Top 2009: 6. Alegerile dauneaza grav relansarii economice

Autor: Iulian Anghel 23.12.2009

Nesansa Romanei a fost ca, in anul celei mai profunde crize economice de dupa revolutie, sa se confrunte cu doua runde de alegeri - alegerile europarlamentare din vara si alegerile prezidentiale din noiembrie si decembrie.
Coalitia fortata dintre PD-L si PSD a fost parafata acum un an, justificarea acestei aliante fiind tocmai contracararea efectelor crizei economice. Or, criza nu reusit sa infranga orgoliul politic. Au fost, in vara, alegeri europarlamentare, in care cele doua formatiuni au iesit cu acelasi numar de europarlamentari, dar in care atat PSD, cat si PD-L si-au proclamat victoria. Apropierea prezidentialelor a inveninat relatiile dintre PSD si PD-L, subliniind miza, dar subminand, in aceasi vreme, actul guvernamental. Nu poate fi uitat ca, in vreme ce Guvernul nu reusea sa ia masurile anticriza anuntate in primele luni ale anului, ambele formatiuni propuneau, public, propriile programe anticriza. Nici nu mai stim, de pilda, cui ii apartine ideea impozitului forfetar, de vreme ce si PD-L, si PSD il repudiau, dar Guvernul nu-l anula.
Despartirea alegerilor prezidentiale de cele legislative ar fi urmat sa fie, atunci cand a fost decisa, in 2003, o masura care sa faca mai limpede relatia dintre seful statului si partidul care l-a sustinut (se dorea eliminarea "locomotivei" electorale). Anul care trece dovedeste ca hiba este mult mai adanca. Ceea ce trebuie analizat este insasi rolul presedintelui in cadrul structurii puterii administrative presedinte-guvern. O clarificare ar fi fost binevenita insa de ea nu a avut parte anul 2009. Daca, in momente de calm economic, tensiunile politice nu ar fi fost receptate ca fiind atat de nocive, criza a tras o tusa neagra peste ele.
Criza politica a scumpit banii de care s-a imprumutat Romania, dupa ce FMI si UE au anuntat ca nu mai elibereaza transele de imprumut pana la calmarea situatiei.

Un an agitat
14 decembrie 2009 - PSD si PD-L semneaza parteneriatul de guvernare "Pactul pentru Romania"
22 decembrie 2008 - instalarea Guvernului Boc
7 iunie 2009 - alegeri europarlmentare, care au inveninat relatiile dintre cele doua partide
1 octombrie 2009 - iesirea PSD de la Guvernare
13 octombrie 2009 - Guvernul Boc a cazut in urma adoptarii unei motiuni de cenzura de catre Parlament
15 octombrie 2009 - Lucian Croitoru este desemnat premier
4 noiembrie 2009 - Guvernul propus de Lucian Croitoru este respins de Parlament
6 noiembrie 2009 - Liviu Negoita este desemnat premier
22 noiembrie 2009 - primul tur de scrutin al alegerilor prezidentiale
25 noiembrie 2009 - PNL si PSD au semnat un acord de colaborare
6 decembrie 2009 - al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale. Traian Basescu iese invingator
17 decembrie 2009 - Emil Boc este nominalizat pentru functia de premier
23 decembrie 2009 - Guvernul Boc este validat de Parlament