A intrat in vigoare legea salarizarii unitare a bugetarilor. Cititi aici care sunt principalele modificari pe care le aduce legea pentru cei 1,4 milioane de angajati de la stat

Autor: Alina Pahoncia 01.01.2010

Legea salarizarii unitare din sistemul bugetar, unul din cele mai controversate proiecte legislative din ultimii ani, intra in vigoare incepand de astazi. Legea salarizarii unitare va afecta 1,4 de milioane de salariati din sistemul bugetar si va functiona pe baza unei grile de ierarhizare in care raportul intre salariul minim pe economie si cel mai mare salariu din sistemul bugetar sa fie de maximum 1 la 12, unde 12 este nivelul salarial al presedintelui Romaniei. In prezent, presedintele castiga 9.550 de lei lunar.

Legea salarizarii a fost discutata timp de cateva luni de sindicate, patronate si Ministerul Muncii si a avut cel putin 13 varianate inainte ca executivul condus de Emil Boc sa isi asume raspunderea pe proiectul legislativ in luna septembrie a anului trecut. Guvernul si-a sumat simultan in luna septembrie raspunderea pe un pachet format din trei legi: legea salarizarii unitare, legea educatiei si legea reorganizarii unor autoritati si institutii publice. Cel mai complex pachet legislativ din ultimii 20 de ani a avut 560 de pagini si a fost ulterior atacat la Curtea Constitutionala, insa legea salarizarii unitare din sistemul bugetar a fost declarata constitutionala de judecatori si isi produce efectele incepand de astazi.

Puternic contestata de sindicatele din sistemul public, legea salarizarii a fost una din cerintele formulate de Fondul Monetar International (FMI) in cadrul acordului stand-by, unde Romania primeste aproape 20 de miliarde de euro din partea FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala.

Principalul scop declarat al legii salarizarii este eliminarea discrepantelor salariale din sistemul bugetar, unde exista salarii care trec de 14.000 de lei pe luna (3.300 de euro), insa tocmai discrepantele uriase intre salariile din sistemul bugetar sunt cele care vor face aproape imposibila aplicarea legii in urmatorii cativa ani, o echilibrare a veniturilor salariale putandu-se face abia in 2015, intr-un scenariu optimist. Principiul de baza al legii este ca salariile mari vor fi inghetate, in timp ce salariile aflate in partea inferioara a grilei vor creste astfel incat sa se ajunga la un raport care sa plaseze fiecare functie din sistemul bugetar pe grila de 1 la 12.

Un alt impediment pentru cresterea salariilor mici de la stat in acest an este decizia recenta a Guvernului de a ingheta in acest an salariile din sistemul bugetar.

Principalele modificari pe care le presupune legea salarizarii unitare:

* Niciun bugetar nu va inregistra o diminuare a salariului de care beneficiaza in prezent. Trecerea la noul sistem de salarizare se va realiza etapizat, in perioada 2010-2015.
* Ponderea in PIB a cheltuielilor cu salariile bugetarilor va fi redusa progresiv de la 9,4% in 2009 la 8,7% in 2010, la 8,16% in 2011, la 7,88% in 2012, 7,58% in 2013, 7,34% in 2014 si 7% pentru 2015 si anii urmatori.
* Raportul intre salariul de baza minim si cel maxim in sectorul bugetar este de 1 la 12.
* In 2010, majorarea salariilor, soldelor si indemnizatiilor se va face numai pentru acelea care au un nivel mai mic de 705 lei lunar si fara a depasi aceasta valoare. Valoarea coeficientului de ierarhizare 1,00 pentru anul 2010 este de 705 lei.
* Salariul minim prevazut in legea de salarizare unitara va creste dupa 2010 peste nivelul de 705 lei, stabilit pentru anul viitor, doar daca numarul de angajati va fi redus astfel incat sa permita respectarea tintelor anuale privind ponderea cheltuielilor de personal in PIB.
* Angajatii BNR, ai CNVM, ai CSA si ai CSSPP nu intra sub incidenta legii salarizarii unitare.
* Suma sporurilor si indemnizatiilor individuale nu va depasi 30% pentru fiecare angajat din sectorul bugetar. Guvernul poate aproba depasiri ale acestei limite pentru anumite categorii de personal si conditii temporare de munca ce fac necesare acordarea unei plati suplimentare.
* Incepand cu 1 ianuarie 2010, sporurile, acordate prin legi sau hotarari ale Guvernului si indemnizatiile de conducere care faceau parte din salariul de baza, din solde, respectiv din indemnizatiile lunare de incadrare se introduc in salariul de baza, in solde, respectiv in indemnizatiile lunare de incadrare "corespunzatoare functiilor din luna decembrie 2009" atat pentru personalul de executie, cat si pentru functiile de conducere.
* Personalul din invatamant si profesorii debutanti in special vor fi in continuare printre cel mai prost platiti specialisti cu studii superioare angajati intr-o structura a statului, cu un coeficient initial de salarizare de 1,65, fata de 3 un medic rezident sau 2,5 un subinspector de politie.

* Pana la 30 iunie 2010 pot fi formulate propuneri de imbunatatire si simplificare a anexelor din legea salarizarii unitare, ce vor fi analizate de o comisie formata din specialisti ai unor ministere si cate un reprezentant desemnat de fiecare confederatie sindicala reperezentativa la nivel national.