Deutsche Bank: Economia gri este un adevarat scut impotriva recesiunii

Ziarul Financiar 28.12.2009

Economia gri poate ajuta statele europene sa faca fata mai bine unei recesiuni, dar activitatile ilicite trebuie sa aiba o pondere importanta in economie, conform unui raport al Deutsche Bank, cea mai mare banca germana, scrie Financial Times.

Tarile care au un numar mare de companii de constructii care angajeaza la negru, multe tranzactii nedeclarate, evaziune fiscala ridicata sau activitati ilegale precum traficul de droguri au inregistrat contractii mai mici decat tarile mai "oneste" in timpul celei mai puternice recesiuni prin care a trecut Europa din anii '30 incoace.

Relatia este valabila insa numai in cazurile in care economia gri are dimesniuni mari, ca de exemplu in Grecia, unde premierul George Papandreou, a recunoscut luna aceata ca sectorul public este sufocat de coruptie.

In ciuda problemelor fiscale serioase, economia elena a scazut cu numai un procent in 2009, comparativ cu contractia de 4% a economiei UE.

La cealalta extrema, Deutsche Bank a ajuns la concluzia ca si unele tari cu o "populatie onesta" precum Austria, Franta si Olanda au facut fata cu bine recesiunii.

Indicand ca acest studiu nu ar trebui luat in totalitate in serios, banca germana a calculat ca "cel mai nefavorabil nivel al economiei gri" este de 14,3318% din PIB.
Cu o economie gri ce se ridica la 14,6% din PIB, Germania "se incadreaza in cel mai rau scenari"