Anul 2010 vazut prin 50 de intrebari puse la inceputul lui 2009 care sunt valabile si acum

Ziarul Financiar 03.01.2010

Ziarul Financiar a ales sa vada anul 2010 prin grila anului 2009. Redactorii ZF au raspuns astfel la cele aproape 50 de intrebari esentiale despre mersul economiei si politicii enuntate in ziar in ianuarie 2009, subliniind retrospectiv evolutia evenimentelor.



Intrebarile au constituit un punct de plecare pentru estimari ale evolutiei economiei si politicii in 2010, multe din ele dovedindu-se la fel de actuale ca si anul trecut.

Aceasta arata ca economia inca este prinsa in deriva prabusirii de pe pietele financiare globale din toamna anului 2008 care a determinat o inghetare a comertului global, o retragere a capitalurilor straine de pe pietele emergente si o stopare a creditarii.

Cresterea economica, iarasi o iluzie?

2009: Va reusi Romania sa inregistreze crestere economica si cat de mare ar mai putea fi aceasta?

Cresterea economica a fost de fapt o mare scadere, de 7%, anul trecut, spre surprinderea tuturor.

Pentru 2010, incertitudinea este uriasa: sunt estimari de scadere cu 5% a economiei, dar si de plus 5%. Cu certitudine se poate spune doar ca, daca va reveni, cresterea economica tot din canalele externe va proveni. Romania nu are inca o economie suficient de bine articulata pentru a provoca crestere economica prin consum din productie locala. Fie se indatoreaza pentru consum din strainatate, fie reduce consumul si exporta.

Ne mai bazam pe economia gri?

2009: In ce masura va putea compensa economia gri declinul activitatii in marile companii si in sectorul IMM-urilor?

Desi Romania are una din cele mai extinse economii subterane, nu a fost suficienta pentru a opri scaderea brusca a sectorului fiscalizat.

In 2010, este de asteptat ca in cazul cresterii taxelor, economia subterana sau cea nefiscalizata sa prinda aripi. O eventuala crestere a TVA va majora consumul de pe piata taraneasca. Scaderea constructiilor de locuinte si de birouri a redus fenomenul muncii la negru, dar oamenii au avut de pierdut pentru ca nu au mai avut slujbe.

Deficit bugetar de 5,9% din PIB

2009: Ce deficit bugetar vom avea in 2009 avand in vedere blocarea creditarii interne si faptul ca vor exista companii care nu vor putea sa plateasca taxele?

Deficitul bugetar a explodat in 2009 la 7,2% din PIB, adica 8,4 miliarde de euro, chiar din motivele enuntate.

Pentru 2010, deficitul bugetar este estimat la 5,9% din PIB, dar in conditiile cresterii veniturilor la bugetul consolidat cu 9% si a cheltuielilor cu doar 5%, ceea ce este greu de crezut ca se va intampla. Statul mizeaza in continuare nerealist pe absorbtie de fonduri europene, pe o constanta a incasarilor din TVA fata de anul acesta si o crestere cu 25% a incasarilor din accize. De asemenea, in cazul unei deprecieri a leului, cresterea cheltuielilor cu doar 5% este nerealista.

Ce va fi cu deficitul extern?

2009: Cum va fi finantat deficitul extern in conditiile scaderii investitiilor straine directe si a remiterilor de la romanii din strainatate?

Deficitul extern a fost finantat in cele din urma tot din investitii straine (ISD), dupa ce a scazut suprinzator la 6% din PIB, chiar in conditiile in care ISD-urile s-au injumatatit iar remiterile au scazut cu 20% in 2009 fata de 2008.

In 2010, deficitul extern este estimat tot la circa 6% din PIB, un nivel sustenabil. Problema nu mai este deficitul extern, ci incepe sa fie datoria externa, care a ajuns la aproape 75 de miliarde de euro. Partea statului din aceasta datorie externa a crescut accelerat in 2009, de la 22 de miliarde de euro la 30 de miliarde de euro la sfarsitul anului trecut.

Tranzactii cu bancile locale

2009: Vor fi vandute Banca Carpatica si Banca Transilvania?

Niciuna din cele doua banci nu a trecut la un nou proprietar, insa Bank of Cyprus a surprins piata in decembrie, cumparand o participatie de aproape 10% la capitalul Bancii Transilvania.

In 2010 ambele banci raman subiectul unor posibile preluari, pretul pe care investitorii sunt dispusi sa il plateasca fiind principalul impediment. Ambele banci au fost in discutii in 2009 pentru gasirea unui investitor, iar Ilie Carabulea, actionarul majoritar la Banca Carpatica, a anuntat deschis in toamna ca este in cautarea unui partener strategic. Horia Ciorcila, presedintele Consiliului de Administratie la Banca Transilvania, spunea recent ca principalii actionari nu sunt dispusi sa vanda banca in conditiile actuale de pret, dar nu a exclus incheierea unei tranzactii in viitor.

