1. 17.000 de companii au intrat in insolventa. Cel mai mult s-au clatinat businessurile romanesti din comert

Autori: Mihaela Popescu , Alexandru Anghel 23.12.2009

Insolventele au devenit in acest an noul fenomen din comert, in locul expansiunii: aproape 8.000 de retaileri au intrat de la inceputul lui 2009 in reorganizare sub protectia legii falimentului, cei mai mari dintre acestia fiind Flamingo, Pic si Leonardo, cu rulaje de peste 100 mil. euro fiecare.



In total sunt sapte retele mari de magazine alimentare si de electronice care au intrat la cerere in insolventa in acest an, pe fondul contractiei pietei. O parte din acestea sunt acum in pericol de a disparea de pe piata, pentru ca un numar mare de furnizori au intrerupt livrarile catre magazine.

Vedeti cum arata Topul celor mai importante evenimente din 2009

Datorii de sute de milioane de euro
Contractia consumului si inghetarea creditarii au lovit cel mai tare jucatorii din electroretail, acestia raportand in 2009 scaderi de vanzari de pana la 50 - 60% fata de anul trecut. Piata a fost zguduita recent de intrarea in insolventa a operatorului Flamingo, al treilea retailer de electronice si electrocasnice din Romania, cu vanzari de 200 mil. euro in 2008.
Aceasta este cea mai mare companie locala care a intrat sub protectia legii insolventei in 2009, un an in care businessul romanesc din comert s-a dovedit a fi cel mai grav afectat de turbulentele din economie.
Principalul finantator al expansiunii retelei din ultimii ani, ING Bank, a incercat in prima jumatate a lunii decembrie executarea stocurilor de marfa gajate, insa Flamingo a obtinut hotararea judecatoreasca prin care se demareaza reorganizarea judiciara, intrand astfel sub protectia legii fata de creditori. Datoriile retelei catre banci sunt de circa 32 de milioane de euro, la care se adauga si cele catre furnizori si alti parteneri de afaceri.
Reprezentantii retailerului au declarat ca in prima parte a anului viitor Flamingo ar putea incheia reorganizarea, iar compania ar urma sa devina stabila financiar in urma derularii unei emisiuni de obligatiuni de 7 milioane de euro la care actionarii majoritari s-au angajat sa subscrie. Vanzarile companiei au scazut cu aproximativ 55% in primele noua luni din acest an fata de aceeasi perioada din 2008.
Primele insolvente in comertul electroIT au aparut la jumatatea anului, cand Rombiz a solicitat reorganizarea, iar lantul IT Ultra Pro si-a inchis magazinele.
K Tech Ultra Pro, in urma cu doi ani cel mai mare retailer IT&C din Romania, va afla in primavara anului viitor daca instanta va pronunta falimentul companiei. Compania fondata de sotii Alina si Cristian Fughina are datorii de 28 de milioane de euro la 84 de creditori, potrivit ultimelor date disponibile.
Si retailul de fashion a fost zguduit de lipsa de lichiditati din piata. Cel mai mare retailer de incaltaminte, reteaua Leonardo detinuta de Florin Panea, se afla acum in insolventa cu datorii de 100 mil. euro. Actionarul incearca in acest moment sa atraga un fond de investitii in companie si a renuntat la mai multe locatii, inclusiv din afara tarii, pentru a-si a reduce pierderile.
Aproximativ 17.000 de firme au intrat in insolventa in primele zece luni. Potrivit datelor de la Registrul Comertului, circa 74% dintre acestea provin din comert (43%), industria prelucratoare (18%) si constructii (13%).
Companiile pot supravietui pentru perioade cuprinse intre cateva luni si chiar trei ani in proces de reorganizare, insa doar cu acordul creditorilor.
Victimele directe ale insolventelor sunt angajatii, joburile a mii de oameni fiind amenintate, in conditiile in care actionarii, impreuna cu administratorii judiciari au dreptul legal sa desfaca toate contractele de munca, fara sa fie nevoie de parcurgerea procedurilor de concediere colectiva.
Cele mai mari 14 companii intrate in insolventa, majoritatea cu capital romanesc, au renuntat de la inceputul anului la 5.000 de angajati.