prevede cresterea cheltuielilor cu personalul, in conditiile in care oficialii guvernamentali au anuntat ca anul viitor vor disponibiliza minimum 100.000 de bugetari si vor "ingheta" salariile celor care isi vor pastra posturile.
Proiectul bugetului de stat pentru anul viitor prevede cresterea cheltuielilor de personal cu 15% si diminuarea cheltuielilor de investitii cu 27,5%, cele mai multe ministere urmand sa primeasca mai multi bani decat in acest an.
"Politicienii declara ceva si in buget apare apoi altceva. Pensiile si salariile trebuie platite. Si ca de obicei, se taie la investitii. Bugetul a pornit de la doua constrangeri mari: deficitul de 5,9% din
PIB-ul estimat optimist la +1,3% si niste venituri care depind de PIB", a declarat Dragos Cabat, managing partner al Financial View.
Anul 2010, care trebuia sa aduca masuri dure pentru ajustarea cheltuielilor de personal si restructurarea aparatului de stat, are un buget exagerat de darnic pe partea de cheltuieli.
Cheltuielile de personal ar urma sa ajunga anul viitor la 16,9 mld. lei, in urcare cu mai mult de doua miliarde fata de nivelul din acest an, de 14,7 mld. lei. In schimb, cheltuielile de capital sunt prognozate la 2,9 mld. lei, in scadere cu circa 1 mld. lei fata de 2009, conform proiectului de buget.
Reprezentantii FMI au convenit cu autoritatile pentru anul viitor reducerea cheltuielilor publice cu 2,5% din PIB (13,4 mld. lei) pentru atingerea tintei de deficit bugetar de 5,9% din PIB.
Si se pare ca solutia preferata de autoritati este in continuare sacrificarea cheltuielilor de capital, in defavoarea restructurarii aparatului bugetar.
Schimbari nu sunt nici pe partea cheltuielilor pentru bunuri si servicii, prognozate la 3,7 mld. lei, in scadere usoara fata de 4 mld. lei in 2009.
Probabil vor urma rectificari bugetare asa cum ne-au obisnuit guvernantii in ultimii ani. Si in urma cu un an cheltuielile de personal pentru 2009 au fost estimate in legea bugetului la 15,5 mld. lei, fiind reduse ulterior, prin doua rectificari bugetare, la 14,7 mld. lei.

Pe ce resurse se bazeaza Guvernul
Din TVA, principala resursa a bugetului de stat, autoritatile se asteapta sa incaseze anul viitor venituri de 35,5 mld. lei, nivel apropiat de cel din acest an. Un plus de 3,5 mld. de lei fata de 2009 ar urma sa provina din accize, pentru care Guvernul estimeaza incasari de 17 mld. lei, fata de 13,3 mld. lei prognozate in 2009.
Impozitul pe profit va aduce anul viitor la buget 11,5 mld. lei, in usoara crestere comparativ cu nivelul prognozat pentru 2009. Suma pe care Guvernul estimeaza ca o va colecta din impozitul pe venit este de circa 19 mld. lei, fata de 18,2 mld. lei anticipat pentru 2009.
Veniturile la bugetul de stat sunt programate sa creasca anul viitor cu 9,95 mld. lei, la 66,6 mld. lei, iar cheltuielile la bugetul de stat vor fi majorate cu 3,73 mld. lei, la 101,67 mld. lei. Deficitul este estimat la 35 mld. lei.
Ieri, Guvernul urma sa se reuneasca in sedinta, la ora 18.00, pentru a aproba proiectul de buget pe 2010. Proiectul va fi aprobat de Parlament in prima jumatate a lunii ianuarie, in sesiune extraordinara.