Consolidarea poate veni din afara

2009: Vor aparea alte consolidari pe piata bancara sub presiunea efectelor crizei internationale?

Nicio tranzactie de preluare sau fuziune nu a avut loc in 2009 in sistemul bancar.

2010: Pretul ramane deocamdata o bariera, insa bancherii se asteapta ca piata sa treaca printr-o perioada de consolidari, pe masura ce unii jucatori straini vor dori sa isi intareasca pozitia sau, dimpotriva, sa iasa de pe piata. Desi britanicii de la RBS au incercat sa isi vanda subsidiara locala anul trecut, au renuntat in cele din urma, considerand ca pretul oferit de potentialii cumparatori nu reflecta valoarea corecta a bancii.

Accelereaza restructurarea bancilor

2009: Cat de ample ar putea fi restructurarile de retele de sucursale si de personal pentru reducerea costurilor si mentinerea profitabilitatii?

Bancile au renuntat anul trecut la 3.160 de angajati, reprezentand 4,4% din personal si au inchis 88 de unitati, dintr-un total de peste circa 6.500.

In 2010, restructurarea retelelor si a personalului inceputa in 2009 va continua chiar intr-un ritm accelerat, avertiza recent Nicolae Cinteza, seful Supravegherii din BNR. Confruntate cu cheltuieli enorme cu provizioanele, care

le-au mancat aproape intregul profit, bancile s-au concentrat sa isi reduca cheltuielile operationale. Totusi, sindicatele au anuntat recent ca niciuna din bancile mari de pe piata nu au anuntat planuri masive de concedieri pentru 2010.

Somajul va ramane problema anului 2010

2009: Cat de mult ar putea creste somajul ca urmare a restrangerii capacitatilor de productie din industrie?

Rata somajului a ajuns la 7,5% in toamna lui 2009, la maximul ultimilor cinci ani, in crestere cu 3,4% fata de aceeasi luna din 2008.

In 2010, principalul furnizor de someri va fi statul, unde sunt anuntate 100.000 de disponibilizari. Primele 11 luni ale anului trecut au adus 250.000 de oameni in somaj, majoritatea din mediul privat, din domenii precum constructiile sau industria. Estimarile oficiale indica o rata a somajului de 7,3% in 2010, insa exista voci care vorbesc de un somaj de 9 - 10%.

Castigurile bugetarilor stau pe loc si 100.000 pleaca acasa

2009: Va ajunge guvernul in situatia de a decide reduceri de salarii in sectorul bugetar pentru diminuarea cheltuielilor?

Guvernul a ales varianta concediului fara plata pentru a reduce cheltuielile salariale in sectorul bugetar cu 15%.

2010: Circa 100.000 de bugetari vor ramane fara un loc de munca in 2010, iar salariile si pensiile vor fi inghetate. Guvernantii au declarat ca nu vor exista scaderi salariale in acest an, iar ministrul muncii Mihai Seitan a precizat ca masura concediului fara plata nu va mai fi aplicata in 2010 in sectorul de stat. Bugetarii au intrat in ultimele doua luni ale anului trecut in concediu fara plata fortat de sase zile, pentru economii la buget de aproximativ 1 mld. euro.

Salariile in mediul privat ar putea scadea in primele sase luni

2009: Vor mai creste salariile in vreun sector din economia privata sau vor aparea ajustari?

Salariile din mediul privat au continuat sa creasca in 2009, in medie cu 8 - 10%, ritm mult mai lent decat in anii trecuti.

2010: In prima parte a acestui an, analistii estimeaza ca dinamica salariala va intra in teritoriu negativ, urmand sa vedem cresteri salariale reale abia incepand cu trimestrul al treilea din 2010. Salariul mediu brut pe care este fundamentat bugetul pe 2010 este de 1.836 de lei pe luna. Salariul mediu brut era in luna octombrie a anului trecut de 1.881 de lei. Cel mai bine platiti salariati din economie au ramas anul trecut angajatii din banci, cu un salariu mediu net de 3.058 de lei.

Traian Basescu reloaded

2009: Va castiga Traian Basescu al doilea mandat in fruntea tarii la alegerile prezidentiale din toamna-iarna?

Traian Basescu a castigat un al doilea mandat si a mentinut, astfel, la guvernare partidul care il sprijina, PD-L.

2010: Basescu nu se mai poate disocia de guvernare si de rezultatele ei, cum a facut-o in prima parte a mandatului sau. Intrebarea este cum va actiona presedintele in al doilea mandat - va incerca o reconciliere cu intreaga clasa politica sau va merge pe linia continuarii razboiului sau cu Parlamentul?

