Plumbul, metalul cu cea mai spectaculoasa crestere. Aurul a urcat cu „numai” 29%

Autor: Constanta Catalina Apostoiu 04.01.2010

Discutiile privitoare la evolutia pietelor materiilor prime se concentreaza rar asupra plumbului si totusi dintre resursele minerale, plumbul este cel care a afisat cea mai solida performanta in anul care tocmai s-a incheiat, depasind cuprul, metalul de baza care este in mod traditional cel mai sensibil la conjunctura industriala, scrie cotidianul francez Les Echos. De la inceputul anului trecut, contractele pe trei luni pe plumb tranzactionate pe London Metal Exchange (LME) au inregistrat o crestere de peste 150%, de la putin peste 900 de dolari pe tona la peste 2.500 de dolari, varful din 2009.

Prin comparatie, avansul aurului, punct de reper pentru un mare numar de investitori, se limita la sfarsitul lunii decembrie la 27%. Evolutia plumbului pare cu atat mai uimitoare cu cat stocurile conservate in depozitele LME nu s-au oprit din crestere de la sfarsitul lunii noiembrie 2008. Situate la un nivel de aproape 150.000 de tone, acestea sunt la fel de importante ca si cele de la mijlocul lunii septembrie a anului precedent si reprezinta de 3,5 ori minimul din 26 noiembrie 2008.

Totusi, si acesta este un prim element prin care aceasta situatie poate fi explicata, stocurile de la bursa britanica pot acoperi cu greu cererea mondiala pe o perioada de sase zile daca sunt luate in calcul cele mai recente estimari legate de consumul de plumb rafinat din 2009 (aproximativ 8,59 milioane de tone), estimari realizate de economistii de la Standard Bank. In 2009, piata a revenit la excedente de oferta, insa mai restranse decat in cazul majoritatii celorlalte metale neferoase. Conform Biroului mondial de statistica in domeniul metalelor, in perioada ianuarie-octombrie excedentul s-a situat la 12.400 de tone, comparativ cu un deficit de 146.000 de tone in aceeasi perioada a anului anterior. In octombrie, activitatea globala de rafinare a plumbului a generat 764.500 de tone din metalul neferos, in timp ce consumul mondial a urcat la 766.000 de tone. Operatorii au interpretat aceste cifre drept un prim semnal al unei reveniri rapide la o situatie dominata de deficite de oferta. Acest lucru a permis preturilor sa avanseze la o valoare intre 2.200 si 2.500 dolari pe tona.

Pietele nu au subestimat nici ele informatiile, anticipand ca in primele doua luni ale acestui an productia rafinariilor chineze ar putea scadea cu cel putin 20% in raport cu productia din noiembrie. Producatorii chinezi ar putea decide sa-si restranga si mai mult oferta in incercarea de a reduce diferenta dintre cotatiile de baza din Shanghai si cele din Londra. Aceasta diferenta ii incurajeaza pe chinezi sa-si reduca productia, sa cumpere plumb din Londra si sa-l revanda pe piata locala.