Statul ar putea economisi 166 mil. euro daca va concedia 70.000 de bugetari in 2010

Autor: Adelina Mihai 30.12.2009

Cheltuielile cu personalul din sectorul bugetar ar trebui reduse cu peste 166 de milioane de euro (700 mil. lei) potrivit proiectului de buget pentru 2010, ceea ce inseamna ca un numar de 70- 80.000 de bugetari ar urma sa fie concediati anul viitor.

"Nu exista un numar stabilit de bugetari care trebuie concediati, sunt numai speculatii. Se poate spune vor fi 70- 80.000 de concedieri, daca luam in calcul salariul mediu in sectorul bugetar si sumele alocate pentru salariile acestei categorii de angajati. Insa cheltuielile cu personalul bugetar trebuie reduse la fiecare institutie in parte si fiecare decide cati angajati trebuie sa concedieze", a declarat pentru ZF Mihai Seitan, ministrul Muncii.

Estimarile noului ministru al muncii sunt diferite fata de cele ale fostului ministru de finante, Gheorghe Pogea (care a detinut si portofoliul ministerului Muncii dupa desfiintarea coalitiei) si care anunta in luna octombrie ca Guvernul va reduce numarul de angajati de la stat in 2010 cu un procent de 10%, adica cu aproape 140.000.
Indiferent care va fi numarul concediarilor, anul viitor nu se anunta foarte bun pentru angajatii din sectorul public, pentru ca ei nu vor mai avea parte de cresteri salariale ca in anii precedenti, bonusurile ar putea fi diminnuate daca institutia pentru care lucreaza nu se incadreaza in limitele trimestriale ale cheltuielilor de personal si nu vor mai primi tichete de masa, tichete de vacanta sau tichete cadou.

In acordul cu FMI, Romania s-a angajat sa reduca ponderea cheltuielilor cu personalul bugetar in produsul intern brut cu circa 1,6%, in condiĊ£iile in care ponderea trebuie sa scada de la 9,2%, cat se estimeaza pentru 2009, la 8,7% in 2010.
Cu toate acestea, disponibilizarile din sistemul public ar putea fi evitate cel putin anul viitor, intrucat numarul angajatilor din institutiile statului este mai mic decat numarul de posturi pentru care se aloca fonduri de salarii.

"Trebuie sa se tina cont ca, din cele 1,4 milioane de posturi bugetate in total pentru angajatii din sectorul bugetar, ocupate erau numai 1,29 mil. de posturi, iar banii pentru salariile corespunzatoare posturilor neocupate erau folositi in alte scopuri. Am observat ca exista totusi tendinta de a face restructurari de personal competent, cu vechime in munca, pentru a pastra locurile libere pentru pesoane care urmeaza sa fie desemnate politic", a precizat Bogdan Hossu, presedintele confederatiei sindicale "Cartel Alfa".
Bugetarii nu vor mai avea concedii fara plata in 2010

Potrivit ministrului Mucii, bugetarii nu vor mai fi trimisi in concediu fara plata anul viitor, intrucat aceasta a fost o masura rapida de reducere a costruilor pentru finele anului 2009. Si liderul confederatiei sindicale "Cartel Alfa" spune ca inca nu s-a discutat de o astfel de masura pentru 2010, insa bugetarii ar putea avea zile libere neplatite doar daca Guvernul se va afla in dificultate temporara.
"Trimiterea in concediu fara plata este o aberatie manageriala, pentru ca nu afecteaza numai angajatii, ci si serviciile prestate de acestia. Am mai discutat si despre faptul ca pentru cheltuielile cu personalul sunt prevazute reduceri de 0,7 mld. lei, iar pentru bugetul de achizitii de bunuri si servicii s-a prognozat o reducere de de numai 0,4 ml. lei", mai spune Hossu.
Cei 70.000 de angajati care urmeaza sa fie concediati anul viitor vor duce la o crestere a numaurlui de someri, care a ajuns la 680.000 in luna noiembrie, cu o rata a somajului de 7.5%.Un numar de peste 250.000 de oameni au ramas fara loc de munca anul acesta, iar majoritatea provin din mediul privat.
De altfel, numarul salariatilor din sectorul privat a scazut cu aproximativ 430.000 din luna septembrie a anului trecut si pana in luna octombrie a acestui an, potrivit Ministerului Muncii, care citeaza datele de la Institutul National de Statistica (INS). Deocamdata nu sunt disponibile statistici cu privire la evolutia numarului de salariati in sectorul de stat in ultimul an.
Pana in 2015, peste 300.000 de bugetari isi vor pierde locurile de munca.