Oprescu, o surpriza rasuflata

2009: Va fi Sorin Oprescu candidatul surpriza pentru Traian Basescu in alegerile prezidentiale?

Sorin Oprescu a candidat, dar nu a fost deloc o "surpriza" pentru presedintele in functie. Surpriza a fost scorul aproape nefericit pe care l-a obtinut - sub 5%.

2010: Ramas "doar" primar al Bucurestilor, lui Oprescu ii ramane o sansa de a demonstra ca aici nu a fost o alegere nefericita (unii il vad inapoi in PSD intr-o pozitie importanta).

O problema si acum: cat va rezista guvernul?

2009: Va rezista si, daca da, cat acest Guvern? Majoritatea ministrilor nu au nicio legatura cu guvernul pe care il conduc, astfel incat vor fi foarte nesiguri.

Guvernul a rezistat noua luni.

2010: Actualul guvern este condus de acelasi premier ca si in urma cu un an, numai ca sprijinul sau parlamentar a cazut de la 75% atunci la putin peste 50%. Jocul pe sarma al lui Emil Boc va fi mai complicat in acest mandat indiferent de racolarile pe care partidul sau le va face. Alegerile prezidentiale au complicat ecuatia politica mai mult decat au descurcat-o, riscul instabilitatii politice fiind in continuare foarte ridicat.

Inflatia ramane ridicata

2009: Mai e inflatia o problema avand in vedere scaderea cererii de consum, care preseaza preturile?

Inflatia a coborat de la 7,8% in decembrie 2008 la 4,6% in noiembrie anul trecut. Nivelul ramane in afara intervalului agreat, de plus/minus un punct fata de nivelul de 3,5%

Pentru 2010, BNR anticipeaza ca inflatia va incetini sub 3%, mizand tocmai pe lipsa consumului, care nu va permite comerciantilor sa ridice prea mult preturile. Temperarea cursului ar trebui de asemenea sa ajute. Banca centrala a pus incapatanarea inflatiei de anul trecut pe seama lipsei de concurenta de pe anumite piete si a volatilitatii cursului, care a alimentat anticipatiile de crestere a preturilor.

Sperante de la remiterile din strainatate

2009: Care va fi volumul remiterilor din strainatate, avand in vedere recesiunea din principalele tari unde muncesc romanii?

Volumul transferurilor din strainatate, care reflecta in mare parte remiterile muncitorilor, a scazut cu doar 26%, pana la 5,4 miliarde de euro, potrivit datelor pe primele zece luni din 2009.

Anul 2010 ar putea aduce vremuri mai bune, pe masura ce economiile mari din Vest ies din recesiune.

Totusi, temerile legate de remiteri persista, in conditiile in care oricum somajul va ramane o problema spinoasa si in economiile occidentale, iar reluarea cresterii este inca foarte firava.

Remiterile au fost totusi mai rezistente decat se anticipa anul trecut, ramanand principalul element care a contrabalansat deficitul comercial.

Dobanzile scad timid

2009: Unde vor ajunge dobanzile la depozite in goana bancilor dupa resurse in lei si in valuta?

Bancile au ajuns sa plateasca in primavara lui 2009 dobanzi de 20% pe an la depozitele in lei si de 8% pe an la euro.

In 2010, bancherii vorbesc in continuare de necesitatea reducerii dobanzilor la depozite, ca un prim pas pentru ieftinirea creditelor, insa nimeni nu indrazneste sa faca miscari bruste, de teamna sa nu piarda clienti.

Goana dupa depozite s-a incheiat abia in vara, cand dobanzile au intrat pe un trend clar de scadere.

Totusi, scaderea s-a oprit in iarna, cand si BNR a intrerupt reducerea dobanzii cheie la leu.

Astfel, pe piata pot fi gasite in continuare oferte de depozite cu dobanzi de 10% pe an la lei sau peste 4% pe an la euro.

Persista presiunile de depreciere

2009: Cat de mult va urca euro peste pragul de 4 lei si cat de mare este riscul deprecierii pana la 5 lei?

Cresterea euro s-a oprit pe palierul de 4,3 lei, insa doar datorita interventiilor BNR.

In 2010, nimeni nu mai vorbeste de un euro de 5 lei, cele mai pesimiste prognoze indicand un nivel de 4,5 lei/euro pentru curs in prima parte a anului.

Odata cu revenirea economiei, leul ar trebui sa castige teren in semestrul al doilea. Desi in partea a doua a lui 2009 volatilitatea a fost redusa, iar euro a incheiat anul la 4,23 lei, analistii considera totusi ca inceputul lui 2010 ar putea aduce din nou unele presiuni de depreciere.

Creditul ramane firav

2009: Va creste creditul privat cu mai mult de 10%, avand in vedere ca tot mai putini clienti indeplinesc conditiile cerute de banci?

