Top 2009: 4. Disponibilizarile au adus 250.000 de someri

Autor: Alina Pahoncia 23.12.2009

Cresterea numarului de someri a fost una din consecintele cu cel mai puternic impact asupra economiei in acest an. Cei peste 250.000 de oameni care au ramas fara un loc de munca in 2009 si care nu au mai reusit sa se reangajeze au avut dificultati in plata ratelor la banci si au cheltuit mai putin, ceea ce a contribuit la scaderea consumului.
Rata somajului a ajuns la 7,5% in noiembrie, iar numarul somerilor a ajuns la 680.000, potrivit datelor de la Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM). Somajul a ajuns astfel la maximul ultimilor cinci ani si jumatate in aceasta toamna. Media primelor 11 luni arata o rata a somajului de 5,6%, cu aproape doua puncte procentuale peste media anului trecut.
Rata somajului din Capitala s-a mentinut in ultimul an in zona de confort de 1,7 - 1,8%, in conditiile in care la nivel national numarul somerilor aproape s-a dublat.
Cea mai mare parte a oamenilor care au fost afectati de disponibilizarile masive din companii nu si-au mai gasit un nou loc de munca, in conditiile in care piata a intrat in stand-by in 2009. Firmele au blocat angajarile, au taiat salariile si au cautat modalitati de reducere a costurilor. Analistii apreciaza ca iesirea din criza a Romaniei se va produce in momentul in care companiile vor reincepe sa creeze noi locuri de munca. Este posibil ca statisticile sa arate un numar de peste 700.000 de someri inregistrati la finalul lui decembrie la nivelul intregii tari, in conditiile in care multi angajatori si-au anuntat anterior intentia de a face noi disponibilizari.
Tot mai multe voci au anuntat in ultimele luni ca numarul somerilor va trece de un milion de persoane anul viitor, insa cifrele si prognozele arata mai optimist.