Previziuni pentru 2010: Jucatorii din energie cred ca stagnarea este cel mai optimist scenariu in acest an

Autor: Roxana Petrescu 04.01.2010

Consumul de energie electrica, gaze naturale precum si cel de carburanti a fost afectat puternic in 2009, dupa ani neintrerupti de crestere care au coincis cu evolutia pozitiva a intregii economii. Pentru 2010 estimarile sunt foarte prudente, pentru multi jucatori scenariul optimist fiind stagnarea vanzarilor fata de 2009. Pentru altii, greul abia acum ar putea incepe.

Desi analistii credeau la inceputul anului trecut ca sectorul energetic va fi putin afectat de criza, scaderea consumului, picajul inregistrat in anumite ramuri industriale si-au pus amprenta asupra unor piete in care sunt rulate anual miliarde de euro si in care lucreaza zeci de mii de oameni.

Consumul de electricitate, care a inceput sa fie privit ca un indicator asupra starii economiei mai ales datorita rapiditatii cu care putea fi urmarit, a scazut in 2009 cu circa 10% dupa ani neintrerupti de evolutii pozitive. In ceea ce priveste gazele naturale, consumul a fost cu circa 20% mai redus, reprezentantii Transgaz spunand la jumatatea anului ca situatia economica a intors Romania in urma cu circa 30 de ani in ceea ce priveste consumul de gaze. Piata de carburanti a simtit la randul ei din plin problemele din constructii, situatiile extrem de dificile pe care companiile din transporturi le-au avut, volumele vandute scazand cu circa 5-10% anul trecut. In tot acest context, peste 10.000 de oameni care lucrau in energie, petrol si gaze si-au pierdut locul de munca, in urma unor programe de restructurari masive.

2010 mai bun

Majoritatea jucatorilor sunt insa mai optimisti in ceea ce priveste anul 2010, mai ales referitor la oprirea scaderii consumului.

Astfel, reprezentantii Transgaz cred ca in 2010 vor reusi sa transporte prin conducte cu circa 10% mai multe gaze comparativ cu 2009, dar chiar si asa mai putin decat in 2008.

In ceea ce priveste consumul de carburanti, parerile in piata sunt impartite. Jucatori precum MOL Romania sau Rompetrol sunt de parere ca vanzarile de carburanti vor fi aproximativ egale cu cele de anul trecut, piata urmand sa revina pe crestere pe termen mediu. Petrom, cea mai mare companie locala si singurul producator de petrol si gaze din Romania, are o alta parere, crezand ca pe termen mediu si lung patrunderea tehnologiilor verzi va musca cu siguranta din piata combustibililor conventionali.

"Obiectivul pentru 2010 este sa ne mentinem pozitia si eventual sa vedem cum putem sa o imbunatatim. Revenirea pe crestere va fi un exercitiu dureros, iar pe termen lung cred ca vom fi martorii unor evolutii pozitive moderate", spune Piry Laszlo, senior vice president retail al grupului petrolier ungar MOL, facand referire la evolutia pentru piata locala.

Prudenta, cuvantul de ordine

In ceea ce priveste energia electrica, jucatorii sunt prudenti: cresterile de consum vor fi moderate. Mai mult, specialistii sunt de parere ca anul 2010 nu va fi unul al evenimentelor majore, al deciziilor extrem de importante, ci mai degraba unul al prudentei si al pregatirii pentru 2011. "Sper ca acest an, 2010, sa-i determine pe multi sa gandeasca mai profund. Cred ca anul acesta ar trebui sa fie unul de pregatire temeinica astfel incat sa nu se mai iroseasca timpul, asa cum s-a facut in 2009", spune Ion Lungu, presedintele Asociatiei Furnizorilor de Energie Electrica din Romania (AFEER) si directorul diviziei locale de trading cu energie a cehilor de la CEZ, CEZ Trade.

Lungu, la fel ca alti specialisti din domeniu, crede ca anul acesta ar trebui sa se stie foarte clar cum anume va fi restructurat sectorul producerii de energie pentru ca aceasta problema nu mai poate fi amanata, mari unitati, cum ar fi complexurile energetice, riscand sa fie inchise din cauza lipsei de fonduri.

Totodata, jucatorii din piata sunt de parere ca problemele de creditare vor continua si anul acesta, cele mai afectate fiind marile companii de stat. Producatorii de echipamente pentru industria energetica ar putea fi afectati in 2010 in conditiile in care anul trecut majoritatea acestora au trait din comenzile obtinute in anii trecuti, comenzi care insa au inghetat in 2009.

Asteptari 2010