Creditul privat a inregistrat in noiembrie o crestere anuala cu 2,9% in termeni nominali, in timp ce excluzand impactul inflatiei ajungea la o scadere cu 1,6%.

Pentru 2010 bancherii atentioneaza ca nu vor fi mult mai deschisi sa acorde finantari, dupa ce au strans robinetul la credite in 2009, in conditiile in care percep inca riscuri importante in economie. Creditarea companiilor este pusa in dificultate de valul de insolvente, multe declansate chiar la cererea patronilor, in timp ce pe zona de retail perspectiva cresterii somajului reduce apetitul bancilor de a da credite.

Momentul adevarului pentru clientii cu credite restructurate

2009: Vor trece bancile la reesalonari si modificari ale conditiilor si scadentelor la credite pentru clientii care nu mai pot face fata rambursarilor?

Bancile au restructurat energic credite in 2009 atat pentru firme, cat si pentru clientii individuali, in incercarea de a-i mentine pe linia de plutire.

Anul 2010 se anunta dificil din acest punct de vedere, pentru ca multi clienti care au beneficiat de facilitati anul trecut - inclusiv perioade de gratie, in care ratele au fost diminuate - ajung acum la momentul adevarului. Ramane de vazut daca bancile vor incerca sa mai ofere solutii de supravietuire sau vor alege sa treaca la executari, pentru a-si curata portofoliile.

Perspective incerte pentru consum

2009: Cat de mare ar putea fi scaderea consumului din cauza opririi trendului de crestere a veniturilor si a creditarii?

Consumul s-a prabusit in 2009 pe fondul lipsei de finantari. Pe primele trei trimestre scaderea consumului individual a fost de 12%.

In 2010, Comisia Nationala de Prognoza anticipeaza o revenire timida a consumului, la o crestere cu 1,8%, potrivit celei mai recente proiectii, lansata in toamna lui 2009.

Comisia era foarte optimista in toamna lui 2008, anticipand o crestere a consumului populatiei cu 7%pentru 2009. Estimarea pentru 2009 a fost corectata in toamna la o scadere cu 11,5%.

PNL a ramas speranta

2009: Va creste PNL in opozitie pe valul nemultumirii acumulate din cauza dificultatilor economice care vor veni sau vor fi striviti de larga majoritate pe care PD-L si PSD si-au asigurat-o in Parlament?

PNL si-a mentinut in 2009 rezultatul bun la legislativele din 2008 (si pe fondul certurilor dintre PD-L si PSD) si, daca e sa luam rezultatul obtinut de seful sau, Crin Antonescu (desen), la prezidentiale (20%), chiar a crescut cu aproape doua procente.

2010: Riscul pentru PNL este ca ar putea fi "rupt" intre dorinta unor liberali de a ajunge la guvernare si incapatanarea altora de a nu colabora cu Traian Basescu.

Va avea Antonescu soarta lui Popescu-Tariceanu care a pierdut sefia PNL pentru ca a lasat partidul in opozitie?

Ce se intampla la PSD?

2009: Va ramane PSD unit, stiut fiind ca exista voci in partid care au contestat intrarea la guvernare alaturi de partidul lui Traian Basescu?

PSD a ramas unit si la putere, si atunci cand a decis sa paraseasca guvernarea si sa contribuie la caderea guvernului Boc.

Problema este ca Boc a ramas la guvernare (in ciuda extraordinarei mobilizari de forte impotriva sa), iar PSD a ajuns in opozitie.

2010: In PSD intrebarea este acum daca si cine trebuie sa deconteze esecul, pentru ca, exceptand perioada de noua luni de anul trecut, cand a fost vioara a doua a guvernarii, cel mai mare partid din Romania indura cu greu inceputul celui de-al cincilea an de opozitie.

Dezastru in leasing

2009: Cum isi vor salva businessul companiile de leasing, avand in vedere ca 70% din finantari sunt pentru vehicule noi?

Nu si-au salvat businessul: 2009 a fost un an dezastruos, finantarile acordate fiind cu peste 70% sub cele din anul anterior.

In 2010 vor urma reorganizarile din firmele de leasing, cu taieri de personal si inchideri de unitati, iar valoarea finantarilor acordate ar putea cobori chiar sub nivelul de anul trecut, estimat la 1,2-1,5 mld. euro.

Companiile de leasing, care s-au transformat din finantatori in dealeri de masini si echipamente second-hand, vor continua revanzarea bunurilor recuperate de la clientii rau-platnici. Potrivit unor estimari, 10.000-15.000 de masini au fost recuperate de la inceputul crizei.

Au apelat la sprijinul statului

2009: Vor fi preluate Erste si Raiffeisen, doua dintre grupurile cele mai expuse pe Europa Centrala si de Est si in Romania?

