Noile restrictii de securitate de pe aeroporturi ar putea lovi in companiile aeriene, dupa incercarea de atentat de vineri

Ziarul Financiar 28.12.2009

Masurile de securitate crescute din aeroporturile americane, dupa incercarea de atentat de vineri ar putea afecta dorinta de calatorii a consumatorilor americani, lovind in industria aeronautica, conform unor experti din acest sector citati de Reuters.

Pasagerii au fost nevoiti sa suporte in acest weekend controale mai amanuntite din partea organelor de control din aeroporturi dupa ce un nigerian a incercat sa arunce in aer un avion al companiei Northwestern care se apropia de orasul Destroit, venind dinspre Amsterdam, vineri.

Departamentul de Protectie Interna (Department of Homeland Security) a anuntat ca va mari securitatea la aeroporturi dupa acest incident, indicand ca pasagerii se vor confrunta cu controale mai amanuntite. Un oficial DHS a declarat ca printre masurile care ar putea fi implementate se afla utilizarea de caini pentru mirosirea bagajelor si detectia comportamentului pasagerilor.

Robert Mann, consultant aerian in cadrul R.W. Mann & Company, a declarat ca operatorii aerieni trebuie sa fie atenti la impactul pe care aceste controale il vor avea asupra pasagerilor de business, care platesc pentru bilete mai scumpe si calatoresc mai frecvent decat ceilalti pasageri.

"Daca va fi vorba sa astepte patru ore, calatorii de business nu o vor mai face", a spus Mann. "Fie nu vor mai calatori fie vor inchiria propriile avioane, doar pentru a evita transportul aerian al companiilor".

Noile masuri de securitate vin la doar cateva saptamani dupa ce companii aeriene americane anuntau o revigorare a transportului de business. Delta Air Lines, care a fuzionat anul trecut cu Northwest Airlines, a anuntat ca veniturile inregistrate in trimestrul patru indica o revenire a cererii pentru 2010.