Programul "Prima Casa", blocat in 2010. Mii de solicitanti risca sa isi piarda avansul platit

Ziarul Financiar 25.12.2009

Circa 11.000 de romani si-au luat sau sunt pe cale sa obtina ultimele avize pentru a-si lua o locuinta prin programul "Prima Casa", scrie Gandul.

Din miliardul de euro de la Guvern, alocat in acest an, Fondul National de Garantare a Creditelor (FNGCIMM) a acordat pana in prezent garantii in cadrul acestui program de circa 450 milioane euro.

Pentru anul viitor, deocamdata, programul "Prima Casa" este blocat, pentru continuarea acestuia fiind necesara aprobarea unei noi hotarari de guvern de redistribuire pentru 2010 a banilor ramasi necheltuiti in acest an, adica aproximativ 550 milioane euro.

"Ministerul Finantelor face demersuri pentru promovarea unei hotarari de Guvern prin care sa se aloce plafon pentru anul 2010. Practic se vor redistribui banii ramasi nefolositi in acest an. Acest lucru este necesar pentru ca in actuala hotarare de guvern se specifica faptul ca miliardul de euro pentru garantii este alocat pentru 2009", a declarat pentru Gandul Irina Constantinescu, director executiv in cadrul Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri. Mai multe despre programul Prima Casa cititi pe www.gandul.info.