Niciunul din cele doua grupuri nu a fost preluat in 2009.

2010: Atat Erste cat si Raiffeisen au apelat insa la sprijinul statului austriac, primind injectii de capital. Totodata, La Caixa, a treia mare banca spaniola, a ajuns in noiembrie sa detina 10,1% din capitalul Erste Bank, dupa ce a participat la mai multe majorari de capital.

Spaniolii au incheiat in vara un acord de colaborare cu Fundatia Erste, prin care au obtinut acceptul de a-si majora participatia pana la 20% din Erste Group.

Asigurarea locuintelor, amanata din nou

2009: Cine va castiga din introducerea asigurarii obligatorii a locuintelor, lege despre care se discuta de mai multi ani si care ar putea intra in vigoare in vara?

Nimeni nu a castigat din asigurarea obligatorie a locuintelor in 2009, pentru ca legea a fost din nou amanata, asa cum se intampla de cativa ani incoace.

In 2010 ar putea incepe vanzarea politelor obligatorii de asigurare a locuintelor, cel mai probabil in vara, in conditiile in care 13 asiguratori au infiintat deja Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID), compania care va vinde aceste polite.

Daca aproximativ 30% din proprietarii de locuinte vor cumpara polite obligatorii in primul an dupa introducerea legii, asa cum s-a intamplat in alte state, veniturile asiguratorilor care au intrat in acest business se vor ridica la 30-40 mil. euro.

Asigurarile generale, inca pe crestere

2009: Cum va influenta caderea vanzarilor de masini noi piata asigurarilor, in conditiile in care afacerile asiguratorilor se bazeaza pe polite Casco si RCA?

Contrar asteptarilor, piata asigurarilor generale a ramas pe crestere (plus 2,5% la noua luni), chiar daca vanzarile de polite Casco au scazut usor, cu 5%.

Anul 2010 va fi dificil pentru asiguratori din cauza restrangerii bugetelor companiilor, dar si a veniturilor persoanelor fizice, care ar putea renunta la unele forme de asigurare. Totusi, companiile nu se asteapta ca businessul sa scada sub nivelul din 2009.

Potrivit unor estimari, asigurarile generale ar putea creste cu cateva procente, in timp ce asigurarile de viata vor ramane la nivelul de anul trecut.

Apartamente mai ieftine cu 20-25% pe an

2009: Va mai continua scaderea pretului locuintelor, dupa ce anul trecut apartamentele vechi din Capitala s-au ieftinit in medie cu peste 20%, conform indicelui imobiliar ZF?

Preturile apartamentelor vechi cu trei camere din Bucuresti au continuat sa scada cu circa 25% pe parcursul anului trecut, potrivit indicelui imobiliar ZF. Apartamentele vechi au tras dupa ele si preturile in ansamblurile noi, astfel ca in cartiere precum Titan sau Militari majoritatea proiectelor dezvoltate se vand acum cu 900-1.000 de euro/mp construit.

2010: Cel putin pentru prima parte a anului viitor este de asteptat ca numarul tranzactiilor sa fie redus, astfel ca proprietarii care vor dori sa vanda ar putea opera noi reduceri de preturi.

Programele "Prima casa" sau TVA-ul de 5% nu au avut deocamdata un efect puternic in reluarea tranzactiilor.

Continua razboiul chiriilor in malluri

2009: Cine va castiga "razboiul chiriilor" in malluri, in conditiile in care retailerii dintr-o serie de proiecte solicita niveluri mai mici pe fondul vanzarilor slabe?

Retailerii au fortat mana celor mai multi proprietari de malluri si au obtinut reduceri de chirii de la 20% pana la "chirie zero" pentru o perioada determinata.

2010: Pentru acest an cei mai multi proprietari de malluri spun ca nivelul chiriilor a fost ajustat suficient de mult pentru ca retailerii sa-si permita sa plateasca, dar sunt si centre comerciale cu un grad de ocupare scazut, unde proprietarii vor fi nevoiti sa fie flexibili pentru a atrage chiriasi sau vor fi nevoiti sa inchida. Insolventele retailerilor, care s-ar putea transforma in falimente in acest an, ar putea da dureri mari de cap inclusiv proprietarilor de malluri.

Declinul pietei auto continua si in 2010

2009: Cum va evolua piata auto in 2009 dupa ce in ultimul trimestru al lui 2008 aceasta s-a prabusit cu peste 50% pe fondul triplarii importurilor de masini second-hand, dar si al inaspririi conditiilor de creditare?

Vanzarile de masini au inregistrat o scadere de 55% in 2009 la aproximativ 130.000 de unitati, cel mai scazut nivel din ultimii cinci ani.

2010: Jucatorii din piata auto se asteapta in 2010 la o scadere a vanzarilor de aproximativ 10% comparativ cu anul precedent, declin care ar duce piata aproape de nivelul celei din 2003.

