Urmeaza inca un an tulbure pentru leu, cred analistii

Autor: Liviu Chiru 03.01.2010

Leul ar putea avea din nou probleme la inceput de an, asa cum s-a intamplat si in 2008 si 2009, cand primele doua luni au adus deprecieri destul de abrupte ale cursului.



Pe tot parcursul anului 2009 miscarile de pe piata valutara s-au derulat sub stricta atentie a bancii centrale, care nu a ezitat sa intervina pentru a tempera miscari pe care le-a considerat excesive. Astfel, intrebarea este acum daca BNR va tolera la inceputul anului un nou episod de depreciere a leului.

"Credem ca BNR va continua sa intervina pe piata pentru a limita o eventuala depreciere excesiva a leului. Un euro de 4,5 lei pare suportabil pentru economie si astfel, daca piata va ajunge la acest nivel, BNR ar putea sa il accepte", crede Catalina Molnar, economistul-sef al RBS Bank Romania. Ea noteaza ca euro ar inregistra astfel un castig suplimentar de 4,5% fata de maximul de 4,3 lei, atins anul trecut. "O asemenea depreciere nu este excesiva", spune ea. RBS prognozeaza ca euro va fi in martie la 4,36 lei. Pe medie, cursul euro va urca in 2010 la 4,27 lei, respectiv cu 1% peste medie din 2009, de 4,24 lei.

Cursul mediu din 2009 este cu 15% peste cel din 2008. Fata de minimul de 3,33 lei/euro atins in 2007 s-a acumulat acum o depreciere de 27%.

Analistii Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, considera ca euro va stagna la nivelurile actuale pana in primavara, anticipand un curs de 4,23 lei/euro in martie. Tot de la Viena, analistii Raiffeisen Bank vad euro urcand la 4,3 lei in martie.

Atat Erste, cat si Raiffeisen anticipeaza totusi o intarire a leului in partea a doua a anului. Astfel, euro ar urma sa coboare la 4,2 lei in iunie si 4,1 lei in septembrie, in viziunea analistilor de la Erste. Raiffeisen vede euro cu cinci bani mai sus, respectiv la 4,25 lei in iunie, insa spre decembrie cursul ar urma sa coboare la 4,15 lei/euro. Guvernatorul Mugur Isarescu a repetat insa in decembrie mesajul dat pietelor inca din primavara trecuta, ca deprecierea cursului pana la 4,3 lei/euro a fost suficienta pentru ajustarea economiei.

Vlad Muscalu, analist la ING Bank, considera ca euro va urca pana la 4,4 lei in martie, desi admite ca primirea transelor din imprumutul extern. "Ingaduirea unei usoare deprecieri inainte de acordarea acestor transe ar putea permite ca transformarea acestora sa nu trimita moneda nationala la un nivel exagerat de apreciat".

El considera ca euro ar putea sa revina la 4,3 lei sau chiar sa urce mai sus, daca adoptarea bugetului va duce la tensiuni politice sau sociale.

Prognoza ING indica stagnarea euro la 4,4 lei pana in iunie, pentru ca in septembrie cursul sa coboare la 4,35 lei/euro. ING estima ca euro incheie anul 2009 la un nivel de 4,35 lei, iar RBS vedea euro la 4,3 lei.