Top 2009: 2. Una din putinele vesti bune: bursa a dat semnalul revenirii si i-a facut fericiti pe investitori

Autor: Andrei Chirileasa 23.12.2009

Putini ar mai fi sperat la inceputul anului ca vor mai castiga bani pe Bursa in 2009, in conditiile in care toata economia se prabusea in jur, iar dupa doar doua luni actiunile listate mai adaugau o scadere de 30% la prabusirea din 2008.
Cu toate acestea, Bursa a surprins din nou, revenindu-si puternic purtata de valul de optimism de pe pietele externe. Evolutia actiunilor de pe Bursa a fost una dintre putinele surprize placute din ultimul an, cresterile generalizate fiind un semnal ca poate incepand de anul viitor economia isi va reveni.
Pentru cei care au avut curajul sa mizeze pe actiuni la inceputul anului, castigurile au fost spectaculoase. Cine ar fi pariat 1.000 de lei pe actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) ar fi castigat 2.400 de lei, iar o investitie de 1.000 de lei in titluri SIF Oltenia (SIF5) ar fi adus un profit de 1.150 de lei. Ridicarea pragului la SIF-uri de la 1% la 5% si asteptarile privind lansarea unei oferte publice de preluare la Rompetrol Rafinare au fost principalele evenimente pe care s-a speculat in 2009.
Pentru brokeri, insa, 2009 a fost un an al suferintei, valoarea scazuta a tranzactiilor muscand puternic din veniturile firmelor de brokeraj care au fost nevoite sa-si inchida unitati si sa disponibilizeze din angajati.
Tranzactiile mari au lipsit in general de pe Bursa, in conditiile in care putini proprietari de companii au fost dispusi sa vanda la preturi de cateva ori mai mici decat in 2007 sau la inceputul lui 2008.
Pe de alta parte, investitorii cu lichiditati in cautare de chilipiruri au facut achizitii interesante.
De exemplu, fratii Cristescu au cumparat 5% din Dafora Medias la inceputul anului, in timp ce omul de afaceri Dan Adamescu a preluat 20% din Flamingo.
Cele mai mari tranzactii s-au derulat insa pe Banca Transilvania si au condus la intrarea in actionariat a Bank of Cyprus, care a preluat o participatie de 9,7% pentru 58 mil. euro.