Datorita taxei de poluare o scadere importanta este asteptata si la nivelul importurilor de masini second-hand.

Sperante la Bursa

2009: Isi va reveni Bursa de la Bucuresti dupa caderea dramatica din 2008 sau va continua trendul descendent? Cum vor inchide anul indicii bursieri, peste sau sub nivelurile de acum?

Bursa a surprins pe toata lumea si nu doar ca si-a revenit, dar a adus unele dintre cele mai mari castiguri din ultimii ani: 61% pe BET si 90% pe SIF-uri.

2010: In acest moment toata lumea se intreaba daca aceasta revenire poate continua, in conditiile in care chiar si dupa cresterile de anul trecut, actiunile romanesti au recuperat doar o parte din pierderile din 2008, iar pana la nivelurile din 2007 ar mai fi mult loc de crestere. Pe de alta parte, economia inca nu da semne de revenire pentru a sustine continuarea cresterilor pe Bursa.

Piata de obligatiuni, noul El Dorado?

2009: Va creste piata de obligatiuni? Va creste numarul de emisiuni de obligatiuni municipale si corporative avand in vedere ca imprumuturile bancare sunt mai greu de accesat?

Piata de obligatiuni a devenit mai vizibila in 2009, insa datorita titlurilor de stat si a obligatiunilor municipale. Valoarea tranzactiilor cu obligatiuni a atins un nivel record.

2010: Statul ramane in continuare principalul emitent de obligatiuni, iar cererea mare de finantare din partea Ministerului de Finante si a municipalitatilor tine dobanzile ridicate, ceea ce face ca finantarea prin emisiuni de obligatiuni sa ramana scumpa pentru companii.

Nu mai sunt bani de dividende

2009: Cate companii de pe Bursa vor mai distribui dividende din profitul pe 2008, in conditiile in care o parte dintre emitenti se confrunta cu dificultati in finantarea investitiilor?

Unele companii au renuntat sa mai distribuie dividende, cum e cazul Petrom, altele le-au redus, cum e cazul SIF-urilor.

2010: Tendinta se va mentine si anul acesta, dar de aceasta data din cauza scaderii puternice a profiturilor companiilor listate. BRD, cea mai mare banca locala listata, si Alro Slatina (ALR) vor reduce probabil dividendele din cauza scaderii profiturilor.

Falimente nu, dar insolvente da

2009: Vor fi falimente ale unor companii listate, avand in vedere ca unele au pierdut peste 90% din valoare anul trecut? Se vor delista companii din cauza scaderii capitalizarii pe Bursa?

Ceea ce nimeni nu-si dorea s-a intamplat: Flamingo International (FLA) a anuntat la finele anului trecut intrarea in insolventa. Acesta este cel mai important caz de insolventa de pe Bursa.

2010: Companiile listate continua sa se confrunte cu probleme de lichiditate, in special cele care nu au actionari puternici in spate, astfel ca aparitia unor noi cazuri de insolventa pe Bursa nu ar surprinde. Pe de alta parte, ramane de vazut in ce masura aceste companii se vor putea redresa si in ce masura va fi dispusa piata sa le ajute.

Vor risca mai mult investitorii?

2009: Va continua cresterea fondurilor monetare si de obligatiuni, in conditiile in care se asteapta o scadere a dobanzilor? Vor continua investitorii sa scoata bani din fondurile diversificate si de actiuni?

Cresterea fondurilor monetare si de obligatiuni a continuat si in 2009 si cu mai mult avant decat in anul precedent.

In 2010 marea provocare pentru administratorii de fonduri va fi sa convinga investitori sa riste. Gratie sprijinului primit de forta de vanzari a bancilor, fondurile monetare si de obligatiuni au spart record dupa record in 2009, incheind anul cu active nete totale de 2,4 mld. lei, mai mult cu 313% decat la finele anului precedent. Astfel, averea fondurilor mutuale a urcat pana la peste 3 mld. lei. Retragerile de bani din fondurile de actiuni s-au calmat in 2009.

Nici piata de mobila nu o duce prea bine

2009: Vor reusi producatorii de mobila sa mentina exporturile de mobila la circa 1 mld. euro, la cat s-au ridicat in ultimii ani in conditiile recesiunii din Vest? De raspunsul la aceasta intrebare depind locurile de munca pentru mii de oameni.

Industria mobilei a avut un trend descendent in 2009, pe toate palierele: retail, productie, import, export. Conform estimarilor Asociatiei Producatorilor de Mobila din Romania (APMR), in 2009 exportul de mobila ar fi trebuit sa fie cu 18-20% mai mic fata de nivelul de circa 1,1 mld. euro din 2008.

