Afacerea de mezeluri a lui Cristi Borcea a intrat in insolventa cu datorii de 5 mil. euro

Autor: Diana Tudor Stoica 29.12.2009

Producatorul de mezeluri Crimbo Prod Carn, din localitatea Zlatna, judetul Alba, detinut de omul de afaceri Cristi Borcea - unul din actionarii echipei de fotbal Dinamo Bucuresti, a intrat recent in insolventa dupa ce Tribunalul Alba a admis cererea companiilor D&S Fleisch, Inorogul Impex si a filialei din Alba a bancii MKB Romexterra Bank, creditori ai Crimbo Prod Carn. Productorul avea la finalul anului trecut datorii totale de 4,8 mil. euro, potrivit informatiilor aparute pe site-ul Ministerul Finantelor.
"Au o datorie de 90.000 de lei (n.red.- circa 21.000 de euro) la noi, dar sunt slabe sanse sa mai obtinem acesti bani", a declarat Mircea Gecan, director general al D&S Fleisch Romania, unul dintre cei mai mari distribuitori locali de carne de porc.

Datoriile totale ale Crimbo Prod Carn sunt insa mult mai mari, tinand cont e faptul ca pe lista creditorilor se numara si o filiala a bancii MKB Romexterra Bank. In plus, compania are si datorii catre stat. "Fabrica nu mai functioneaza deja de cateva luni iar datornicii au venit si au pus sechestru pe mai multe bunuri. Si la stat au impozite si taxe neplatite", a declarat un reprezentant al primariei Zlatna, fara a dezvalui insa suma datoriilor pe care actionarii Crimbo Prod Carn o are de platit catre stat.

La finalul anului trecut, producatorul de mezeluri Crimbo Prod Carn realiza afaceri de 1,4 mil. euro, in scadere cu 26% fata de anul precedent, o pierdere neta de 3 mil. euro comparativ cu un profit de circa 6.000 de euro in 2007 si datorii totale de 4,8 mil. euro, cu jumatate de milion de euro mai mare decat in anul precedent, potrivit datelor disponibile pe site-ul Ministerului de Finante.

Reprezentantii Crimbo Prod Cran, cat si administratorul judiciar al acestuia - Casa de insolventa Transilvania, nu au putut fi contactati de Ziarul Financiar pentru a oferi mai multe detalii.
Piata mezelurilor a inregistrat anul acesta cele mai imporante intrari in insolventa si faliment din industria alimentara, dupa ce producatorul de preparate din vanat Stenyon din Giurgiu a cerut intrarea in faliment iar producatorul de mezeluri Medeus din Capitala a intrat in insolventa, din cauza lipsei de lichiditati.

Un nou proprietar?

Cristi Borcea a declarat in mai multe ocazii catre presa, chiar si in cursul acestui an, ca detine producatorul de mezeluri Crimbo Prod Carn in parteneriat cu antrenorul echipei Dinamo - Cornel Talnar. Cu toate acestea, niciunul dintre cei doi nu detin actiuni ale companiei din Alba in nume propriu, potrivit datelor Registrului Comertului.
Surse din industrie sustin ca proprietarul echipei a vandut recent actiunile detinute in cadrul producatorului de mezeluri catre partenerul sau de afaceri si cel de-al doilea actionar al Crimbo Prod Carn, Cornel Talnar, fara a estima o suma exacta a acestei tranzactii.
Daca vanzarea a fost facuta dupa ce Tribunalul Alba a decis intrarea in insolventa a companiei, cumparatorul este obligat de lege sa ofere la momentul achizitiei unei companii intrate in insolventa minim o valoare egala cu cea a datoriilor totale ale companiei. De aceea, tinand cont ca Borcea nu detine pachetul total de actiuni al Crimbo Prod Carn iar datoriile totale ale producatorului de mezeluri se ridica la aproximativ 5 mil. euro, tranzactia ar putea fi evaluata la aproximativ 2 mil. euro.