Executivii dau intre 25 si 50 de dolari pe cadourile de Craciun pentru colegi. Cadoul pentru sef este cel mai greu de ales

Autor: Adelina Mihai 29.12.2009

Aproape jumatate (44%) din executivi considera ca pretul optim pentru cadourile oferite colegilor in perioada sarbatorilor de iarna este cuprins intre 25 si 50 de dolari, arata cel mai recent studiu al institutului Korn/Ferry, cea mai mare companie de executive search din lume. Studiul a fost realizat in intervalul noiembrie- decembrie 2009
Peste o treime (37%) din executivi spun ca pretul potrivit pentru un cadou oferit colegilor de sarbatori este sub 25 de dolari, arata sondajul la care au raspuns executivi din 65 de tari, care lucreaza in industrii diferite si care au raspuns la chestionar online. Numai 19% spun ca e necesar sa cheltuie mai mult de 50 de dolari pentru cadourile pentru colegi.

Cel mai greu este sa cumperi cadou sefului, considera jumatate din executivii chestionati. Nici cadourile oferite colegilor cu functii mai joase nu sunt mai usor de ales: 20% din executivi spun ca este greu sa cumperi cadouri asistentilor, 18% au aceasta parere despre cadourile oferite subordonatilor si 13% pentru colegi.
Recesiunea pare sa fi taiat din bugetele de cadouri corporate si cadourile oferite intre colegi, iar asteptarile executivilor in ceea ce priveste schimbul de cadouri si organizarea petrecerilor de sfarsit de an sunt mult mai scazute comparativ cu anul 2005.

"Chiar daca nu este o necesitate economica sa reduci costurile prin reducerea bugetului de sarbatori, executivii si companiile au inteles ca este mai intelept sa fii econom", sustine Stuart Kaplan, global chief operating officer in cadrul diviziei de leadership si consultanta in managementul talentelor din cadrul institutului Korn/ Ferry.
Numai 41% din respondenti intentioneaza sa participe la o petrecere de serviciu in acest sezon, procent mai scazut decat in 2005, cand 52% din cei chestionati voiau acest lucru. Numarul executivilor care au spus ca angajatorul lor nu organizeaza petrecere de sarbatori in acest an a crescut de la 22 la 31% fata de acum patru ani. Totusi, petrecerile de sarbatori raman foarte populare, intrucat 53% din executivi se asteapta ca firma la care lucreaza sa organizeze in fiecare an un astfel de eveniment.
"Traditiile de sarbatori la locul de munca au devenit chiar mai importante decat teambuilding-ul. Ar putea fi chiar singura perioada a anului cand colegii de serviciu se reunesc si interactioneaza la nivel social", mai spune Kaplan.

Cheltuielile pentru cadourile oferite colegilor de serviciu in acest sezon au fost si ele lovite de recesiune. O treime din respondenti spun ca vor cheltui mai putin de 50 de dolari pe toate cadourile oferite colegilor de serviciu in aceasta perioada. In 2005, numai 27% din executivi au spus ca intentioneaza sa cheltuie mai putin de 50 de dolari pentru cadorile oferite colegilor. Oricum, numarul executivilor care cheltuie peste 300 de dolari pentru cadourile de sarbatori a ramas la nivelul din 2005, cand 24% din respondentii acestui chestionar si-au bugetat aceasta suma pentru cadourile oferite colegilor.