FMI: Bancile americane cu cele mai mari riscuri, cei mai puternici oponenti ai inaspririi legislatiei

Ziarul Financiar 03.01.2010

Bancile americane care au fost implicate in cele mai riscante operatiuni de creditare ipotecara, factor care a contribuit la declansarea crizei financiare in 2007, au fost cei mai activi oponenti ai inaspririi legislatiei privind creditarea, potrivit unui raport al FMI, citat de Reuters.

Studiul, numit "A Fistful of Dollars: Lobbying and the Financial Crisis" ("Un pumn de dolari: Lobby-ul si criza financiara"), nu mentioneaza nume de banci, sugerand insa ca institutiile care s-au opus cel mai activ modificarii legislaĊ£iei creditelor ipotecare sunt cele mai mari institutii de credit si case de brokeraj din SUA.

"Creditorii care au facut cel mai intens lobby asupra acestor probleme au standarde de creditare mai relaxate, din punct de vedere al raportului imprumut-venit (...) si portofolii care cresc mai rapid", potrivit studiului.

La peste doi ani de la aparitia celei mai grave crize de dupa Marea Depresiune din anii '30, administratia presedintelui SUA, Barack Obama, insista sa implementeze legi mai severe pentru sistemul financiar, cu scopul de a descuraja bancile sa revina la politica de asumare de riscuri excesive.

Creditorii care au cheltuit milioane de dolari in activitatile de lobby asteapta, de asemenea, tratament preferential din partea autoritatilor, au indicat analistii FMI.

FMI precizeaza ca 16 din cei 20 de creditori cu cele mai mari cheltuieli intre anii 2000 si 2006 pentru activitatile de lobby au primit ajutoare financiare de la guvern.