Brokerii romanilor au crescut, strainii si-au injumatatit tranzactiile

Autor: Adrian Ionut Cojocar 03.01.2010

BT Securities, firma de brokeraj axata in principal pe clienti romani, a fost anul trecut cel mai activ intermediar de pe Bursa pe segmentul tranzactionarii de actiuni, reusind sa surclaseze liderii pietei din 2008, respectiv KBC Securities, ING Bank Romania si Raiffeisen Capital&Investment.

Cele trei case de brokeraj, care sunt cei mai mari intermediari ai investitorilor straini de la Bursa, au inregistrat anul trecut scaderi ale tranzactiilor si de peste 50%, pe fondul activitatii reduse a fondurilor de investitii pe piata autohtona in aceasta perioada.

Inactivitatea strainilor a fost de fapt principalul motiv pentru lichiditatea scazuta de pe Bursa, rulajul mediu zilnic coborand in 2009 la 4,8 mil. euro, fata de 7,5 mil. euro in anul precedent.

De cealalta parte, romanii au fost mai activi pe Bursa decat in 2008, BT Securities si IFB Finwest, cei mai mari brokeri ai investitorilor locali, inregistrand rulaje de tranzactionare mai mari cu circa 8% pe segmentul actiunilor comparativ cu anul precedent.

Ca urmare, BT Securities a urcat trei pozitii in topul tranzactiilor pe actiuni de la Bursa, direct pe prima pozitie, in timp ce firma de brokeraj din Arad a prins locul patru, in urcare de pe pozitia a opta.

Celelalte case de brokeraj importante axate pe segmentul de retail au inregistrat insa scaderi ale tranzactiilor care au depasit in unele cazuri si 30%, investitorii autohtoni indreptandu-si tot mai mult atentia spre intermediarii mari de pe piata.

Firma EFG Eurobank Securities, care lucreaza preponderent cu investitori straini, a fost una dintre putinele de pe piata care a inregistrat un avans al valorii de tranzactionare anul trecut, aceasta urcand cinci pozitii in topul brokerilor, pana pe locul sase.

Broker Cluj (BRK), singura firma de intermediere listata, si-a redus rulajul cu 32,7% in 2009 si a cazut trei pozitii in topul brokerilor, dupa ce la inceputul anului a fost victima unui scandal de frauda la una din agentiile sale, respectiv Deva, care a dus la inlocuirea vechii conduceri si pierderea de clienti.

BRD Group-Société a fost una dintre surprizele anului 2009, inregistrand o crestere de 76% pe segmentul tranzactionarii de actiuni si reusind totodata sa se plaseze pe primul loc in topul general de la Bursa de anul trecut gratie unui rulaj de peste un miliard de lei (280 mil. euro) rezultat din tranzactii cu obligatiuni.

Sucursalele din Romania ale ING Bank si Piraeus Bank au realizat de asemenea printre cele mai mari tranzactii cu obligatiuni de pe Bursa in 2009, cu rulaje de 409 mil. lei (96 mil. euro) si respectiv 386 mil. lei (91 mil. euro).

Desi principalul indicele al pietei, BET, a inregistrat o crestere semnificativa, de 61,8%, pentru intermediarii de la Bursa anul 2009 a fost una dintre cele mai grele perioade din istoria pietei in conditiile in care tranzactiile de pe Bursa au scazut pentru al doilea an consecutiv.

Valoarea tranzactiilor cu actiuni de pe Bursa a fost anul trecut de 5,66 mld. lei (1,33 mld. euro), cu 33% mai mica decat in 2008, cand schimburile s-au ridicat la 8,51 mld. lei.