In aceste conditii, livrarile externe de mobila s-ar situa la circa 900 mil. euro. La jumatatea anului 2009, in industrie lucrau 56.000 de oameni.

In 2010, piata va continua sa piarda din valoare, insa intr-un ritm mai domol, conform estimarilor principalilor jucatori din industrie. Scaderea de 5% prognozata ar putea da sperante producatorilor intr-o revenire in 2011. Cu toate acestea, ritmul lent in care se finalizeaza proiectele imobiliare ridica semne de intrebare cu privire la data de la care vanzarile vor reintra efectiv pe crestere.

Randamentele au crescut, dar tot nu sunt tranzactii

2009: Vor fi tranzactii cu birouri sau centre comerciale la randamente investitionale de peste 10%, similare celor din urma cu patru-cinci ani, in conditiile in care piata este deocamdata cvasi-blocata?

Singura tranzactie notabila din 2009, al carei randament al investitiei a fost facut public, este vanzarea proiectului European Retail Park din Braila, pentru 63 mil. euro, la care cumparatorii vor obtine in primul an o rata de capitalizare de 9,3%.

2010: Cu toate acestea, o parte din fondurile de investitii isi evalueaza in aceasta perioada activele tinand cont de randamente chiar mai mari, astfel ca preturile s-au intors deja in urma cu patru-cinci ani.

Ramane de vazut cate tranzactii vor fi realizate la aceste preturi sau vor fi scaderi si mai mari.

Fara bani straini

2009: Vor reveni fondurile de investitii straine pe Bursa, in conditiile in care incertitudinile persista pe pietele internationale, iar scaderea ratingului de tara al Romaniei face piata locala mai putin atractiva?

Nu au revenit. Intrarile de capital strain pe Bursa au fost in continuare scazute anul trecut, singura veste buna fiind ca fondurile straine nu au mai vandut la fel de mult ca in 2008.

2010: Este putin probabil ca fondurile straine vor intra puternic pe piata in acest an, in conditiile in care lipsesc deocamdata semne concrete ale revenirii economice, iar situatia din regiune este incerta.

In plus, in lipsa listarii unor companii importante, piata locala nu este suficient de atractiva.

Brokerii supravietuiesc tot mai greu

2009: Cate societati de brokeraj vor mai ramane pe piata si cate vor da faliment, in conditiile in care valoarea scazuta a tranzactiilor le va afecta puternic veniturile si profitabilitatea?

Majoritatea au ramas, desi valoarea tranzactiilor a continuat sa scada. Doar trei societati de brokeraj si-au inchis activitatea voluntar, iar altele doua au fost scoase din piata de CNVM pentru diferite nereguli.

2010: Dintre cele 70 de societati de brokeraj de pe piata, doar o treime au un nivel de activitate care sa le mentina oarecum profitabile, restul zbatandu-se sa supravietuiasca cu ajutorul banilor de la actionari.

Seceta la listari in continuare?

2009: Vor mai fi listari in 2009, avand in vedere ca preturile mici de pe Bursa si lipsa de interes a investitorilor fac aproape imposibila obtinerea unui pret bun in ofertele publice initiale?

Listarile au lipsit aproape cu desavarsire, cum era de asteptat. Doar doua fonduri de investitii ale OTP au strans bani de pe Bursa anul trecut.

2010: Brokerii nu si-au pierdut inca speranta si asteapta macar in 2010 o dezmortire a listarilor. Fondul Proprietatea si Bursa de Valori Bucuresti s-ar putea lista anul acesta, iar lansarea pietei de actiuni de la Sibex ar putea creste miza pentru atragerea de noi emitenti.

De unde se mai pot lua bani?

2009: La ce alternative de finantare vor apela companiile listate, in conditiile in care multe dintre ele nu mai pot derula majorari de capital din cauza pretului mic al actiunilor?

Companiile listate nu au avut prea multe solutii de finantare, in conditiile in care si creditele bancare au ramas scumpe, astfel ca au preferat sa renunte la investitii pentru a-si asigura resursele curente necesare continuarii activitatii.

2010: Nici anul acesta nu se anunta prea diferit, desi preturile actiunilor au mai crescut. Doar companiile cu actionari majoritari puternici isi vor permite sa faca majorari de capital.

Dacia pariaza pe Duster

2009: Cum va traversa Automobile Dacia criza auto mondiala in 2009 dupa ce vanzarile au scazut la jumatate in ultimele doua luni ale anului?

Surprinzator, exporturile Dacia au urcat cu aproape 50% in 2009, in timp ce productia uzinei a urcat la aproape 300.000 de unitati, cel mai ridicat volum din istoria marcii.

