Top 2009: 7. Creditarea a inghetat in primele sase luni, dar incepe sa-si revina timid

Autor: Ciprian Botea 23.12.2009

Soldul creditelor acordate populatiei si companiilor a scazut in prima jumatate a acestui an cu 9,1 mld. lei, pana la un minim de 198,8 mld. lei (circa 47 mld. euro), in conditiile in care volumul finantarilor noi nu a reusit sa tina pasul cu rambursarile.
Pe de o parte, bancile au fost mai prudente cu finantarile noi, fiind ingrijorate de cresterea accelerata a restantelor, iar pe de alta parte clientii au fost mai reticenti in a se indatora avand in vedere incertitudinile legate de evolutia economiei si a veniturilor disponibile. In acelasi timp, un grad de indatorare relativ ridicat al mediului privat a facut ca cererea solvabila de credite sa scada semnificativ in actualele conditii economice.
Restantele au urcat la 3,56% din soldul total al creditului neguvernamental la sfarsitul lunii octombrie, comparativ cu 1,28% in aceeasi perioada a anului trecut. In acelasi timp, veniturile populatiei au crescut intr-un ritm mai scazut, iar multe dintre companii au ajuns sa aiba cifre de afaceri la jumatate.
Cresterea somajului pana la 7,5% in noiembrie, deprecierea leului in prima parte a anului si numarul in crestere al firmelor intrate in faliment au fost principalii factori de presiune asupra calitatii portofoliilor de credite, spun bancherii.
Lipsa de lichiditate de pe piata de la sfarsitul lui 2008 si inceputul anului acesta si-a spus de asemenea cuvantul in privinta evolutiei creditarii.
Confruntate cu lipsa finantarii de pe piata interbancara, bancile si-au concentrat atentia spre economiile populatiei, majorand dobanzile la depozitele in lei pana aproape de 20% pe an in primele luni din 2009. Dobanzile la credite au urcat astfel peste acest prag, contribuind si mai mult la reticenta la indatorare a populatiei si companiilor.
Soldul depozitelor populatiei si companiilor a ajuns la 119 mld. lei (27,7 mld. euro) in octombrie, cu o cincime mai mult decat in perioada similara a anului trecut.
Mai mult, bancile, confruntate cu deteriorarea portofoliilor de credite, nu au parut foarte hotarate sa reia creditarea mediului privat, in conditiile in care au gasit in nevoia de finantare a statului o sursa sigura de plasare a banilor la un randament foarte bun, de circa 10% pe an.
In ultimele luni, soldul creditului privat a inceput sa creasca treptat, ajungand la 202,4 mil. lei in octombrie, cresterea fiind sustinuta insa in totalitate de creditul in valuta, impulsionat de programul "Prima casa". In acelasi timp, soldul creditului in lei continua sa scada, ajungand la 79,8 mil. lei in octombrie, fata de 85,9 mil. lei in aceeasi luna din 2008.
Pana la sfarsitul lunii noiembrie bancile acordasera credite de 400 mil. euro (peste 1,2 mld. lei) prin programul "Prima casa", epuizand 40% din plafonul de garantii de un miliard de euro aprobat de guvern in iunie, potrivit Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM). Guvernul a anuntat recent ca programul va continua si in 2010, fiind alocat in acest sens un plafon de garantare de 550 mil. euro.