2009: Topul celor mai importante evenimente

Ziarul Financiar 23.12.2009

Din cele 10 cele mai importante evenimente de business din 2009 doar trei sunt vesti bune: revenirea Bursei, exporturile Logan si numirea lui Dacian Ciolos in boardul Uniunii Europene. Aproape toate sunt legate intre ele si sunt determinate de socul de pe pietele financiare externe din 2008. Cele mai dureroase caderi au fost in piata imobiliara. Cititi o analiza a celor mai importante 10 evenimente din acest sector in Pagina de Companii. Surprinzator, anul caderii economice a fost neasteptat de bun pentru investitorii la Bursa. Cine a avut curajul sa intre la cumparare in perioada februarie-martie, cand actiunile au atins minime inimaginabile si totul parea ca se prabuseste, a facut profit si de 200-300%. Top 10 evenimente pe Bursa in Pagina de Burse.


1. Insolvente in lant

Insolventele Flamingo, Pic si Leonardo au zguduit piata si au blocat credite de aproape 200 mil. euro ale unor banci si furnizori. Dupa expansiunea cu orice pret, in acest an a aparut in retailul modern fenomenul insolventelor voluntare in randul retelelor controlate de antreprenori locali.

2. Exuberanta bursei

Bursa de Valori a surprins din nou, inregistrand o crestere de 66% la nivelul indicelui BET, in contextul in care economia s-a prabusit, semnalizand o posibila revenire economica incepand de anul viitor. SIF-urile au dublat banii investitorilor.

3. Caderea economica

Romania a trecut de la cresteri economice de peste 6-7% in ultimii trei ani la o scadere brutala in jur de 7% anul acesta. La inceputul anului, Guvernul inca miza pe o crestere economica de 2%, care nu s-a materializat.

4. Somajul a explodat

Rata somajului a atins maximul ultimilor cinci ani in toamna lui 2009. Cei peste 250.000 de oameni care au intrat in somaj au avut dificultati in plata ratelor la banci si au cheltuit mai putin, ceea ce a contribuit la scaderea consumului.


5. Acordul cu FMI

Romania a contractat de la FMI, UE si Banca Mondiala cel mai mare imprumut din istorie. Desi initial acordul a fost considerat de autoritati ca fiind "preventiv", "o centura de siguranta", ulterior s-a dovedit a fi de stricta necesitate.

6. Alegerile

Nesansa Romanei a fost ca, in anul celei mai profunde crize economice de dupa revolutie, sa se confrunte cu doua runde de alegeri - alegerile europarlamentare din vara si alegerile prezidentiale din noiembrie si decembrie - care au dat peste cap orice incercare coerenta de a pune un stavilar in fata prabusirii economiei.


7. Inghetarea creditarii

Somajul si deteriorarea indicatorilor financiari ai companiilor au facut ca atat populatia, cat si firmele sa aiba mai putin acces la banii bancilor. In ciuda reducerilor de dobanda din a doua parte a anului, piata creditarii a ramas inghetata.

8. Exporturile Dacia

Exporturile Dacia au crescut cu aproape 50% in 2009 la peste 255.000 de masini, din care peste 80% au avut ca destinatie tari din Europa de Vest. In acelasi timp, productia a atins nivelul de 300.000 de unitati.

9. Caderea din imobiliare

Pana in acest an toata lumea se pricepea la politica, fotbal si, mai nou, imobiliare. Pierderile din acest domeniu sunt de ordinul miliardelor de euro, dupa ce preturile au scazut cu pana la 80% fata de maxime, in special in cazul terenurilor din zone marginase, devenite aproape netranzactionabile.


10. Vesti bune de afara

Herta Müller si Dacian Ciolos sunt vedetele Romaniei vazute din exterior dupa ce prima a castigat Premiul Nobel pentru literatura, iar cel de-al doilea a fost numit in functia de comisar european pentru agricultura, cel mai important fotoliu obtinut de un roman in cadrul institutiilor internationale.

Acum un an am ales "criza" ca fiind evenimentul anului 2008.  In 2009 cel mai important eveniment este ce a adus aceasta criza in economie si societate: scaderi pe toata linia si cresterea datoriilor.