2010: In luna martie Dacia va lansa SUV-ul Duster, cel de-al saselea model din gama constructorului autohton, care in 2010 ar putea atinge un nivel al productiei de aproape 150.000 de unitati, potrivit oficialilor Renault. In conditiile in care si in acest an se anunta noi programe de tip "Rabla" la nivel european, nivelul exporturilor se va mentine la peste 80% din totalul productiei uzinei.

Ford atrage noi investitii

2009: Ce se va intampla in 2009 cu industria auto care angajeaza 200.000 de oameni si produce 9% din PIB?

Aproape 10.000 de locuri au fost restructurate in cadrul furnizorilor de componente in 2009 in urma crizei economice, cel mai putin afectati fiind cei care au produs pentru Dacia.

In 2010 demararea productiei de catre Ford a celui de-al doilea model in uzina de la Craiova va atrage noi investitii din partea furnizorilor de componente si va crea noi locuri de munca. Grupul american Johnson Controls are in plan constructia unei a patra fabrici in Romania la Craiova pentru a putea acoperi cererea din partea Ford.

Un dus rece pentru retelele de magazine

2009: Marile retele din comertul alimentar isi vor continua expansiunea agresiva in acest an chiar si pe o piata mai putin atractiva decat in 2008?

Retelele de magazine au renuntat in 2009 la planurile agresive de expansiune, iar acest lucru s-a resimtit mai ales pe segmentul hipermarketurilor, unde jumatate din proiectele noi au ramas pe hartie.

2010: Cu toate acestea, studiile de piata arata ca marile retele continua sa castige teren pe o piata estimata la peste 20 de miliarde de euro, in detrimentul micilor comercianti locali, pentru ca retailerii operati de multinationale si-au asigurat surse mai ieftine de finantare de pe pietele externe. In 2010, doar relansarea consumului si deblocarea marilor proiecte de centre comerciale ar putea aduce un ritm mai mare de expansiune al retelelor de magazine, comparativ cu anul trecut.

Marii investitori au pariat pe industria FMCG

2009: Romania va atrage noi investitii din partea multinationalelor din industria bunurilor de larg consum in conditiile diminuarii consumului in Europa si in lume?

Cele mai mari greenfield-uri anuntate in sectorul bunurilor de larg consum pentru 2009, fabrica de sucuri Pepsi Americas de langa Bucuresti si fabrica de sampoane a P&G de la Urlati, au mers inainte conform planurilor initiale.

2010: Alte companii de profil care au finalizat investitii mari in 2009 sunt Coca-Cola, Maspex, Ursus Breweries, JTI, precum si producatorii romani Scandia si Unicarm.

In acest an, cea mai mare temere a producatorilor din industria de profil este continuarea declinului consumului. In plus, companiile cu capital romanesc atrag atentia ca nu vor putea beneficia de o eventuala redresare a consumului daca creditarea ramane blocata si in 2010.

Investitorii s-au ingramadit sa cumpere pe sfarsit de an

2009: Se va debloca piata de fuziuni si achizitii? Printre consultanti principale intrebare care se ridica este daca investitorii vor intra la cumparare in 2009, in conditiile in care inca din cea de-a doua decada a anului trecut acestia sunt in expectativa.

Abia in a doua jumatate a anului trecut piata de fuziuni si achizitii (M&A) a dat primele semne de dezmortire, cand au fost semnate deal-uri de circa 1 mld. euro, nivel dublu fata de primele sase luni. Cu toate acestea, in 2009 piata de M&A a fost de peste 1,4 mld. euro, adica numai un sfert din nivelul atins in 2008.

In 2010, piata de M&A va genera cele mai multe oportunitati de achizitii pentru firmele care urmaresc active ale companiilor cu probleme, deal-uri incepute, dar care nu s-au finalizat in 2009. Tranzactiile vor fi favorizate si de ajustarea asteptarilor vanzatorilor, iar primele deal-uri se asteapta din al doilea trimestru.

Cu ochii pe aurul negru

2009: Cat va costa barilul de petrol? Anul 2008 debuta cu un baril de 100 de dolari, in cateva luni "aurul negru" ajungea la aproape 150 de dolari si se prabusea in ultimele luni ale unui an de criza sub pragul de 40 de dolari.

"Aurul negru" a finalizat anul 2009 cu o valoare de circa 80 de dolari, de peste doua ori mai mare comparativ cu cea de la inceputul anului trecut.

2010: Unii jucatori cred ca barilul va evolua anul acesta in intervalul de 70-90 de dolari, nefiind insa excluse posibile variatii speculative. Companiile de profil spun ca mentinerea barilului de petrol la un nivel de 70-80 de dolari nu creeaza probleme nici pentru producatori, care-si pot continua investitiile in explorare si productie, si nici pentru consumatori, care nu vor fi supusi unor cresteri de pret abrupte. Ceea ce a uimit anul trecut piata de profil a fost faptul ca revenirea pretului la petrol nu a coincis cu cresterea cererii.