Top 2009: 3. Memoriul unui an de criza. Ce a insemnat 2009 pentru Romania

Autor: Izabela Badarau 23.12.2009

Romania a trecut de la cresteri economice de peste 6-7% in ultimii trei ani la o scadere brutala in jur de 7% anul acesta.



Un astfel de declin in-seamna somaj ridicat, firme desfiintate, productie mica la nivel national, consum privat in scadere si investitii straine putine.
Sectorul constructiilor, ca si componenta din PIB, a scazut cu 19% anul acesta, serviciile cu 5%, industria cu 4%, iar agricultura cu circa 2%, potrivit cifrelor revizuite de Comisia Nationala de Prognoza.
Exporturile, sustinute in proportie de 90% de industrie, s-au redus cu peste 20% anul acesta, in timp ce importurile s-au contractat si mai puternic, cu peste 36%, ca urmare a ajustarii consumului privat. Consumul individual efectiv al gospodariilor s-a restrans cu 11,5% anul acesta, ceea ce arata ca romanii au redus numarul si valoarea bonurilor de cumparaturi in 2009, dupa ani la rand in care au crescut.
Investitiile straine au scazut la jumatate anul acesta, de la 9 miliarde de euro la 4,5-5 miliarde de euro, atat pe fondul pierderii credibilitatii si a atractivitatii pe plan extern a Romaniei, cat si al resurselor limitate ale investitorilor straini.
Cele mai rentabile investitii sunt in vreme de criza, din moment ce preturile activelor scad considerabil, spun cei care au avut cum sa continue planurile lor de investire. Aproape 5 miliarde de euro "inseamna totusi ceva", mai spun si analistii.

Caderea economica, nebanuita de nimeni
Incepand de la presedintele Traian Basescu, care a recunoscut ca abia in decembrie 2008 s-a convins ca Romania va fi atinsa de criza globala, pana la manageri sau cercetatori in macroeconomie - nimeni nu s-a gandit la o scadere economica de 7% anul acesta decat inainte cu sase-opt luni ca ea sa fie materializata. Si daca la inceputul anului unii oameni de afaceri sau manageri de top se asteptau la ce este mai rau pentru anul 2009, promisiunile unui plan anti-criza functional rapid si o coalitie puternica la guvernare le-au dat sperante.
In vara insa, era deja evident ca planul anti-criza nu functioneaza si, mai mult, coalitia puternica urma sa se destrame. Toamna a venit cu scandaluri si campanii politice, in niciun caz cu masuri concrete de relansare economica. Tot mediul de afaceri astepta alegerea unui presedinte si formarea unui Guvern.
Pentru 2010, concluzia e clara, sub rezerva altor surprize, precum o revenire economica in forma de "W" (adica dupa o oarecare redresare economica, sa vina iar o cadere): la fel de rau ca 2009. Sau altfel spus, "o crestere economica de 1,3%".
Motoarele de redresare economica ar putea fi industria, exporturile - daca revenirea economiilor tarilor partenere va deveni o certitudine, cresterea usoara a consumului populatiei. Cresterea consumului pe care mizeaza specialistii in revenirea economica intra in contradictie cu o rata a somajului ridicata. Desi oficialii mizeaza pe o scadere a ratei somajului inregistrat de la 7,8% la 7,3 anul viitor, in general rata somajului continua sa creasca si dupa reluarea cresterii economice.
Romania nu va relua ritmurile de crestere economica de peste 5% decat dupa 2014, arata prognoza oficiala pe termen lung.