Ministerul Comunicatiilor va avea pe hartie un buget de 64 mil. euro, in crestere cu 85%

Autor: Adrian Seceleanu 03.01.2010

Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale, condus de vicepresedintele PD-L Gabriel Sandu, va primi in acest an de la bugetul de stat fonduri totale de 271,4 milioane de lei (64 mil. euro), mai mari cu 85% fata de anul trecut, potrivit proiectului Legii bugetului de stat pe anul curent.

Experienta anului precedent sugereaza insa ca este foarte posibil ca in realitate fondurile bugetare alocate Ministerului Comunicatiilor sa nu ajuga la finele anului la suma estimata in acest moment.

Astfel, Ministerul Comunicatiilor primise initial pentru anul 2009 fonduri de 78,5 milioane de euro - cat Camera Deputatilor, insa potrivit datelor de la Ministerul Finantelor, fondurile totale primite anul trecut de minister au fost in realitate de 146 mil. lei (35 mil. euro). MCSI a pierdut bani la rectificarile bugetare realizate de guvern, astfel ca ministerul nu si-a putut realiza planurile optimiste anuntate la inceputul anului precedent. Spre exemplu, MCSI anunta ca va aloca pentru investitii 49 de milioane de euro in 2009.

Prioritatea, portalul e-Romania

In ceea ce priveste bugetul pe anul curent, MCSI porneste cu planuri optimiste, care prevad alocarea a aproximativ 30 de milioane de euro pentru finantarea unor proiecte IT&C. Potrivit datelor din proiectul bugetului de stat, "cel mai important program de investitii" al MCSI in 2010 este portalul e-Romania.

"Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale are in vedere realizarea unui sistem national electronic dinamic si permanent actualizat care sa eficientizeze raporturile intre administratie si cetatean, care sa cuprinda informatii cu privire la toate domeniile vietii economico-sociale si sa includa, cel putin la nivelul 1 de informare, toate institutiile existente in Romania la nivel central, regional si local", potrivit datelor din documentul mentionat. Momentan, portalul e-Romania se afla inca intr-un stadiu incipient de dezvoltare.

Cheltuieli mai mici cu comunicatiile si publicitatea

In ceea ce priveste cheltuielile MCSI pe bunuri si servicii, unele dintre cele mai mari cheltuieli inregistrate de minister in 2010 vor fi pe deplasarile in strainatate (126.000 de euro). MCSI si-a redus cu 60% bugetul pentru serviciile de comunicatii, pana la 83.000 de euro, si a diminuat si fondurile pentru publicitate cu 85%, la aproximativ 10.000 de euro. Totusi, MCSI nu precizeaza pe ce intentioneaza sa cheltuiasca cea mai mare parte a fondurilor de la capitolul "bunuri si servicii", trecand la capitolul "alte cheltuieli cu bunuri si servicii" suma de 100 de milioane de lei (23,6 mil. euro).

Trei milioane de euro pentru salarii

Ministerul Comunicatiilor si-a prevazut pentru acest an cheltuieli de personal duble fata de anul trecut, respectiv de 3,1 milioane de euro, din care 241.000 de euro sunt alocate sporurilor, iar 30.000 de euro salariilor de merit.

La audierile din Parlament pentru obtinerea celui de-al doilea mandat in fruntea Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale Gabriel Sandu a sustinut ca in nu are in vedere privatizarea Postei Romane, ci restructurarea companiei, si nici vanzarea participatiei la Romtelecom. "Posta Romana nu va fi privatizata in mandatul meu, avem un program de restructurare prin care Posta va deveni profitabila, mai ales ca in 2013 vom pierde exclusivitatea pe piata din Romania. Vrem sa extindem activitatile Postei Romane, cum ar fi curierat rapid si mai ales pe partea unde vom incasa facturi, vrem sa fie centre de eficienta, sa nu finantam din alte centre ale postei", a spus Sandu. Statul roman mai detine 46% din actiunile companiei Romtelecom - cel mai mare operator de telefonie fixa din Romania.

Om de afaceri din Mizil, Gabriel Sandu a devenit cunoscut din pozitia de finantator al Uniunii Fortelor de Dreapta (UFD). A fost sef de birou la Relaxa Mizil intre 1993-1997, apoi vicepresedinte la Elvila. In perioada 1996-2000 a fost senator, iar dupa ce UFD a fuzionat cu PNL a devenit deputat, in 2004. A parasit PNL odata cu gruparea Stolojan, la sfarsitul lui 2006. El este de profesie economist, fiind absolvent al Facultatii de Comert din cadrul ASE Bucuresti (1989).